UKRAJINSKA ZIMA STEŽE, DEFICIT STRUJE SVE VEĆI Usled talasa bombardovanja nacionalna energetska mreža radi sa 70 odsto kapactieta
EPA

Ukrajina se i dalje bori da obnovi potpuno snabdevanje potrošača strujom, skoro nedelju dana nakon talasa ruskih raketnih udara koji su oštetili energetske objekte širom zemlje.

Nacionalni operater elektroenergetske mreže, Ukrenegro, saopštio je da se deficit električne energije neznatno povećao od juče nakon vanrednih isključenja nekoliko elektrana i rasta potrošnje zbog niskih zimskih temperatura, prenosi Rojters.

ŠOK NA FRONTU! Kijev tvrdi: Rusi se spremaju za novo povlačenje!

„Proizvođači električne energije danas do 11:00 časova po lokalnom vremenu obezbeđuju 70 odsto potrošnje struje u Ukrajini. Trenutni deficit kapaciteta je 30 odsto“, objavio je Ukrenergo na Fejsbuku i na mreži za razmenu poruka Telegram. Ukrajinski operater je naglasio „da je opšti deficit u energetskom sistemu posledica sedam talasa ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu zemlje".

Rusija od početka oktobra bombarduje raketama ukrajinsku energetsku infrastrukturu, pa se šteta nagomilava dok temperature vazduha padaju. Poslednji veliki talas bombardovanja prošle srede izazvao je veliku štetu.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO alijanse trebalo bi da na sastanku u Bukureštu ove nedelje razmotre načine za pružanje pomoći Ukrajini da obnovi snabdevanje strujom i toplotnom energijom.

UKRAJINSKA ZIMA STEŽE, DEFICIT STRUJE SVE VEĆI Usled talasa bombardovanja nacionalna energetska mreža radi sa 70 odsto kapactieta

Profimedia

 

 

Najveći ukrajinski privatni proizvođač električne energije, DTEK, saopštio je u ponedeljak da će smanjiti snabdevanje električnom energijom svojih potrošača u Kijevu za 60 posto, dok se spoljne temperature kreću oko nula stepeni Celzijusa, napominje Rojters.

Vlada je zatražila od potrošača da štede energiju kako bi se sprečila dodatna vanredna isključenja i pomoglo operativnim timovima na terenu da poprave oštećenja. Ukrajina smatra da napadi usmereni da izazovu patnju civila predstavljaju ratni zločin, dok Moskva navodi da napada legitimne vojne ciljeve.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading