Telekom na Kosovu ostaje srpski!

Alo.rs, Agencije | vesti 2016-11-13 19:34:40 2016-11-13 19:34:40

Dobre vesti iz Brisela!

Mladen Šurjanac

Beogra i Priština postigli dogovor o telekomunikacijama!

Po tom dogovoru imovina Telekoma Srbije je sačuvana i prenosi se na "MTS" d.o.o. ćerku firmu "Telekoma" na Kosovu i Metohiji.

 - Imovina Telekoma Srbije je ovim trajno sačuvana - rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić za RTS.

Đurić je ocenio da će se dogovor pozitivno odraziti i na odnose sa Prištinom i na odnose sa EU.

- Sada se ispostavilo da je dobro što nismo prihvatili postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da hoćemo da postižemo one sporazume koji jesu. Dogovorom o sprovođenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina Telekoma Srbije je sačuvana što može da se vidi i u saopštenju EU. To nije nešto što samo ni tvrdimo - rekao je Đurić za RTS.

On je istakao da se radi o važnom dogovoru i za Telekom Srbiju i za građane, kao i da će se sigurno pozitivno odraziti i na naše ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU.

 - Oni su hteli da našu imovinu otmu. Mi to nismo prihvatili. Nismo prihvatili tako formulisan sprazum. Sada smo došli do nečega što podrazumeva, uzgred budi rečeno, i za predstavnike medije, važnu stvar, a to je da i deo takozvanog digitalnog spektra bude rezervisan za medije na srpskom jeziku - rekao je Đurić.

Han pozdravio dogovor

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han pozdravio je večeras dogovor Beograda i Pristine o promeni sporazuma o telekomunikacijama. "Pozdravljam dogovor postignut danas između dve strane o daljoj primeni sporazuma o telekomunikacijama. Nadam se da će ovaj napredak ubrzati dogovore o formiranju zajednice/asocijacije srpskih opstina i energetici", napisao je komesar Han na svom Tviter nalogu.

Međunarodne unija za telekomunikacije (ITU) dodeliće 15. decembra Kosovu pozivni broj 383 dok će se svi međunarodni pozivni brojevi koje koriste fiksni i mobilni provajderi na Kosovu – 381,377,386 biti izbačeni iz upotrebe.

Pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.

Đurić je rekao da će signal "Telekoma Srbije" moći da se uhvati tamo gde se i sada hvata, a da će nakon dve godine biti raspisan tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji. 

On je dodao da fiksna telefonija važi za celu teritoriju KiM. Prema njegovim rečima, prelazni period će trajati do raspisivanja tendera.

 - Priština i Albanci i sada koriste tuđe pozivne brojeve za Monako, za Sloveniju, oni koriste naš pozivni broj, ovim će Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast u okviru Srbije u skladu sa rezolucijom 1244. Građani će moći normalno da pozivaju Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i dodatnog tarifiranja", naveo je Đurić.

 - Mi sasvim sigurno naše resurse Telekoma Srbije, naše bazne stanice, čvrsto zadržavamo u našim rukama. Niko ne može da uradi bilo šta protiv naše volje - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ono što se ovim menja je da Priština gubi pravo da vrši bilo kakvo pravno ili drugo nasilje nad imovinom Telekoma Srbije i da Telekom Srbije sada stiče i u prištinskim institucijama i sistemu pravo da zvanično i legalno funkcioniše na čitavoj teritoriji.

Evropska služba za spoljne poslove (EAAS) potvrdila je večeras da su predstavnici Beograda i Prštine uz posredovanje EU postigli dogovor o daljoj primeni Sporazuma o telekomunikacijama iz 2013. odnosno 2015. godine.

Dogovor će, prema saopštenju EU, omogućiti kompanji MTS d.o.o, novoformiranoj ćerki kompaniji Telekoma Srbija punu licenciranu operativnost u okviru fiksne telefonije, kao i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju.

Istovremeno s početkom rada nove kompanije, Međunarodna unija za telekomunikacije će Kosovu dodeliti trocifreni pozivni broj," stoji u saopštenju koje je večeras stiglo iz Brisela.

U Briselu podsećaju da je ovaj dogovor postignut u okviru Briselskog sporazuma 2013. godine, a potvrđen je  Akcionim planom iz 2015. godine.

U nedeljama koje slede, obe strane ce primeniti seriju koraka, uz posredovanje EU, kako bi ovaj sporazum stupio na snagu.

Predviđeno je da se nacrt dokumenata koji se odnose na licence, transfer i registraciju imovine završe do 28. novembra.

Ukoliko strane zaključe da su takvi dokumenti u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine i Akcionim planom iz 2015. Srbija će 3. decembra poslati pismo Međunarodnoj uniji za telekomunikacije u kome izražava svoju saglasnost sa dodeljivanje trocifrenog pozivnog broja za Kosovo.

EU pozdravlja ovakav ishod razgovora Beograda i Pristine i poziva obe strane da ubrzaju napredovanje u primeni preostalih sporazuma, a na prvom mestu sporazuma o formiraju Zajednice srpskih opstina i sporazuma o energetici, navodi se u saopštenju.

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je večeras da je postignut Sporazum o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i novom mobilnom operateru MTS i da je ovo "veliki uspeh dijaloga u Briselu".

 

Expand player
Pogledajte više