(UKRAJINA UŽIVO) Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, Zapad pritiska Kijev da krene u ofanzivu! (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Epicentar sukoba i dalje je grad Bahmut na istoku zemlje. Ukrajinski general Oleksandr Sirski saopštio je da ruske snage i dalje pokušavaju da opkole taj grad, ali da se njihove borbe za grad nastavljaju.

Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ga za ratne zločine u Ukrajini. Dok je Kijev pozdravio tu odluku, Moskva je saopštila da ne priznaje nadležnost tog suda.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da reč o istorijskoj odluci MKS, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da je odluka "besmislena i nevažeća".

Ministarstvo spoljnih poslova Kine, prethodno, najavilo je da će predsednik te zemlje Si Đinping od 20. do 22. marta boraviti u Rusiji, što je potvrdila i Moskva. Bela kuća, u međuvremenu, navela je da je "duboko zabrinuta" da bi Kina mogla da se pozicionira kao "mirotvorac" u Ukrajini.

Sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica između Rusije i Ukrajine, uz posredstvo UN i Turske, trebalo bi danas da bude automatski produžen. Moskva je, međutim, navela da žitni sporazum treba da se produži za još dva meseca, dok Kijev insistira na 120 dana.

BLOG UŽIVO:

Pogođeno komandno mesto ukrajinske 110. mehanizovane brigade u DNR

21:51 - Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne trupe i artiljerija napali su položaje 89 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, ljudstvo i tehniku neprijatelja u 107 okrugu. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Rusije.

Rat dronova kod Kremne

21:26 - U šumama u blizini Kremene vodi se pravi „rat dronova“ - bolje je ne ostati ovde dugo na otvorenom.

Neprijateljski položaji su bukvalno udaljeni 200 m, neprijatelj koristi elektronsko ratovanje. 

Za uspešnu korekciju dronom potrebno je da uzmete u obzir da šumovita površina smanjuje radijus prostiranja njegovog signala. Ponekad se morate približiti neprijatelju.

 

 

Šok intervju Putinove desne ruke

20:39 - Nikolaj Patrušev, dugogodišnji sekretar Saveta bezbednosti Rusije i bivši šef FSB, u intervjuu koji je dao početkom ove godine za "Argumenti i Fakti" govorio je o ratu u Ukrajini, Rokfelerima i Rotšildima, rasparčavanju Jugoslavije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi idu na Ugledar

19:35 - Armijska avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije ide na Ugledar.

 

 

Snimak s prve linije fronta

18:40 - Bitka za Mariinku. Snimak prikazuje dejstvo na utvrđenjima i snagama OSU.

 

 

Ruski tenkisti o prednostima T-80BVM

17:48 - Tenkovska posada kompanije, koja radi u blizini Bahmuta na modernizovanom T-80BVM, govorila je o prednostima svog vozila.

Prema rečima boraca, tenk je pouzdan i manevarski, a tokom službe bilo je mnogo zanimljivih putovanja. Prosečna potrošnja BC je 60-80 granata.

Neprijatelj je prošao kroz istu sovjetsku školu, ali se plaši boraca "Orkestra".

 

 

Putin posetio Krim na godišnjicu aneksije

17:27 - Predsednik Rusije Vladimir Putin došao je u nenajavljenu posetu Krimu na devetu godišnjicu ruske aneksije poluostrva.

Zelenski uveo lične sankcije Al Asadu

16:21 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo je u subotu lične sankcije sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu, prenosi RIA novosti.

Kijev: Rusija izvela seriju vazdušnih udara dronovima

15:28 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopšteno je da su ruske snage izvele seriju vazdušnih napada dronovima.

Navode da je uništeno sedam kuća u Hersonskoj oblasti, ali niko nije povređen.

Kadirov raspisao poternicu

12.10 - Čečenski lider Ramzan Kadirov obećao je nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara ) za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji skrnavio Kuran i 10 miliona ukoliko bude uhvaćen živ.

AKO GA UHVATITE ŽIVOG, DOBIJETE 10 MILIONA RUBALJA Kadirov objavio nagradu za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je spalio Kuran - Alo.rs

Zapad tera Ukrajince na ofanzivu


11.20 - „Kijev nema vremena za gubljenje“, rekao je ove nedelje šef Pentagona Lojd Ostin. Amerikanci zapravo teraju Oružane snage Ukrajine u ofanzivu.
 

Putin potpisao zakon

10.45 - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o prestanku ukrajinskog državljanstva ruskim državljanima od dana podnošenja odgovarajuće prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova.

PRST U OKO KIJEVU Putin potpisao zakon koji će izludeti Zelenskog - Alo.rs

Ukrajinci spremaju kontranapad

09.55 - Kijevski režim nastavlja da prebacuje vojne rezerve na istočni front.

 Ukrajinska javnost izveštava da je glavnokomandujući Kopnene vojske Sirski spreman da krene u kontraofanzivu kod Artjomovska krajem sledeće nedelje.

Nebenzja "uništio" Albanca

(UKRAJINA UŽIVO) Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, Zapad pritiska Kijev da krene u ofanzivu! (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

 

09.45 - Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj humanitarnoj situaciji u Ukrajini došlo je do polemike između stalnog predstavnika Rusije Vasilija Nebenzje i predstavnika Albanije Ferita Hodže, nakon što u SB UN nije dozvoljeno obmudsmanu samoproglašene DNR Dariji Morozovoj da se obrati.

Nebenzja ugasio Albanca, zanemeo nakon ovog pitanja - Alo.rs

Bahmut iskoro pada

09.00 - Vreme je da ukrajinska vojska napusti grad Bahmut (Artjomovsk) što pre jer Rusija svakodnevno napreduje, upozorava bloger Denis Davidov.

BAHMUT USKORO PADA Vreme je da ukrajinska vojska napusti Artjomovsk (VIDEO/MAPA) - Alo.rs

Riter: Zelenskog će ubiti

08.30 - Penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter rekao je da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uskoro pobeći iz zemlje kako bi izbegao da ga ubiju ukrajinski oficiri. On je to objavio na svom Jutjub kanalu.

Zelenskog će ubiti ukrajinski oficiri! - Alo.rs

Vazdušna opasnost

08.20 - Širom Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, prema podacima onlajn mapa ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

 

 

Američki dronovi iznad Crnog mora

07.50 - Sjedinjene Države su nastavile letove izviđačkih dronova iznad regiona Crnog mora nakon incidenta sa ruskim borbenim avionom 14. marta, kada se američka bespilotna letelica srušila na površinu vode. Ovo su izvestili američki zvaničnici.

 

 

Ruske trupe su odbile napad militanata 

07.45 - Ruske motorizovane jedinice odbile su pokušaj napada ukrajinskih trupa u oblasti Harkova kod Masjutovke i Grjanikovke, rekao je Jevgenij Polovodov, oficir pres centra grupe Zapad.

 

 

 

Rusi nastavljaju ofanzivu

 

 

Pogođeno skladište nafte

07.00 - Snimak udara druge bespilotne letelice kamikaze „Šahid“ na već zapaljeni neprijateljski objekat u Novomoskovsku kod Dnjepra.

Saopšteno je da je došlo do eksplozija i požara u zoni skladišta nafte.

 

 

 

Ruska artiljerija udara na Ugledar

06.30 - Topovska artiljerija Oružanih snaga Rusije udara na neprijateljske rovove i uništava motorna vozila u rejonu Ugledar u DNR, javlja dopisnik RIA Novosti.

Ruska vojska je pomoću dronova otkrila ukrajinske položaje i laka vozila na točkovima i ispravila rad topovske artiljerije.
 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading