"NA UKRAJINI SE NEĆE ZAVRŠITI!" Reklame u Rusiji otkrile plan Putina: Dečaci su pobegli, muškarci su otišli na front!
EPA

Ove navode komentarisalii su Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik dnevnog lista "Politika" iz Moske i Aleksandar Đokić, politikolog.

Delovanje da se pravi dublji jaz između istoka i zapada prokomentarisao je Samardžija.

- Rusija ne želi takav razvoj događaja i sama činjenica koja računa na podelu Ukrajine, je ta da nije uvek onakva kakvom su je hteli Amerikanci. Američki diplomata i političar Hajnc Alfredi Kisindžer je zbog toga rekao da treba da se zaustavi rat, jer Rusija ima interes da zatvori prilaz Ukrajine Crnom Moru. Priča nije završena onog trenutka kada Rusija stane i kaže ovo su moje granice - započeo je on.

Sve je okarakterisao kao očekivano i od Rusije i od NATO pakta, koji će se najvise okoristiti u ovom sukobu.

Tanjug/Ap

 

- Nato paktu ne treba jaka Ukrajina, ni njima ni njenim susedima, Poljacima, Mađarima, Rumunima. Priča u Ukrajini nije gotova onog trenutka kada završi ruska ofanziva - rekao je Samardžija.

Đokić je dao ugao priči kroz stav Evropljana o ofanzivi Rusije

- Postoje različite škole mišljenja. Kad dođemo u Evropu imamo ministarku spoljnih poslova Nemačke, gospođu Analenu Berbok iz partije Zelenih, njihovi geopolitički stavovi su jasni i imaju čvrst stav, za razliku od socijal demokrata - rekao je Đokić.

Energenti i pretenzije Rusije sve više naginju ka Istoku. Samardžija misli da Svet više nikad neće izgledati isto.

- Rusija se sve više kreće ka Istoku i okreće leđa Zapadu. Zato je Azerbejdžan izbio u prvi plan. Ima puno zemalja sa svojim energentima, ali infrastruktura između Rusije i Evrope funkcioniše već duže vreme. Ne verujem da su severni tok jedan i tok dva tek tako napravljeni. Jedino je pitanje kakva će cena gasa biti - rekao je Samardžija.

Za Evropu i Evropljane je rekao da više neće biti jeftinih energenata koji su je održavali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading