NAJVEĆA TENKOVSKA BITKA U EVROPI! Rusi imaju prednost ispod dva kilometra, ali preko toga su u nevolji!
Foto: EPA/EPA/Valda Kalnina

U ukrajinskom ratu do sada je, prema procenama, uništeno oko 1.600 ruskih tenkova, od oko 3.000 predratnih. Ukrajinske snage izgubile su oko 450 oklopnjaka, od oko 900 predratnih.

Kijev više nema zaliha. Zato će "čelendžer 2", "leopard 2" i "abrams", sa ukrajinskim posadama ući u borbu protiv ruskih tenkova. Ali tek posle remonta. Kad dostignu borbeno stanje, sledi dopremanje, a za to vreme traje obuka ukrajinskih vojnika.

/Kateryna Klochko

 

Prema rečima britanskog ministra odbrane 14 britanskih tenkova će u Ukrajinu stići na proleće. "Čelendžer 2" proizvodi se više od 30 godina i od tada je napravljeno oko 450 komada, pored Britanije, i za vojsku Omana. Korišćen je u invaziji na Irak 2003. Osnovno naoružanje čini top kalibra 120 mm i dva mitraljeza 12,7 mm. Težak je 62 i po tone, a sistem upravljanja vatrom je isti kao na američkom tenku "abrams". U posadi "čelendžera" su četiri člana.

Nemačka će najpre isporučiti 14 tenkova tipa "leopard 2A6". Bundesver raspolaže sa ukupno 328. Stručnjaci nisu jedinstveni u oceni koliko tih tenkova može odmah da se upotrebi i pošalje na front. Širom sveta 20 država raspolaže sa oko 3.600 ovih tenkova nemačke proizvodnje.

Prvi primerci "leoparda 2" ušli su u naoružanje vojske Zapadne Nemačke krajem sedamdesetih godina. Sistem upravljanja vatrom, naoružanje, municija i transmisija izrađeni su na bazi koja je korišćena kod američkog tenka "abrams". Osnovno oružje "leoparda 2" je top kalibra 120 milimetara, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara. Kao sekundarno oružje koriste se dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra. U tenku teškom 61,7 tona, posadu čine četiri člana.

AP Michael Sohn

 

Sjedinjene Države obećale su Ukrajini 31 tenk "M1 abrams". Dokazani oklop u svim američkim ratovima od 1991. godine. Napravljeno je, od početka osamdesetih više od 10.000 komada, pored SAD, poseduju ga još četiri zemlje. Mnoge varijante postoje, glavni top je kod nekih 105 mm, a kod nekih varijatni 120 mm. "Abrams" kao sekundarno oružje ima mitraljeze 12,7 mm i dva od po 7,62mm. Težak je 57 tona, a posada broji četiri člana.

Tokom čitave njegove službe, vojnici i ratni planeri su bili zabrinuti zbog ogromne potrošnje goriva i ograničenog dometa rezervoara i dugotrajne logistike i održavanja koji prate "abrams" u borbi. Ovo je, između ostalog, primoralo Pentagon da nevoljno pošalje tenkove u Ukrajinu. Postoje najave da će Ukrajina dobiti slabiju verziju ovog tenka, bez uranijumskog oklopa, kako tehnologija ne bi pala u ruke Rusa.

 

 

Pored ovih tenkova, Poljska će poslati dodatnih 60 Ukrajini, pored 14 "leoparda 2" nemačke proizvodnje koje je već obećala. Poljska je već poslala oko 250 tenkova Ukrajini.

Glavni ruski tenk na frontu je T-72 u različitim varijantama i modifikacijama, stara dobro poznata i pouzdana mašina, koju ima i Ukrajina. Rusija je u borbu uvela i T-80, ali i T-90, bazirani na istom principu kao T-72, ali savremeniji, moderniji i jači. Tek ispod razdaljine od dva kilometra, ruski tenkovi imaju šanse u direktnoj borbi sa zapadnim tenkovima. Ruske mine mogu svaki novopridošli tenk izbaciti iz stroja. A protivoklopni sistem "kornet", može uništiti sve tipove zapadnih tenkova.

Navedeni sovjetski, tj. ruski tenkovi i zapadni u poslednjih dvadesetak godina imali su okršaje u različitim konfliktima - pobedu su odnosili zapadni. Sada će situacija biti potpuno obrnuta jer će tenkovima ruske proizvodnje upravljati Rusi, dok će zapadnim upravljati Ukrajinci. Ko će odneti pobedu, nećemo videti verovatno ni u narednih mesec dana.

Pratite vesti sa fronta.

Komentari (2)

Loading
Zanimacija

01.02.2023 19:38

Ovi podaci potiču iz engleskih izvora,a šta englezi kažu TO JE STO POSTO TAČNO,samo što u to više niko na svetu ne veruje,jer većih lažova od engleza nema,iza njih su nemci,uostalom isti im genetski kod,englezi su poreklom germani

Zoki

01.02.2023 19:58

Pa zar treba verovati ljudima koji nemaju ni obraz ni cast koji su izdal i zrtvovali svog saveznika srbiju i predali je nemackim i i ustaskim zverima na pogubljenje .