KAD EKONOMIJA NADJAČA SOLIDARNOST Vlada u Varšavi uvodi naplatu troškova ukrajinskim izbeglicama u kolektivnim smeštajima
EPA/ ALBERT ZAWADA

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju, saopštila je danas vlada.

„Državljani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smeštaj učestvovaće u troškovima smeštaja i obroka“, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters.

"PRE DVE NEDELJE IZBEGLI SMO TREĆI SVETSKI RAT" Sijarto: Rizik i dalje postoji!

Kako se navodi, oni koji borave u takvom smeštaju, na primer u hotelskim sobama ili školskim domovima koje finansira država, a duže od 120 dana moraće da pokriju 50 odsto troškova dnevno po osobi, a posle 180 dana to bi iznosilo 75 procenata.

Prema planu poljske vlade, oni koji su nesposobni za rad zbog godina ili invaliditeta, kao i trudnice bili bi isključeni iz ovog plana. Vlada želi da se nova pravila primenjuju od 1. marta naredne godine, a predlog zakona će ići u parlament gde se očekuje da će biti usvojen.

Više od milion ukrajinskih izbeglica našlo je privremeni dom u Poljskoj, zapadnom susedu Ukrajine, nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Međutim, nakon početne javne podrške izbeglicama, resursi Poljske presušuju i izbeglicama je sve teže da nađu stanove i dobiju podršku, jer se zemlja suočava sa krizom troškova života i opterećenjima budžeta, navodi britanska agencija.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading