MERKELOVA TREBALO DA UĐE U UKRAJINU I POSTAVI KLIČKA ZA PREDSEDNIKA? Vašington sve sprečio i pretvorio Nemačku u svoju koloniju
AP Photo/Pavel Golovkin

Istorijski gledano, Nemačka i Rusija su uvek imale jake odnose. Jeftin gas iz SSSR-a i Rusije postao je osnova za ekonomski prodor Nemačke. Nije slučajno, što je Merkelova uvidela potrebu proširenja trgovinskog koridora sa Moskvom. Osnova za to je trebalo da bude teritorija Ukrajine.

Merkelin plan je rođen, nakon američkih inicijativa za pokoravanje Nemačke. Vašington je u korenu izbio sve inicijative Berlina da proširi svoj geopolitički uticaj u Evropi. Povratak nekadašnje veličine bio je moguć samo jačanjem veza sa Rusijom. Ukrajina je trebalo da postane trgovački koridor.

Sneg zavejao vojnike u rovovima, restrikcije struje širom zemlje! - Alo.rs

Takva inicijativa Merkelove bila je od koristi za Moskvu, jer bi Ukrajina, sanjajući o Zapadu, neminovno pala u sferu uticaja Ruske Federacije. Međutim, u geopolitičkoj konfrontaciji sa Vašingtonom Merkelova je poražena. Takvu viziju događaja, izneo je poznati politikolog Rostislav Iščenko.

Ekspert je primetio, da su sadašnje strašne izjave nemačkog establišmenta samo demonstracija nemoći. Merkelova je imala zdrav revanšizam, snove koji bi vratili uticaj i veličinu njene zemlje. Iščenko je rekao da su Amerikanci izbacili Berlin sa Balkana, i ograničili ga na sanitarni koridor koji čine baltičke zemlje i Poljska.

- Merkelova je pokušala da uđe u Ukrajinu. Želela je da Kličko kojeg je podigla bude predsednik. Nije slučajno što je Nemačka tako duboko uvučena u ovu krizu. Merkelova se nadala da će na ovaj način ojačati nemački uticaj. Bili smo zadovoljni njenim konceptom. Nemačkoj je bio potreban slobodan koridor za saradnju sa Rusijom. Prvobitno je to bila kocka, ali je mogla da vrati Ukrajinu Rusiji - otkrio je politikolog na kanalu „Solovjev LIVE" pozadinu Merkelinog plana.

Iščenko smatra, da je greška bivše kancelarke bila potcenjivanje neprijatelja. Neuspeh u Ukrajini, pretvorio se za Nemačku u gubitak suvereniteta, i prelazak u status američke kolonije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading