SPREMA SE VELIKA OFANZIVA KIJEVA? Ukrajina hoće pobedu, evo šta im je potrebno od Zapada
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Komadant oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni traži od saveznika na Zapadu oružje, da bi mogao da krene u ofanzivu, jer smatra da je najvažnije da ukrajinska vojska sačuva pozicije.

On prognozira da bi ruska vojska već u januaru, a najkasnije do marta, mogla da krene u veliku ofanzivu koja ne bi počela u Donbasu, već iz pravca Belorusije ka Kijevu. Zalužni ne isključuje da ruska ofanziva krene sa juga. Za nju će Rusi imati dovoljno vojnika posle sprovedene mobilizacije.

Ukrajinski brigadni general Aleksej Gromov, zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generaštaba, kaže da primirja za predstojeće praznike neće biti. Ukrajinska vojska prestaće da gađa ruske objekte tek pošto oslobodi svoju teritoriju, na kojoj se sada nalazi ruska vojska.

 - Ukrajinska vojska ima dovoljno ljudi i nije joj potrebna nova mobilizacija do dobije još stotinu hiljada. Potrebni su nam tenkovi, haubice, oklopna transportna vozila i municija - kaže general Zalužni, koji, da bi odobrovoljio saveznike na Zapadu, tvrdi da može da pobedi rusku armiju. - To što dobijamo nije dovoljno. Tražimo još 300 tenkova, 600 do 700 oklopnih transportera i 500 haubica, da bismo mogli da dođemo na granice do 23. februara. Po našim ocenama Rusi imaju rezervu do 1,5 miliona vojnika. Sada pripremaju oko 200.000 dodatnih i zato ne sumnjam da će ponovo krenuti na Kijev.

Odgovorio mu je nemački kancelar Olaf Šolc rekavši da Zapad ne namerava da šalje tenkove Ukrajini, jer ne želi da dođe do direktne konfrontacije Rusije i NATO. Vojno i državno rukovodstvo u Kijevu je svesno da se Zapad umorio od Ukrajine i da je, zbog ekonomskih problema koje ima, Evropa sve manje spremna da trpi zarad pomoći Ukrajini. Lideri evropskih zemalja otvoreno govore da su im se ispraznili arsenali.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksandar Reznikov kaže da Kijev raspolaže triput većim rezervama zimske opreme, nego što je minimalno predviđeno. Predsednik Vladimir Zelenski, je u intervjuu za francuski TV kanal LCI, priznao da mu jedan broj zapadnih lidera sugeriše da počne pregovore sa Moskvom, ali on to ne želi, već prvo hoće pobedu na bojnom polju.

RUSI PREGAZILI DOBROVOLJCE Brz pad ključnog ukrajinskog grada ostavlja brojna pitanja bez odgovora

Generali sa obe strane priznaju da je teško ratovati na frontu koji se proteže na 1.500 kilometara. Ne prestaje ni propagandni rat. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je pisanje "Volstrit džornala", koji je, oslanjajući se na ukrajinske službe, objavio da je ruski predsednik Vladimir Putin na početku vojne operacije dao zadatak predsedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu da likvidira Zelenskog. Prvi put je o tobožnjim planovima za ubistvo Zelenskog proletos govorio sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov. I tada ga je Peskov demantovao.

ZELENSKOM NEUGODNA PITANJA

Zapadni novinari počeli su da postavljaju i neugodna pitanja Vladimiru Zelenskom, pa ga je novinar "Ekonomista", pitao do kog broja žrtava je spreman da ratuje. Zelenski je uzvratio kontrapitanjem: "Da li je trebalo već na početku ratne operacije reći: uzmite sve naše, a mi ćemo otići u Poljsku?". Ukrajinski lider je više puta rekao da je protiv zamrzavanja konflikta i da će ratovati i dalje. U Kijevu su svesni da bi bez pomoći Zapada odavno kapitulirali

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading