DIM PROGUTAO GRAD! Snimak žestokog napada na položaje OSU u Marjinki; BORBE U HERSONU Ruski raketni sistemi rade danonoćno (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija J.V.

Najveće borbe vode se u Donjeckoj oblasti. Ukrajinski ministar odbrane u Parizu zatražio borbene avione, obećano mu još 12 haubica "cezar". 

Borbe za Pavlivku i Ugledar u Donjeckoj oblasti sve su žešće. Britansko Ministarstvo odbrane smatra da ruski komandanti verovatno imaju za cilj da razviju novu osovinu napredovanja u regionu Donjecka, i da preusmere ukrajinske snage iz područja Bahmuta.

Kraj bloga za 343. dan rata u Ukrajini

Frejzer: Rusija zatražila sednicu SB UN o Ukrajini

23.15 - Rusija je zatražila da se 8. februara održi sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je danas Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsedava Savetu bezbednosti.

Celu vest proćitajte OVDE.

Pripadnici grupe "Vagner" koriste zaplenjeno oružje (FOTO)

22.54 - Pripadnici Grupe Vagner prilikom oslobađanja naseljenog mesta Blagodatnoje aktivno su upotrebljavali zaplenjeno streljačko oružje. 

U ovom slučaju radi se o češkoj AP CZ805-BREN-2 koju su koristili plaćenici u okviru ukrajinske "legije stranaca".

 

 

KRVOLOČNI STARAC UDARIO NA PUTINA Borelj: Jedino ako povuče vojsku!

22.35 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je najlakši način da se okonča rat i patnje koje on izaziva jeste da ruski predsednik Vladimir Putin povuče vojnike i zaustavi napad na Ukrajinu ali da su se svi oni koji su pokušali da pregovaraju sa njim „vratili praznih ruku”.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci ostavljeni na cedilu, a guraju ih u sigurnu smrt!

22.26 - Zemlje članice EU vršiće obuku za oko još 15.000 vojnika, pa se tako ukupan broj vojnika koji će proći tu obuku povećao na 30.000.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uragan i Grad uspešno gađaju ciljeve u pravcu Hersona (VIDEO)

22.14 -  Artiljerijski puk izvodi borbene zadatke uništavajući ljudstvo i opremu OSU.

Dobivši zadatak da unište artiljerijsku jedinicu na desnoj obali reke Dnjepar, borbeni timovi su se pomerili na vatrene položaje da bi izvršili udar na koordinate dobijene od jedinica bespilotnih letelica.

MLRS zauzimaju pozicije na levoj obali reke Dnjepar. Nakon vatrenog udara na neprijatelja, izviđači su izvestili da su svi ciljevi uspešno pogođeni.

Raketni sistemi u zoni specijalnih vojnih operacija koriste se danonoćno, po svim vremenskim prilikama, uništavajući sve predviđene ciljeve.

 

 

Potpisan memorandum o isporuci radara MG-200

21.48 - Ukrajina i Francuska su potpisale memorandum o isporuci radara MG-200 za ukrajinsku protivvazduhoplovnu odbranu. Memorandum su potpisali ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznik i francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn. Broj radara nije naveden.

Trenutna situacija u Кramatorsku (VIDEO)

21.30 - Napadaju se položaji Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Ova tri scenarija su noćna mora za Zapad

21.15 - Profesor kineskog univerziteta spoljnih poslova smatra tenkovi zemalja NATO-a biće dovoljni Oružanim snagama Ukrajine samo da drže front, ali njihov broj neće biti dovoljan za prolećnu kontraofanzivu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimak napada na položaje OSU u Marjinki (VIDEO)

20.56 -

 

 

Rusija zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 

20.38 - Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 8. februara, saopštio je predsedavajući Saveta bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Pentagon "razočaran" Bajdenovom odlukom

20.35 - Pentagon "razočaran" Bajdenovim odbijanjem da pošalje borbene avione F-16 u Кijev, prenosi Vašington post.

Ministarstvo odbrane SAD vrši pritisak na Belu kuću da pošalje napredniju opremu u Ukrajinu, ali je „razočaran politikom predostrožnosti“ Bajdenove administracije.

 

 

Ešaloni NATO opreme stigli u Letoniju (VIDEO)

20.22 -

 

 

Prigožin: Sako i Vanceti su u potpunosti stavljeni pod kontrolu 

19.57-  Evgenij Prigožin: „Danas, 1. februara 2023. godine, u 16.00 sati, Sako i Vanceti su u potpunosti stavljeni pod kontrolu od strane jurišnih jedinica Vagnerovog PMC-a.

Na fotografiji je jedina preživela kuća u Saku i Vancetiju“.

Pritisak na susedno selo Nikolajevka se pojačava iz Sakoa i Vancetija i Кrasnopolja.

 

 

Ruski obaveštajci se pretvaraju da su ukrajinski vojni komesari (VIDEO)

19.26 - Ruski obaveštajci se pretvaraju da su ukrajinski vojni komesari da bi posipali lica vojnicima iz Odese 

Danilov je ranije izjavio da su u vojnim registrima i kancelarijama bili redovi dobrovoljaca, a glasine o mobilizaciji tehnikama iz 16. veka bile su ruske lažne vesti.

 

 

Dejstvo tenkovskih posada u Marjinki (VIDEO)

19.03 - Tenkovske posade podržavaju jurišne jedinice Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije u Marjinki.

 

 

POLJACI SPREMAJU PODVALU UKRAJINI? Umesto godine, trajaće nekoliko meseci, biće kao glineni golubovi!

19.00 - Potencijalna isporuka borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini bila bi težak zadatak jer podrazumeva dugotrajnu obuku, izjavio je u današnjem intervjuu za Poljsku TV zamenik ministra odbrane Poljske Marčin Ocijepa.

Celu vest pročitajte OVDE.

Prigožin: Do danas ne postoji operativno okruženje  Bahmuta

18.36 - „Da se   ne zbunimo, hajde da shvatimo šta je „čišćenje“, a šta „operativno okruženje“.
Čišćenje je kada je naselje potpuno pod vašom kontrolom. Neophodno je proveriti stambeni sektor, podrume i druga mesta gde se neprijatelj teoretski može sakriti i potom delovati kao DRG.

Operativno opkoljavanje je kada su svi pravci i putevi snabdevanja, evakuacije i svakog kretanja pod kontrolom neprijateljske vatre. Do danas ne postoji operativno okruženje za Bahmut. Iz operativnih razloga, ovo se obično ne objavljuje. Кada grad bude zauzet, sigurno ćete biti obavešteni.

"Ovo je prioritetni zadatak" obraćanje Vladimira Putin 

17.51 - Prioritetni zadatak je otklanjanje same mogućnosti granatiranja graničnih područja, ali to je posao vojnog resora - Putin

 

 

NAJVEĆA TENKOVSKA BITKA U EVROPI! Rusi imaju prednost ispod dva kilometra, ali preko toga su u nevolji!

17.15 -  Na početku rata u Ukrajini članice NATO-a i zapadni saveznici najpre su ukrajinskoj armiji isporučivali lake prenosive sisteme za uništavanje letećih i oklopnih ciljeva. Računalo se na gerilski otpor. S promenom stanja na frontu, došlo je i do promene u slanju vojne pomoći Ukrajini. Zapadni saveznici su počeli Kijevu da šalju veća, razornija i savremenija sredstva. Na red su došli tenkovi. Nakon rasprava – odlučeno je: U Ukrajini će se naći britanski "čelendžer 2", nemački "leopard 2" i američki "abrams".

Celu vest pročitajte OVDE.

Smena ministra odbrane?

16.51 - Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov mogao bi da napusti svoju funkciju, i da preuzme Ministarstvo pravde, izjavio je ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko.

"Mogu da potvrdim da se vode aktivni razgovori da Reznikov preuzme Ministarstvo pravde", napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu. Ne navode se razlozi za eventualnu smenu Reznikova.

Nemački vicepremijer nazvao slanje lovaca Ukrajini greškom

15.27 - Vicepremijer Nemačke Robert Habek smatra da je pogrešno isporučivati lovačke avione Ukrajini.

"Smatram da je sada pogrešno isporučivati lovce", rekao je on za nemačku TV ZDF.

Na molbu novinara da precizira da li samo sada ili "uopšte", vicepremijer je objasnio da ovaj korak "uopšteno" ne smatra dobrim.

Ministra unutrašnjih poslova Ukrajine ubila je ukrajinska vojska, tvrdi bivši savetnik ministra odbrane te zemlje Aleksej Selivanov

14:55 - 

 

 

Moskva: Ruskom novinaru osam godina zatvora zbog omalovažavanja ruske vojske

14:29 - Sud u Moskvi osudio je danas ruskog novinara u odsustvu na osam godina zatvora po optužbama da je omalovažavao vojsku, javlja AP.

Televizijski novinar Aleksandar Nevzorov, nekada i poslanik, osuđen je da je širio lažne informacije o vojsci pod zakoom koji je usvojen neposredno nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Još jedan denacifikovani borac „Azova“ u Bahmutu, Aleksandar Кorovni

13:37 - 

 

 

Ove nedelje u Kijevu dva sastanka EU-Ukrajina na visokom nivou

12:54 - Ove nedelje se u Kijevu održavaju dva sastanka na visokom nivou između EU i Ukrajine - samit EU-Ukrajina i sastanak kolegijuma komesara Evropske komisije. Savet EU je već najavio da će 3. februara u Kijev otputovati predsednik Saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj na samit sa rukovodstvom Ukrajine.

Španija namerava da Ukrajini isporuči četiri do šest tenkova Leopard, piše list El Pais, pozivajući se na izvore

12:30 - 

 

 

Novi video-snimak Oružanih snaga Ukrajine iz regiona Ugledara

12:00 - 

 

 

SAD šalje oružje vredno dve milijarde dolara Kijevu

DIM PROGUTAO GRAD! Snimak žestokog napada na položaje OSU u Marjinki; BORBE U HERSONU Ruski raketni sistemi rade danonoćno (FOTO/VIDEO)

EPA/JIM LO SCALZO

 

11:11 - Sjedinjene Države pripremaju paket vojne pomoći za Ukrajinu od dve milijarde dolara, uključujući rakete dugog dometa, preneo je Rojters pozivajući se na dva izvora bliska administraciji Džoa Bajdena.

FSB je sprečio teroristički napad na prugu u Sverdlovskoj oblasti

10:48 - 

 


 

Ruska vojska nastavlja napredovanje u Limanskom, Artjomovskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravc - izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

10:28 - 

 

 

U Britaniji su pozvali na rat sa Rusijom

09:30 - 

 

 

NAJTEŽE BORBE TEK DOLAZE Rusija planira eskalaciju u Ukrajini

08:00 - Rusija planira eskalaciju u Ukrajini, koja bi se mogla dogoditi čak i u sledeće dve do tri nedelje, tvrdi sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Bajdenova administracija uključena je u dizanje Severnog toka u vazduh - Кarlson

07:15 - 

 

 

Zelenski: Nastavljamo borbu protiv korupcije u vladi

07:00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom najnovijem video obraćanju da još nije završio sa smenama visokih zvaničnika i da će svako ko ne radi po strogim standardima biti otpušten. Prošle nedelje Zelenski je reagovao na izveštaje o korupciji, 11 meseci od početka rata, otpuštanjem više od deset funkcionera, prenosi Rojters.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading