RUSIJA JE OVO ČEKALA! Sve je spremno za napad!
Foto: Tanjug/Tanjug

Sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, na kojem su učestvovali predstavnici 50 država u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj završen je bez dogovora o isporuci tenkova Kijevu.

🔥 Pratite VESTI SA FRONTA. 🔥

Odluka o isporuci tenkova Kijevu nije doneta iako je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio "brzu reakciju Zapada".

Da odluka nije donesena, potvrdio je i ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus, dodajući da Berlin ne blokira isporuku tenkova "leopard" Ukrajini i da je "nemačka vlada spremna da brzo reaguje ukoliko se postigne konsenzus među saveznicima".

Međutim, šef kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog Andrij Jermak izjavio je da će "Kijev na kraju dobiti vojnu pomoć od Zapada" i da će mu to pomoći da pobedi u sukobu sa Rusijom.

"Nije ovde reč ni o kakvoj donaciji, sve će to na kraju Ukrajina morati da plati", kaže za RT Balkan general-major u penziji Božidar Forca, nekadašnji načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije.

"I to se dešava u situaciji u kojoj se odvija ruska ofanziva i kada Amerikanci Ukrajincima savetuju da više ne brane Bahmut, koji je postao neodbranjiv", dodao je general-major.

Prema njegovim rečima, poznato je ko se okupio u bazi Ramštajn, i da to nisu samo članice NATO-a, već zvanilnici 50-ak država, sve one koje se predstavljaju kao "prijatelji Ukrajine".

Zapad odugovlači sukob u Ukrajini

"Ovo treba posmatrati u smislu prolongiranja, namernog odugovlačenja sukoba", kaže Forca. "Čak je i Zapadu jasno da Ukrajina ne može da pobedi Rusiju. Ali, kako kaže Kisindžer: u njemu Rusija ne sme da pobedi."

"Ukrajina neće odustati od ideje da napravi proboj ruske odbrane," smatra Forca. "Verovatno će doći do pregrupisanja ukrajinskih snaga. Zapad će nastaviti da daje sredstva Kijevu kako bi se odugovlačio rat, sve dok se ne nađe neki diplomatski modus za sporazum sa Rusijom."

"Zapad kaže da u njemu Rusija ne sme da pobedi, ali svima je jasno da Rusija neće izgubiti u Ukrajini. Ipak, još niko ne zna šta znači `pobeda Rusije` i koliko će Rusija u tome daleko ići, gde će se zaustaviti i da li će to uopšte biti u Donbasu", ocenjuje Forca.

Sada bi se režim u Kijevu, dodaje general Forca, "rado vratio na situaciju od 24. februara, odrekao bi se i Krima, ali povratak na stanje pre sukoba je jednostavno nemoguće."

Pukotine među zapadnim saveznicima

General u penziji Luka Kastratović kaže za RT Balkan da se posle godinu dana sukoba u Ukrajini među zapadnim saveznicima naziru pukotine.

"Primer za to daju Turska ili Mađarska. Turska blokira ulazak Švedske u NATO i nalazi se u stalnom sukobu sa Grčkom, sa kojom je faktički u ratnom stanju, što pokazuje da ni članstvo u NATO-u ne garantuje mir", kaže Kastratović.

To je, prema njegovom mišljenju, rat koji vodi Zapad a ne Ukrajina.

"Najveće posledice rata, naravno, trpi Ukrajina. Međutim, to je rat Zapada protiv Rusije. Posledice rata trpi i Zapadna Evropa, koja ne može da učini ništa bez Amerike. Danas imamo ogromne socijalne probleme i enormna poskupljenja svuda po Zapadnoj Evropi. Recimo, u Kopenhagenu, koji se nekad smatrao najpoželjnijim mestom za život, komunalije su u proteklih godinu dana porasle pet puta. Čak i u Americi policija danas rasteruje beskućnike, navodno zato što su prljavi i šire zarazu", ukazuje general.

General Kastratović podseća da je Zapad i do sada slao oružje u Ukrajinu: "Poljska je na početku sukoba poslala 200 tenkova Ukrajini, ali to nije promenilo odnos snaga. Ni sankcije protiv Rusije nisu mogle da promene odnos snaga. Zapadna Evropa, najzad, čak i nema dovoljno tenkova".

"Nesuglasice između zapadnih saveznika će samo rasti, prvenstveno zbog socijalnih razloga", zaključuje.

Kijev nikad neće dobiti "leoparde"

Kako u razgovoru za RT Balkan ocenjuje analitičar iz Hrvatske Nebojša Babić, ishod sastanka u Ramštajnu nikog ne bi trebalo da iznenađuje:

"Bundesver (nemačke oružane snage) je u haosu. Svi su danas na Zapadu pri kraju sa oružjem. Zalihe su se istopile. Ursula fon der Lajen je iza sebe ostavila haos. Pre neki dan je i predsednik Hrvatske priznao da hrvatska vojska skoro više nema ni municije i da je sve što valja već dala Kijevu. Ono nešto bolje naoružanje je poslato u Poljsku i na Baltik. I veliki mediji u SAD, poput Si-En-Ena, `Vašington posta` ili `Njujork tajmsa`, kažu da Zapad više nema šta da pošalje Kijevu".

"Oni ne mogu da idu ispod određene crte, jer će NATO ostati bez oružja i municije", konstatuje Babić. "A Ukrajinci od njih traže ništa manje nego `leoparde`. To bi Rusi ionako uništili za nedelju ili dve. I, šta onda? Zapad je već dao sve što je imao. Dovoljno je pogledati podatke o količini tenkova sa kojima raspolažu zapadne zemlje. To je jako malo. Već su dali Ukrajincima sve sovjetske tenkove - i T55 i T64 i T72".

Babić zaključuje da sve zapadne zemlje imaju ukupno oko 2.000 `leoparda`.

"To Ukrajinci nikad neće dobiti. Američki predsednik Bajden ne da svoje `abramse`, a hoće da Nemci Kijevu pošalju svoje `leoparde`. Nemačka jeste `zemlja sa ograničenim suverenitetom`, ali Nemci ipak nisu toliko naivni", mišljenja je sagovornik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading