UKRAJINA NE DELI STRAH ZAPADA Kijev priprema jezivo riskantan potez: Nuklearni napad nas neće sprečiti
Ministarstvo odbrane Ukrajine

Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Mihail Zabrodski, rekao je za britanski časopis "Ekonomist" da je Kijev pripremao operaciju vraćanja Krima do 2023. godine

Zabrodski nije naveo konkretne datume početka operacije, navodeći da su takve informacije poverljive, već je dodao da prvo treba „dobiti mnoge bitke“.

„Da smo govorili o našim planovima na društvenim mrežama i na televiziji, ne bismo ništa postigli“, saopštio je general.

Kako navodi "Ekonomist", zapadni saveznici Kijeva strahuju da bi operacija vraćanja Krima ili Donbasa mogla dovesti do eskalacije sukoba do tačke upotrebe nuklearnog oružja.

Volodimir Havrilov, penzionisani major general i zamenik ministra odbrane, rekao je da njegova zemlja neće prestati da se bori do pobede, pa je uzeo u obzir i potencijal ruskog nuklearnog udara.

Zamenik ministra je u intervjuu za Sky News rekao da veruje da je verovatnoća atomskog napada Rusije mala, ali je dodao da "bi to bila drama".

"Samo Bog zna kakav bi to bio scenario za sve, ali taktički nuklearni napad nije pretnja koja će nas sprečiti da nastavimo naš rat", rekao je Havrilov.

Što se tiče mirovnih pregovora sa Kremljom, Havrilov je rekao da će se oni desiti kada ruske trupe budu spremne da napuste svaki centimetar Ukrajine, uključujući krimsko poluostrvo koje je Vladimir Putin anektirao 2014. godine i delove istočne Ukrajine koje proruski separatisti drže prethodnih osam godina.

"Unutar društva u Ukrajini postoji odluka da idemo do kraja", rekao je on u Londonu tokom putovanja u Veliku Britaniju ove nedelje.

Dodao je da nije važno koji je scenario na stolu.

"Ljudi su platili mnogo krvi, mnogo truda za ono što smo već postigli. A svi znaju da je svako odlaganje ili zamrznuti konflikt samo nastavak ovog rata protiv postojanja Ukrajine kao nacije", istakao je on.

Havrilov je rekao da bi na Krim mogli da budu do kraja decembra.

"Možemo zakoračiti na Krim, na primer, do kraja decembra. Moguće, moguće. Nije isključeno da bude tako", dodao je on.

Havrilov veruje da će ukrajinske trupe nastaviti da se bore tokom zime, koristeći ovaj zamah, uprkos teškim uslovima, uz niske temperature i iscrpljenost.

On je dodao da nemaju drugog izbora jer bi bilo koja pauza u operacijama pružila ruskoj strani šansu da dopuni zalihe i dovede pojačanje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading