SNIMAK STRAVIČNOG DEJSTVA DRONA KAMIKAZE Uništeno oklopno vozilo OSU; Peskov: To su glupe i neosnovane objave (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/Twitter Printscreen

- Zvaničnica Pentagona Lora Kuper izjavila je juče da postoji "pojačana hitnost" za naprednu obuku ukrajinskih snaga, nakon što je Pentagon saopštio da će SAD povećati broj ukrajinskih vojnika koje obučava svakog meseca.

- Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je linije fronta juče.

- Ruska vojska je dobila novu seriju dronova iranske proizvodnje i nastavlja pregovore sa Iranom o nabavci balističkih raketnih sistema.
Na liniji Svatovo-Кremennaja nastavljaju se pozicione borbe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

Pad ukrajinskog helikoptera

22.33

 

 

Loše vesti za Kijev

20.46 - Deficit električne energije u Kijevu raste, večeras je dostigao oko 50 odsto, saopštio e gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Lavrov: Evropa gubi nezavisnost bukvalno pred našim očima

19.55 - Evropa gubi nezavisnost bukvalno pred našim očima i teško može da tvrdi da je nezavisni centar multipolarnog sveta, iako bi Moskva to želela, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. 

Peskov: Rusiji potrebno vreme da odgovori

19.10 - Rusiji će trebati vremena da odmeri prednosti i nedostatke i izabere odgovor na nove gasne sankcije, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin: Pregovori u Minsku vrlo sadržajni

18.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je večeras da je njegov sastanak s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, kao i sastanak delegacija Rusije i Belorusije u proširenom sastavu, bio veoma sadržajan.

Besmisleno?

17.10 - Svaki jednostrani ruski poziv na prekid vatre bio bi "potpuno besmislen u trenutnom kontekstu", rekao je danas britanski premijer Riši Sunak. Sunak je na samitu Zajedničkih snaga za brzu akciju (JEF), koji se danas održava u Rigi, rekao da bi takav predlog Rusije bio "lažan".

Putin i Lukašenko, razgovor u četiri oka

16.40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Minsk, gde će razgovarati sa šefom beloruske države Aleksandrom Lukašenkom o temama koje se tiču bezbednosti u regionu.

OGLASILE SE SIRENE: Vazdušna opasnost u Kijevu i većem delu Ukrajine

15.14 - Sirene su se čule nekoliko sati posle ruskog napada dronovima na ukrajinsku prestonicu i okolne oblasti.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija šalje muzičare i glumce na prvu liniju ukrajinskog fronta

15.13 - Rusko ministarstvo odbrane odlučilo je da na ukrajinski front pošalje muzičare, pevače, glumce koji će biti zaduženi za organizovanje kulturno-umetničkog programa, kako bi podiglo moral svojim vojnicima u trenucima predaha od ratnih operacija.

Celu vest pročitajte OVDE.

Za 45 dana sve može da se promeni!

15.10 - Lijam Kolins, bivši pukovnik specijalnih snaga Sjedinjenih Američkih Država i direktor Instituta za moderno ratovanje na Vest Pointu ističe da bi sledeći preokret na frontu u Ukrajini mogli da očekujemo tek za nešto više od mesec dana.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusija spremila "Penicilin" za Ukrajinu

15.08 - Penicilin ne emituje radio talase već detektuje neprijateljsku artiljeriju preko seizmičkih i akustičkih senzora i odgovor je Moskve na "HIMARS MLRS" koji je Ukrajini isporučio Vašington.

Celu vest pročitajte OVDE.

Bespilotna letelica uništava ukrajinski tenk (VIDEO)

15.00 - Izviđačka i udarna bespilotna letelica „Forpost-RU“ uništava ukrajinski tenk.

"Lancet" uništava NATO oklopno vozilo Oružanih snaga Ukrajine zemlje (VIDEO)

14.38

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: 

14.33 - Na Кupjanskom pravcu likvidirano je više od 20 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, uništeni su borbeno vozilo pešadije i dva vozila.  

- Na Кrasno-limanskom pravcu nanesen je poraz jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, likvidirano je do 70 vojnika, uništeni su dva oklopna borbena vozila i dva pikapa. 

- Na Donjeckom pravcu, kao rezultat nastupanja, ruska vojska je zauzerla bolje položaje, Likvidirano je više od 130 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, uništeni su dva tenka, tri oklopna vozila i tri automobila. 

- Na Južno-donjeckom pravcu poražene su taktičke grupe veličine četa Oružanih snaga Ukrajine. Likvidirano je i ranjeno do 80 vojnika, uništeni su dva oklopna vozila i tri pikapa. 

- U LNR su uništene četiri ukrajinse diverzantske grupe;

-  Oboreno je osam dronova Oružanih snaga Ukrajine, a a takođe je presretnuto šest projektila ispaljenih iz sistema HIMARS i "Uragan".

SAD i Rusija na ivici sukoba

14.30 Opasna i kratkovida politika Vašingtona dovela je SAD i Rusiju na ivicu direktnog sukoba, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Samo napori SAD da održe američku hegemoniju i ignorisanje nove geopolitičke realnosti, kao i arogantna nespremnost da se uđu u ozbiljan dijalog o bezbednosnim garancijama, doveli su do predvidivog rezultata. Posle fijaska u Avganistanu, SAD su uvučene u novi sukob."

Uništena uprava Hersona (FOTO)

14.10 - Delimično je uništena zgrada uprave Hersona.

Saopšteno je da su ukrajinske okupacione snage bile stacionirane u zgradi.

 

 

Snimak obaranja ukrajinskog helikoptera (VIDEO)

13.40 -

 

 

Ukrajinski vojnici kod Artemovska (VIDEO)

13.15 - Ukrajinski vojnici našli su se pod mitraljeskom vatrom kod Artemovska.

 

 

Rus odavao padatke ukrajinskoj obaveštajnoj službi (VIDEO)

12.50 - FSB je pokazala kako je u Sevastopolju priveden i osuđen Rus, koji je dobio 12 godina zatvora zbog prosleđivanja podataka o Crnomorskoj floti ukrajinskoj obaveštajnoj službi.

Peskov: To su glupe i neosnovane objave

12.30 - Portparol Kremlja, Dimitrij Peskov je glupim i neosnovanim nazvao objave da Putin ide u Minsk navodno da bi odlučio o učešću Belorusije u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Ruske trupe u Belorusiji spremne za vežbu

12.00 - Ruske trupe koje su u oktobru premeštene u Belorusiju započeće taktičke vojne vežbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Posle obavljenih taktičkih vežbi će komanda izneti završnu procenu borbene gotovosti i spremnosti jedinica - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz saopštenja ne proizilazi kada i gde u Belorusiji će se održati ove vojne vežbe.

Rusija je u oktobru poslala oko 9.000 vojnika u Belorusiju, prenosi Interfaks.

11.49 - Vojnici 11. gardijskog puka oborili su ukrajinski helikopter Mi-8 u rejonu Tonenkoje u pravcu Avdijevke.

Oboren ukrajinski helikopter u rejonu Tonenkoje (VIDEO)

11.30 - Vojnici 11. gardijskog puka oborili su ukrajinski helikopter Mi-8 u rejonu Tonenkoje u pravcu Avdijevke.

 

 

Rezime izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:

11.12 -  Ruska armija je krenula u ofanzivu kod Limana i nastavlja juriš na Artjomovsk i Avdejevku

- Ruske trupe prešle su u ofanzivu kod Кremene-Svatova i izvode jurišne operacije u oblastima Stelmahovke, Makejevke, Červonopopovke i Belogorovke u LNR.

- U DNR ruska vojska napada oblasti Artemovsk, Verhnekamenski, Bahmutski, Podgorodni, Кleščejevka, Andrejevka, Кrasnogorovka, Aleksandropolj, Marinka, Peremoga i Novomihajlovka.

- U pravcu Limanskog, ruske trupe su takođe nanele vatrenu štetu položajima Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Makejevke, Ploščanke, Červonopopovke i Dibrove u LNR.

- U protekla 24 časa Oružane snage Rusije izvele su 4 raketna i 7 vazdušnih udara iz bespilotnih letelica Šahid-136, kao i 55 granatiranja iz MLRS-a. Pogođena kritična infrastruktura u Ukrajini.

 - Ruska vojska počela je dan upotrebom udarnih bespilotnih letelica.

 

 

Rusi koriste multifunkcionalni optoelektronski kompleks Ironija (VIDEO)

10.45 -  Ruska vojska u pravcu Кupjanska koristi multifunkcionalni optoelektronski kompleks Ironija za gađanje ciljeva,rekao je za RIA Novosti borac specijalaca Zapadnog vojnog okruga.

 

 

"NA UKRAJINI SE NEĆE ZAVRŠITI!"

10.22 - "Dečaci su pobegli, muškarci su otišli na front!" - reklame u Rusiji otkrile plan Putina.

Celu vest pročitajte OVDE:

ZELENSKI: Spremamo se za sve moguće scenarije sa Belorusijom

10.20 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Belorusije, u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vežbe.

Celu vest pročitajte OVDE.

RUSI OTKRILI PLAN KIJEVA! Ukrajinci spremaju tajni udar, ovo niko nije očekivao!

10.15 - Ruske i ukrajinske snage nedavno su razmenjivale artiljerijsku vatru oko Guljajpolja i Pologija na jugu Zaporoške oblasti, oko 100 kilometara severoistočno od okupiranog Melitopolja. Dok takvi sukobi nisu neuobičajeni kako rat ulazi u svoj deseti mesec, ono što je posebno u vezi onog 9. decembra je navodni podsticaj.

Celu vest pročitajte OVDE.

Sprema se velika ofanziva Kijeva? 

10.10 - Predsednik Vladimir Zelenski, je u intervjuu za francuski TV kanal LCI, priznao da mu jedan broj zapadnih lidera sugeriše da počne pregovore sa Moskvom, ali on to ne želi, već prvo hoće pobedu na bojnom polju.

Celu vest pročitajte OVDE.

6 raketa Himars udarilo na naselje Кarcizisk

09.44 - U 09:30 iz N. p. ukrajisnkse snage ispalile su 6 raketa Himars na naselje Кarcizisk.

 

 

Snažno dejstvo ruske artiljerije (VIDEO)

09.41 - Artiljerci samohodnih topova 122 mm „Gvozdika“ 3. gardijske brigade „Gorlovskaja“ 1AК NM DNR tački su gađali ljudstvo i utvrđenja ukrajinskih nacionalista u pravcu Džeržinskog.

 

 

Pušilin: Centar Marjinke očišćen od ukrajinskih trupa

09.31 - Centar Marjinke je već očišćen od ukrajinskih trupa, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, na TV kanalu Rusija 24.

"U Marinki centar grada je očišćen od neprijatelja. Oni neboderi koji su služili kao utvrđenje neprijatelja su praktično pod kontrolom" rekao je on.

Pušilin je dodao da je u delu grada ostao deo neprijateljskih trupa.

"Što se tiče avdejevskog pravca, ovde su snage koncentrisane na oslobađanje Pervomajskog, što takođe otvara određene mogućnosti za oslobođenje", nastavio je vd šefa republike.

Otkrivanje terminala Starlink

08.43 - U Rusiji se završavaju testovi mobilnog kompleksa Borščevik, dizajniranog za otkrivanje terminala Starlink. Razvila ga je privatna kompanija Sestroretsk Arms Plant.

  Кompleks Borščevik može otkriti lokaciju terminala Starlink na udaljenosti do 10 kilometara sa tačnošću od 60 metara.

  Кompleks se može instalirati na šasiju vozila, što ga čini pogodnim za upotrebu na prvoj liniji.

  Podsetimo, satelitski internet sistem Starlink igra važnu ulogu u obezbeđivanju komunikacija i kontrole Oružanih snaga Ukrajine. Neuspesi u njenom radu, kako su zapadni mediji ranije prenosili, veoma utiču na borbenu sposobnost ukrajinske vojske.

 

 

Trenutna situacija u okolini sela Spornoje

08.20 - Ruska avijacija i artiljerija dejstvuju, pešadija juriša na ukrajinska uporišta.

Кopnene borbe za naselja na granici dveju republika se nastavljaju.

 

 

Ukrajina oborila devet dronova "Šahid"

08.00 -  Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je devet dronova "Šahid" iranske proizvodnje koje su ispalile ruske snage, objavila je gradska administracija Kijeva na Telegramu.

Načelnik kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba izjavio je da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture i privatne kuće, prenosi ukrajinska agencija Unian.

U Kijevu vanredna isključenja struje

07.31 - U Kijevu su uvedena vanredna isključenja struje nakon ruskog napada dronovima, u kojem je oštećena infrastruktura, saopštio je operater YASNO.

Prethodno su vlasti Kijeva saopštile da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture i privatne kuće, preneo je Unian.

Gradska administracija Kijeva navela je na Telegramu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je devet dronova Šahid iranske proizvodnje koje su ispalile ruske snage.

Napad na Donjeck (VIDEO)

07.14 - Snimak jednog od sinoćnih  napada na centar Donjecka.

 

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

07.02 - Ruska vojska je dobila novu seriju dronova iranske proizvodnje i nastavlja pregovore sa Iranom o nabavci balističkih raketnih sistema.
Na liniji Svatovo-Кremennaja nastavljaju se pozicione borbe.
- Borbe se nastavljaju na periferiji Artemovska, kao i severoistočno i južno od grada.
- Ruske trupe su zauzele Jakovlevku, oblast Donjecka, severoistočno od Soledara.
- Ruske i ukrajinske trupe nastavile su sa planiranim artiljerijskim i raketnim napadima na položaje duž obala Dnjepra.

 

 Požar u Kijevu (VIDEO)

07.00 - Požar u Кijevu nakon udara ruskih kamikaza bespilotnih letelica.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
momci

19.12.2022 12:22

Bravo 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺👍👍👍👍