Amfilohije
Alo!/Ana Paunković
Amfilohije

Alo!/Ana Paunković

Amfilohije, Foto: Alo!/Ana Paunković

Mitropolit crnogorsko-primorski kaže da Karađorđevićima hitno mora biti vraćena imovina u Crnoj Gori ogromne vrednosti, u koju spada zemljište na ostrvu Sveti Stefan, najluksuznijem letovalištu na čitavom Jadranskom moru, vila „Miločer“, gotovo kompletan Miločerski park, parcele u Pržnu, na kojima je izgrađen luksuzni hotel „Kraljičina plaža“. 

- Sve što je oteto, to je i prokleto! Treba vratiti svakome, bez obzira na to ko je, pa i Karađorđevićima. Ako ovde imaju nešto i potomci Franje Josifa, prirodno je i da se njima to vrati. I Petrovićima, ko god ima, a naravno i običnim građanima. Ima dosta tu i crkvene imovine koja je posle rata oduzeta. Komunisti su je oduzimali za narod, onda je to bilo i razumljivo. Međutim, sada su neokomunisti to privatizovali. Oni nisu navodno komunisti, oni su buržoazija, jer su prisvojili sve - rekao je Amfilohije i nastavio:

Sveti stefan

Shutterstock

Sveti stefan, Foto: Shutterstock

  - Da sve bude ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga, pravdu treba prema svakome primeniti. To je osnovno pravilo i u svim evropskim državama. Pošto mi, evo, stremimo u Evropu, red je i da se na tom planu pokažemo dostojni. On je naglasio da postoji dokumentacija u manastiru Reževići kojom se potvrđuje da su Karađorđevići „svaki pedalj zemlje otkupili“.

Tek 2017. upisan zahtev za povraćaj imovine

 

Interesantan detalj je da je tek nedavno, 8. novembra 2017. godine, u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine Crne Gore upisana zabeleška o postojanju zahteva za restituciju, dok je u dosadašnjem periodu sporna imovina bila uknjižena isključivo na hotelsku grupu „Budvanska rivijera“ i HTP „Miločer“, pri čemu nije upisivana bilo kakva zabeleška srpske kraljevske porodice. Ništa manje nije indikativan ni detalj da je svojevremeno i sestra nekadašnjeg premijera i današnjeg lidera DPS-a Mila Đukanovića, poznata podgorička pravnica Ana Kolarević, takođe zastupala dinastiju Karađorđević u pomenutom sudskom sporu sa državom Crnom Gorom.

Inače, osim letnjikovca u Miločeru, pomoćnih objekata, zemljišta, vinograda, obora, vrtova i pašnjaka, nekadašnju imovinu Karađorđevića čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac Ljeskovac u Rijeci Crnojevića. 

Karađorđevići su, naime, ranih tridesetih godina 20. veka od starosedelaca kupili oko 4.337 kvadrata u Miločerskom parku.

Nakon toga je kraljica Marija Karađorđević u dvorac uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne.

Pre nego što je ubijen, u miločerskom letnjikovcu je takođe boravio i njen suprug kralj Aleksandar. 

Nakon Drugog svetskog rata letnjikovac je pretvoren u luksuzni hotel, u kojem je neretko boravio i Josip Broz Tito.

Princ Aleksandar Karađorđević

Marko Đoković, Alo!

Princ Aleksandar Karađorđević, Foto: Marko Đoković, Alo!

Po dolasku komunista na vlast u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, 8. marta 1947. godine Karađorđevićima je odlukom Narodne skupštine FNRJ oduzeta celokupna imovina u Jugoslaviji, pa time i u Crnoj Gori, za koju su oni 7. aprila 2005. godine podneli zahtev da im bude vraćena.

Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta, za „Alo!“ kaže da bi se sa Amfilohijevim rečima složio svaki poštenomisleći čovek.

- Mislim da ne postoji niko ko misli drugačije, a druga je stvar što vlast u Crnoj Gori, koja je navodno svačija, ali je samo nečija, misli drugačije. Inače, taj zahtev za povraćaj imovine stoji tamo godinama, podnet je prema važećem crnogorskom zakonu, primljen je i na njega nema ni odgovora ni rešenja sve ovo vreme. To što je mitropolit rekao, to misli svaki poštenomisleći čovek i to nije pitanje da li se radi o imovini Karađorđevića ili tamo nekog Jovanovića, to je prosto nešto što se braniti ne može, osim apsolutnim pravom na pljačku i na plen - kaže naš sagovornik.

Milioni evra prestolonasledniku

Vrednost imovine Karađorđevića u Crnoj Gori procenjuje se na milione evra jer samo na najluksuznijoj destinaciji Sveti Stefan njima pripada deo zemljišta između luksuznih vila od 13.293 kvadratnih metara.

 

Komentari (5)

miroslav moric

02.03.2018 21:37

duhovni Oce srbadije sirom sveta.zasto im spc na celu sa vama ne pokloni kucu i problem resen.

Peki

02.03.2018 23:05

Nema od toga ništa. Prokleti su Karađorđevići što su masakrirali Obrenoviće i što su ukinuli crnogorsku dinastiju Petrović Njegoš.

vev

03.03.2018 00:53

Takoje , sve sto je oteto je ..... Takodje i moja imovina koju NECE da vrate od 2012.g, vec zele da nam daju papire koje cemo naplacivati 13.g!!!??? I to iz budzet, jer para nema, znaci sama cu sebi placati oteto, mukom steceno, generacijama, pre mene?! To je sramota svima je vraceno koji nisu Srbi, pa ce i Nemcima, samo smo ni nac, manjina u svojoj zemlji!

Paja trošak

03.03.2018 07:39

Pametno. To što su Karadjordjevići oteli narodu treba im opet vratiti. Zbogom pameti.

junik

03.03.2018 08:37

Sta je sve to bilo njihovo i odakle im gde im je poreklo od koga su kupili i koliko ih kostalo. Oteli od pitomog i neukog naroda zarobljenom izmedju religije koja velica i samim postojanjem daje pravo da uzme sta hoce i naroda u sopstvenoj srotinji da prezivi.