Dunav Novi Sad Crveno Crven Dunav
Twitter
Dunav Novi Sad Crveno Crven Dunav
Dunav je pocrveneo, Foto: Twitter


Istaknuto je, takođe, da su odgovarajuće dodatne analize, obavljane tokom ove sedmice, pokazale da je voda Dunava u novosadskom priobalju pogodna za kupanje, rekla je specijalista higijene dr Sanja Bijelović na konferenciji za novinare.


Govoreći o rezultatima analize uzoraka vode, odnosno crvene tečnosti ispuštene 24. jula u Dunav u blizini Beogradskog keja, ona je precizirala da je ta voda “organski opterećena”, da su u njoj prisutni bakterije, biološki indikatori, primarna i sekundarna fekalna zagađenja.

Dokazano je “prisustvo ćelija koje svojom veličinom i oblikom podsećaju na eritrocite i leukocite”, rekla je dr Bijelović napominjući da nije bilo moguće utvrditi da li analizirani uzorak vode odstupa od uobičajenih rezultata, jer Institut ne radi kontinuiranu analizu vode Dunava.


Ona je istakla i to da IZJZV, zahvaljujući podršci iz gradskog budžeta, kontroliše Dunav kao javno kupalište i dodala da su analize vode, uzete na više mesta kod Novog Sada od ponedeljka, pokazale da je “Dunav u priobalju pogodan za kupanje”, odnosno da nije bilo promene njegovog hemijskog kvaliteta niti promene mikrobioloških parametara.


Odgovarajući na pitanje šta bi moglo da bude uzrok crvene boje tečnosti u Dunavu, doktorka Bijelović je rekla da prema rezultatima analiza Institut nije mogao da utvrdi šta je mogao da bude uzrok.


Specijalista sanitarne hemije Biserka Mihajlović napomenula je da se, u okviru dodatnih laboratorijskih analiza porekla crvene tečnosti, krenulo od pretpostavki o tome da li je reč o nekakvom pigmentu, nekom pesticidu, prehrambenoj boji, pojavi nekih algi i da ta boja “možda potiče od krvi iz neke od industrija”.


Posle svih odgovarajućih analiza dokazano je samo “prisustvo elemenata koji odgovaraju krvnim elementima”, precizirala je Mihajlovićeva i dodala da biološkom analizom nije dokazano prisustvo algi, “jer smo bili vođeni primerom u Užicu, da je to moglo da bude slična ili takva pojava”.


Ona je, odgovarajući na pitanje, rekla da se ne može dokazati da je eventualna krv u vodi životinjskog porekla jer bi za to trebalo uraditi DNK analize.


Predstavnici IZJZV su napomenuli da je u ovom slučaju bio analiziran deo komunalne otpadne vode od domaćinstava, industrije, ulične kanalizacije i da opšti pokazatelji govore o generalnom zagađenju vode koja se izliva u Dunav.


Novinarima je rečeno da je deo ispitivane vode sačuvan, odnosno zamrznut radi eventualnih naknadnih ispitivanja a kako su istakle sagovornice, u eventualnom nekom sledećem sličnom incidentu najcelishodnije bi bilo reagovati momentalno, čim se primeti zagađenje vode.


Institut nema informaciju o tome da li su odgovarajuće inspekcije i gradsko javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” reagovali u ovom slučaju momentalno i “krenuli po šahtovima svih zagađivača” da bi utvrdili uzročnika zagađenja, rekla je Mihajlović.

Tagovi