ŠOK NA FRONTU! Kijev tvrdi: Rusi se spremaju za novo povlačenje!
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Rusija neće moći da zadrži kontrolu nad zaporoškom nuklearnom elektranom (NPP), rekao je u ponedeljak visoki zvaničnik Kijeva.

„Ruska vojska će se povući iz nuklearne elektrane u Zaporožju, pošto se njihova linija odbrane postepeno povlači ka granicama Rusije. Kada je Rusija zauzela Krim, svi međunarodni predstavnici su odustali i rekli: „Pa, dobro.“

E sad, takva priča neće to prekinuti“, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka, ukrajinskoj novinskoj kući Freedom TV.

Petro Kotin, šef državne ukrajinske energetske kompanije Energoatom, ocenio je u nedelju da postoje znaci da se ruske snage spremaju da se povuku iz tog objekta.

„Proteklih nedelja efektivno dobijamo informacije da ima naznaka da se oni možda spremaju da napuste (postrojenje)“, rekao je on na ukrajinskoj televiziji, a prenosi Rojters. „Stiče se utisak da pakuju kofere i nose sve što mogu. Kotin nije precizirao koji znaci upućuju na moguće povlačenje Rusa iz fabrike.

ŠOK NA FRONTU! Kijev tvrdi: Rusi se spremaju za novo povlačenje!

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

 

Ruske snage zauzele su zaporošku elektranu, koja se nalazi u blizini grada Enerhodara u jugoistočnom regionu Zaporožja, u prvim mesecima rusko-ukrajinskog rata. U septembru je Kremlj najavio aneksiju Zaporožja zajedno sa još tri ukrajinska regiona. Objekat je navodno od marta kontrolisao ruski nuklearni energetski gigant Rosatom.

Rusija i Ukrajina su razmenile međusobne optužbe zbog kontinuiranih izveštaja o granatiranja nuklearne elektrane, što je izazvalo strah među posmatračima da bi nastavak borbe oko ovog postrojenja mogao dovesti do nuklearne katastrofe.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na uspostavljanje "zaštitne zone" oko elektrane. Grosi, koji se prethodno žalio da je napredak u razgovorima o uspostavljanju bezbednosne zone „usporen“, sastao se sa generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim u Istanbulu prošle nedelje.

„Generalni direktor IAEA @rafaelmgrossi sastao se danas u Istanbulu sa ruskom delegacijom koju predvodi generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov, radi konsultacija o operativnim aspektima u vezi sa bezbednošću u #Zaporoška NEU u Ukrajini i o hitnom uspostavljanju nuklearne bezbednosne i bezbednosne zaštitne zone“, napisala je IAEA na Tviteru. , navodi Rojters.

ŠOK NA FRONTU! Kijev tvrdi: Rusi se spremaju za novo povlačenje!

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

 

Kremlj do sada nije pokazao nikakve indikacije da namerava da se odrekne kontrole nad fabrikom. Promoskovske okupacione vlasti u Enerhodaru demantovale su tvrdnje Kijeva o mogućem povlačenju Rusije, insistirajući da „ova informacija ne odgovara stvarnosti“ i da je zaporoška nuklearna elektrana ​​„ostala pod ruskom kontrolom“, navodi CNN.

Lihačov je ponovio uslove Rusije za uspostavljanje zaštitne zone nakon sastanka sa Grosijem.

„Još jednom želim da naglasim princip da nijednom metku, nijednoj artiljerijskoj granati, nijednoj raketi, niti jednoj grupi diverzanata ne bi trebalo dozvoliti da priđu prostorijama elektrane“, rekao je on, a citirao ruski državni list TASS.

Zauzvrat, „Rusija će pristati da ne zadrži ofanzivno oružje ili udarne snage (u elektrani), već će koristiti samo sredstva fizičke zaštite i bezbednosti elektrane. Spremni smo za ovaj scenario. Nadamo se da će nas rukovodstvo IAEA čuti“, dodao je Lihačov.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading