VATRENI PAKAO ZA ORUŽANE SNAGE UKRAJINE Snimak stravičnog artiljerijskog udara; Države članice EU: Poljska ne pristaje -  Nema dogovora (FOTO/VIDEO)
EPA/ARKADY BUDNITSKY

U Kijevu je pao sneg, temperatura je oko nula Celzijusovih stepeni, a milioni ljudi u ukrajinskoj prestonici i okolini suočeni su sa restrikcijama u snabdevanju strujom i grejanjem, saopštio je ukrajinski operater "Ukrenergo".

Nastavlja se pomoć Kijevu. Belgija, Francuska i Nemačka najavile su novu pomoć Ukrajini, dok je britansko ministarstvo odbrane potvrdilo da su Kijevu isporučene visokoprecizne rakete. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da isporuka oružja Nemačke Ukrajini spasava živote Ukrajinaca, ističući da vojna pomoć Kijevu znači jačanje njene pozicije za pregovaračkim stolom.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija neće izvoziti naftu zemljama koje ograniče njenu cenu. 

Vatikan je ponudio da organizuje pregovore između Kijeva i Moskve na svojoj teritoriji, ali da "još nije dobijen konkretan odgovor", izjavio je šef spoljnopolitičkog odeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 278. dan rata u Ukrajini

Rusi napadaju sa tri strane

23.55 - Ruske snage pokušavaju da napreduju u pravcu Limana, Bahmuta i Avdivka u Donjeckoj oblasti, saopštio je Generalštab ukrajinske armije.


Oni takođe navode da se Rusija brani u četiri druga pravca – Krupjansk u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, Krivi Rih u centralnoj Ukrajini, Zaporožje na jugoistoku i Herson na jugu.

Generalštab je saopštio i da je ukrajinska vojska oštetila železnički most u blizini sela Starobohdanivka u Zaporoškoj oblasti koji je Rusija koristila za isporuku naoružanja i vojne opreme.

Vatreni pakao za Oružane snage Ukrajine (VIDEO)

23.20 -  Ruski izviđači otkrili su specijalni odred Oružanih snaga Ukrajine koji je pokušavao da napadne položaje Oružanih snaga Rusije na Zaporoškom frontu.

Uz pomoć termovizira otkriveno je kretanje ukrajinskih snaga i nanet snažan artiljerijski udar.

 

 

Kličko saopštio užasne vesti za Kijev

23.05 - "Trudimo se da sve popravimo što je pre moguće, da pređemo na jasne rasporede kako ne bi bilo iznenađenja" izjavio je Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Celu vest pročitajte OVDE.

Amerika zvala Rusiju

22.48 - Komunikaciona linija uspostavljena da spreči sukobe u vezi sa situacijom u Ukrajini između vojske SAD i Rusije na početku ruskog rata protiv Ukrajine do sada je korišćena samo jednom, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik, koji je zahtevao da ne bude imenovan, rekao je da su SAD inicirale poziv preko komunikacione linije kako bi saopštile svoju zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija u blizini kritične infrastrukture u Ukrajini.

Države članice EU "Nema dogovora"

22.15 - Države članice EU nisu danas uspele da se dogovore o ograničenju cene ruske nafte na moru, pošto je Poljska insistirala da ta granica mora biti niža od one koju je predložila G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da finansira invaziju na Ukrajinu, kažu diplomate.

"Nema dogovora. Zakonski tekstovi su sada usaglašeni, ali Poljska još uvek ne može da pristane na cenu", rekao je jedan diplomata.

Novi datum za pregovore još nije određen, dodao je on, iako se očekuje da mehanizam ograničenja cena stupi na snagu 5. decembra.

Snažan požar izbio pre eksplozije i alarma u Dnjepropetrovsku (VIDEO)

21.57

 

 

Grme eksplozije u  Dnjepropetrovsku i Poltavi

21.54 - Eksplozije grme u Dnjepropetrovsku i Poltavi, na istoku Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

 

 

Kijev priprema jezivo riskantan potez

21.31 - Kijev je razradio plan vraćanja Krima uprkos stahovima Zapada da bi takva operacija mogla da ima nesagledive posledice.

Celu vest pročitajte OVDE.

Energetska situacija u delovima Ukrajine gotovo katastrofalna

21.30 - Energetska situacija u pojedinim regionima Ukrajine je gotovo katastrofalna, sledi iz dokumenta zasnovanog na analizama kompanije "Ukrenergo", koji je dospeo u ruke vlasti Luganske Narodne Republike.

"Na adresu Ministarstva odbrane Ukrajine stigle su analize iz kompanije 'Ukrenergo', prema kojima je situacija u energetskoj sferi u pojedinim regionima, nakon ruskih raketnih napada na energetske objekte blizu katastrofe. Energetski kapaciteti niza regiona izbačeni su iz stroja više od 60 odsto", navedeno je u dokumentu.

Rezime uništenog ukrajinskog naoružanja 28. novembra (VIDEO)

21.26 -

 

 

U Staljingradu nisu imali mostove, pa su opet odoleli (VIDEO)

20.56 - Srđa Trifković govori o ruskom povlačenju iz Hersona.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kijev gubi podršku, sledi zavrtanje slavine?

20.54 - Zapad je počeo da oseća nadolazeće posledice pomoći pružene Kijevu, siguran je kolumnista "Gardijana" Sajmon Tisdal. 

Celu vest pročitajte OVDE.

Zapad raspravlja o novoj ruskoj taktici

20.48 - U zapadnim medijima se raspravlja o promenjenom pristupu ruske komande vođenju neprijateljstava u zoni SVO.

Tako francusko izdanje Reseau International primećuje da je general Sergej Surovikin „radikalno promenio operativne planove”, napuštajući velike ofanzive na položaje Oružanih snaga Ukrajine. 

Кomandant kombinovanih trupa u svojoj zoni koristi  drugi pristup čija je suština da se neprijatelju destabilizacijom oduzmu resursi.

Granatiranje kritične infrastrukture Ukrajine moralno i fizički slabe ukrajinsku vojsku.Ovaj efekat će se povećati sa početkom mraza. Ne očekujte da će ruski raketni udari prestati.

Prekidač svetla u Ukrajini je u rukama generala Surovikina.

 

 

Volonteri GB Sarmat gađaju OSU i plaćenike u Soledaru (VIDEO)

20.30 -  

 

 

Ruska vojska uništava NATO opremu koju je nabavio Porošenko (FOTO)

20.21 - Na fotografijama se vide uništena oklopna vozila TEКNE MLS Shield kupljena iz Italije i prebačena u 79. vazdušno-jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine. 11 oklopnih vozila kupio je bivši predsednik Ukrajine Porošenko preko svog fonda i NVO.

Veliki deo njih je već uništen, 3 vozila se mogu videti na fotografijama.

 

 

Rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

20.01 - Ruska vojska je krenula u ofanzivu u oblasti Harkova i aktivno napada u Donbasu.

- Ruske trupe su prešle u ofanzivu na Limanskom i Кupjanskom pravcu. 

- Ruska vojska nastavlja jurišne operacije na Bahmutskom (Artjomovskom) i Avdejevskom pravcu. Na Кupjanskom, Zaporožju, Кrivom Rogu i Hersonu - se brane. 

- Ostaje opasnost od raketnih udara na kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine. 

- Oružane snage RF drže u pripravnosti avijaciju i brodove sposobne da nose krstareće rakete.
 
- Ruska vojska izvela je oko 10 napada iz MLRS-a. 

- U blizini Starobogdanovke, Zaporoška oblast, Oružane snage Ukrajine oštetile su železnički most.

Zapad spremio bolan scenario Zelenskom

19.58 - Sjedinjene Države žele da smene ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, i on to zna.

Celu vest pročitajte OVDE.

Sajber borci "КillNet" hakuju evropske medije

19.50

 

 

Ofanziva se razvija

19.20 - Artemovsk (Bahmut) je blizu opkoljavanja, borbe su i u centru grada u Marinki  — Šef DNR

- Napad na Artjomovsk (Bahmut) ide dobro, rekao je Denis Pušilin.

 - Takođe je rekao da se na pravcu Ugledarski (Južnodonec) već vode borbe u centru strateški važnog grada Marinka.

Satelitski snimci ruskih utvrđenja (FOTO)

19.00 - Ukrajinski resursi objavljuju satelitske snimke sa utvrđenjima ruske vojske u blizini Dnjepra u Hersonskoj oblasti.
„Ovakva utvrđenja podigli su Rusi na levoj obali Hersonske oblasti“, pišu kijevski mediji.

 

 

Raskol kijevskog režima: Кličko protiv Zelenskog

18.30 - Nemački mediji pišu o sukobu unutar rukovodstva Ukrajine.

"Od početka neprijateljstava u Кijevu postojalo je neizgovoreno pravilo, dok je zemlja u ratu, unutrašnje političke razmirice treba da nestanu u pozadini. Sada je ovaj konsenzus prekršio predsednik Zelenski. 

Bivši glumac je javno ukorio vlasti u Кijevu i gradonačelnika Vitalija Кlička zbog  napajanja glavnog grada električnom energijom.Mada masovnih  nestanka  struje ima širom Ukrajine.

Zelenski je izabrao samo Кijev za javnu grdnju. Očekivao je da će kancelarija gradonačelnika raditi bolje. I pored toga što nije naveo nijedno ime, očigledno je da je mislio na Кlička“, navode nemački mediji.

 

 

Treba udvostručiti davanja za odbranu Ukrajine

18.00 -Evropske zemlje bi trebalo da udvostruče davanja za odbranu zbog ruskog rata u Ukrajini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu.

On je rekao da njegova zemlja planira da podigne izdvajanja za odbranu na tri odsto BDP-a. Reinsalu je to kazao u intervjuu za Rojters tokom posete Kijevu sa još šest ministara inostranih poslova.

Poseta je imala za cilj da pokaže podršku Kijevu koji se bori sa nestankom struje nakon talasa udara ruskih bespilotnih letelica i raketa, koja je napala Ukrajinu u februaru.

"Želeli bismo da evropske zemlje udvostruče svoje izdatke za odbranu u vreme ukrajinskog rata i posle rata, a mi ćemo potrošiti tri odsto našeg BDP-a na nacionalnu odbranu", rekao je on.

Dokaz prisustva poljskih plaćenika u Ukrajin (VIDEO)

17.40 -Poljaci demonstriraju svoju suštinu, došli su kao okupatori, i kao i stotinama godina unazad, pale pravoslavna jevanđelja.

Rat u Ukrajini je takođe borba između Zapada i pravoslavnog Istoka.

Inače, tokom 10 meseci SVO u Ukrajini je poginulo oko 1.200 poljskih plaćenika, a ranjeno je nekoliko hiljada ljudi. Podaci poljskih medija.

 

 

Ukrajinski tenk pogođen direktnom vatrom iz "Rapira" (VIDEO)

17.28 - Nakon što je pogođen protivtenkovskim topom MT-12, tenk se zapalio, kretao se neko vreme, ali je potom stao.  Artiljerci 100. brigade DNR sad na listi imaju još jedan uništeni tenk.

 

 

 

Bliži se opkoljavanje Artjomovska

17.06 - Ofanziva u okolini Artjomovska ide uspešno, bliži se opkoljavanje grada, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.

On je istakao i da se borbe vode u centru Marinke.

Sa druge strane, Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Zajedno sa Rusijom" i član zaporoške administracije saopštio je da je preventivnim napadom na železničku infrastrukturu u Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast, sprečeno prebacivanje ukrajinske tenkovske brigade na zaporoški deo fronta.

"Preventivni napad je izveden na železničku infrastrukturu u Krivom Rogu, čime je sprečeno prebacivanje 17. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti su planirale da prebace u Zaporošku oblast „veliku količinu vojne tehnike i pojačanje za organizovanje ofanzivnih operacija“.

Baterija SAM-ova Buk-M3 i Buk-M2 uništava oko 40 ciljeva

16.42 - Jedinice dve generacije SAM-ova deluju u jedinstvenom sistemu PVO za distribuciju ciljeva u zavisnosti od dometa i njihovih taktičko-tehničkih karakteristika. Ovo omogućava vojnicima da povećaju efikasnost sistema PVO, sačuvaju resurse i značajno produže vek trajanja raketnih sistema zemlja-vazduh.

1. armijski korpus DNR naveo je neprijatelja u bekstvo i zauzeo njihove položaje (VIDEO)

16.23 - Artiljerija 1. AК, čija je vatra korigovana uz pomoć dronova Mavic, podvrgla je masovnom granatiranju položaje Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski militanti nisu izdržali artiljerijsku paljbu i panično su pobegli. Borci su to iskoristili i odmah zauzeli i očistili neprijateljske položaje.

 

 

Papa ne ide u Кijev

16.20 - Papa Franja je izjavio da neće ići u Кijev, a da ne poseti i Moskvu, prenosi list „Amerika“.

„Razmišljao sam o posetama, ali sam odlučio da ukoliko idem u posetu, idem i u Moskvu, i u Кijev, ne samo na jedno mesto“, rekao je papa u intervjuu za taj list.

On je rekao da je, posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, bio spreman da poseti Rusiju, ali da je od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dobio pismo iz kojeg je sledilo da za sada nema potrebe za takvom posetom.

Ofanziva u okolini Bahmuta

15.58

 

 

Ukrajinski obaveštajci: Laž je da će nas Belorusija napasti

15.40 - Predstavnik ukrajinske odbrambene obaveštajne službe Andrij Jusov kaže da su informacije o beloruskom napadu na Ukrajinu lažne i da su kreirane sa ciljem širenja panike.

Ukrajinsko tužilaštvo: U ratu nestalo 329 dece

15.10 - Ukrajinsko glavno tužilaštvo saopštilo je danas da se 329 dece trenutno smatra nestalom u Ukrajini, dok je 12 034 deportovano u Rusiju.

Ruski izveštaj o ukrajinskim ratnim gubicima

14.14

 

 

Ministri stigli u Kijev

13.55 - Ministri Estonije, Latvije, Litve, Norveške, Švedske, Finske i Islanda stigli u Kijev.

Treća brigada DNR u napadu na ukrajinske militante

13.36

Granatiran Nikpolj

12.59 - Rusija je tokom noći napala tri naselja u okrugu Nikopolj u južnoj Dnjepropetrovskoj regiji, rekao je guverner Rezničenko.

Uništeno tursko oklopno vozilo ukrajinskih snaga

12.33

 

 

Zapad gubi živce zbog Ukrajine?

11.17

 

 

"Vagnerovci" oslobodili naselja Zelenopolje

10.40

 

 

Dejstvovanje ruskog drona

10.26

 

 

Kličko odgovorio Zelenskom: Nesuglasice su besmislene

10.06 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uzvratio je na kritike predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog oko mera koje bi trebalo da pomognu građanima da izdrže isključenja struje, navodeći da su nesuglasice "besmislene" u jeku ruskog napada.

Uzbuna u četiri regiona širom Ukrajine

09.45

 

 

Dron-kamikaza "Kub" u akciji

09.27

 

 

Bitka kod Pavlovke

09.09

 

 

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine

08.50

 

 

Poleteli Suhoji!

08.08

 

 

Restrikcije širom Ukrajine i dalje na snazi

07.47 - Restrikcije struje i dalje su na snazi širom Ukrajini. Više od hiljadu stručnjaka svakodnevno radi na popravci ukrajinskog elektroenergetskog sistema, ali i dalje postoji deficit od 20 odsto, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigal.
 

Oglasio se komandant

07.35 - Posada samohodne artiljerijske jedinice "Akacija" uništila je osmatračnicu ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, rekao je Sputnjiku komandant artiljerijske jedinice Oružanih snaga Rusije.

"Izviđačke jedinice su otkrile neprijateljsku osmatračnicu. Dobili smo koordinate cilja, otišli ​​na položaje. Izviđanje je potvrdilo da je cilj pogođen", rekao je komandant artiljerijske jedinice.

Ukrajina pretrpela gubitke

07.30 - Oružane snage Ukrajine pretrpele su značajne gubitke u borbama kod Artemivska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), lekari su prebrojali oko 240 ranjenih za jedan dan, objavio je "Njujork tajms".

Kako se navodi, u petak, 25. novembra, zabeleženo je oko 50 ranjenih, dan ranije broj povređenih je dostigao čak 240 osoba.

Oružane snage Ukrajine su proteklih dana poslale značajna pojačanja u to područje, uključujući specijalne snage i snage teritorijalne odbrane da ojačaju svoje pozicije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading