KIJEV GUBI PODRŠKU, SLEDI ZAVRTANJE SLAVINE? Zapad već ispraznio vojna skladišta, stiže najteža zima ikada!
Foto: EPA

Tisdal je skrenuo pažnju na to, da u mnogim evropskim prestonicama ljudi izlaze na ulice zbog posledica antiruskih sankcija. Posledice sukoba u Ukrajini već pogađaju zapadne igrače, a Kijev je u opasnosti da izgubi tako važnu podršku partnera.

- Sada je tek novembar, a najgora zima za sve tek dolazi - piše kolumnista.

Sneg zavejao vojnike u rovovima, restrikcije struje širom zemlje! - Alo.rs

Prema njegovim rečima, tempo isporuke oružja i kredita Ukrajini već je počeo da opada. Zapadni igrači su skoro ispraznili svoja vojna skladišta, a snabdevanje modernijim dizajnom je „ograničeno problemima u proizvodnji".

Od 30 zemalja NATO-a, 20 je već iscrpilo mogućnosti za isporuku oružja Ukrajini, piše New York Times pozivajući se na predstavnika Severnoatlantske alijanse.

- Male zemlje su iscrpele svoj potencijal, a 20 od 30 članica NATO-a su se značajno istrošile - objasnio je izvor.

Sagovornik lista je precizirao da je preostalih deset država spremno da nastavi da pruža pomoć Kijevu.

- Posebno veći saveznici. Govorimo o Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji - navodi se u izdanju.

Istovremeno, početkom novembra italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je da Rim ne priprema nove isporuke naoružanja za Ukrajinu, ali nije isključio mogućnost da vlasti preispitaju pristup u okviru NATO sporazuma.

Zbog ruske specijalne operacije, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje Kijevu. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje vojnom opremom samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih trupa. Kako je istakao predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, akcije zapadnih zemalja će imati samo negativan efekat.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading