Operacija katarakte
Dejan Briza
Operacija katarakte

Dejan Briza

Operacija katarakte, Foto: Dejan Briza

Ako se zna da trenutno na nju čeka preko 31.000 ljudi, čije su intervencije zakazane od danas, pa do kraja 2020. godine, pacijent Zoran Lukić (62) prekjuče je bio pravi srećnik kada je u 10 sati ujutru legao na hirurški sto! Doduše, operacija je u KBC „Zvezdara”, jedinoj klinici sa namanje hirurga u Srbiji i najmanjom listom čekanja - do sedam meseci.

- Ne, ne plašim se. Potpuno sam miran jer jedva čekam da rešim problem. Ne vidim više na desno oko - priča Zoran za „Alo!” dok leži u „pripremi”. Dobio je anesteziju u oko koje mu je prekriveno gazom, sestra mu je otvorila „venski put”, odnosno ubacila braunilu u venu. Tačno u nekoliko minuta do 10 sestra ulazi u sobu, gurajući kolica da odveze Zorana u salu.

Operacija katarakte

Dejan Briza

Operacija katarakte, Foto: Dejan Briza

 

- U našoj klinici je samo devet specijalista. Šest hirurga odrađuje čitav posao, u dve sale. Po tome smo jedninstveni u zemlji jer nas je najmanje, a opet imamo najkraću listu čekanja. U KCS-u ih je više od 40, u Nišu 30, u Novom sadu 25 hirurga - objašnjava dr Miroslav Stamenković, načelnik Očne klinike.

Katarkta i nabavka sočiva Dr Miroslav Stamenković objašnjava da je katarakta zamućenje prirodnog sočiva koje može biti minimalno, pa do toga da pacijent u vidnom polju ima konstantno zamagljenje. - Kada se ukloni sočivo, pacijent ponovo vidi ukoliko nema druge promene na očnom dnu. Voleo bih da nas je više hirurga. Želja mi je da aktiviramo i treću salu - priča on. Na pitanje „Alo!” u čemu je tajna da se kod njih na intervenciju čeka najkraće u Srbiji, on kaže da imaju kontinuiranu nabavku sočiva i neprekidno rade.

 

Zoran je već legao na sto, prekriven je hirurškim platnom, operativno polje dezinfikovano, prikačen je na aparat, koji mu meri životne parametre. Dr Siniša Babović, hirurg, spreman je da počne.

- Mirno dišite i slušajte muziku - kaže on i gledajući kroz mikroskop iznad Zoranove glave spretno ulazi finim instrumentima u operativno polje. Sve vreme vrlo strpljivo prodire u kapuslu sočiva, gde se „krije”, kako se ispostavilo, tvrda Zoranova katarakta.

- Operacija je rutinska. Izvodimo je na najmodernijem ultrazvučnom aparatu u zemlji, koji nemaju ni velike svetske državne klinike - kaže dr Babović.

Potpisani ugovori sa privatnicima! Zbog kilometarskih lista čekanja na operaciju katarakte RFZO je zaključio ugovore sa osam privatnih oftalmoloških ordinacija u Beogradu, dve u Novom Sadu, jednom u Nišu i jednom u Zrenjaninu. RFZO je početkom godine raspisao javni poziv za privatne ustanove za vantelesnu oplodnju i operaciju katarakte na osnovu mišljnja Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut”.

 

Ultrazvukom „lomi” kataraktu, koja izgleda kao bela skrama, i usisava je zajedno sa pacijentovim sočivom. Kaže da je „prezrela”, ali da će sa Zoranovim okom biti sve u redu. Oko se non-stop ispira. Nema krvi. Kada je sve bilo spremno za ubacivanje implantata, odnosno veštačkog sočiva, dr Babović ga vrlo precizno „postavlja” na mesto gde je do maločas bilo Zoranovo i ušiva jedan konac. Potom se u oko preventivno stavlja antibiotik. I to je to! Sa Zorana skidaju hirurške čaršave i spreman je da ga odvezu kolicima na odeljenje. Kaže da ga ništa ne boli, ali da je odahnuo jer je sve prošlo!

Izlazimo i mi iz sale jer je odmah počela priprema za sledećeg pacijenta. Tih šest hirurga, među kojima je i dr Babović, uradi do 16 operacija dnevno, koje traju do 15 minuta.

Dr Miroslav Stamenković dodaje da su prošle godine uradili 1.900 operacija katarakte, kao i da se kod njih operišu ljudi iz Crne Gore, sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske, a njihova klinika je naizmenično dežurna sa Očnom klinikom KCS-a.

 

 

Komentari (9)

Sosa

04.02.2017 09:07

Sve pred izbore a posle umri narode. Znaju ribe sta je varalica?

micika1

04.02.2017 09:23

Doktore dignite masku na nos!

marijaRC

04.02.2017 11:34

@micika1 - Dva osnovna obeležja zdravstvenih radnika u operacionim salama u Srbiji: doktori koji maskom prekrivaju samo usta, i medicinske sestre kojima ispod kape vire šiške i druge instalacije od kose.

Goran

04.02.2017 10:50

Moja majka u KCS treba da ceka 2,5 godine. U prolece prosle godine, zakazana je za novembar 2018!!!

Masa

04.02.2017 19:56

@Goran - Mozda su lekari pozvani da ucestvuju u Parovima pa nemaju vremena za operacije

Biljana

04.02.2017 11:07

Pacijenti iz Srbije cekaju mesecima na operaciju, a operisu se pacijenti iz susednih drzava ???

Marko

05.02.2017 21:14

@Biljana - Iz susednih republika daju veci mito !!!

NMarko

04.02.2017 14:19

Ja sam kataraktu operisao na zapadu ,nikakvu vezu nisam imao sto i netreba cekao sam mesec dana i operisao me jedan od najboljih i najpoznatijih svetskih lekara za kataraktu ,Vreme cekanja kratko i sa najboljim lekarom

Sava

04.02.2017 19:55

Pa mora da se ceka kad lekari odlaze na Farme i Parove