Snimak snažnog dejstva: "Aligatori“ i „Noćni lovci“ uništavaju NATO opremu; Kuleba: Sankcije Rusiji pomoćiće Ukrajini (FOTO/VIDEO)
EPA/ARKADY BUDNITSKY

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su borbe u regionu Donjecka intenzivne kao i poslednjih dana, i da ruski napadi ne prestaju.

SAD bi trebalo da objave novi paket vojne pomoći Ukrajini u narednih nekoliko nedelja, rekao je Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da Zapad "militarizuje" jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese.

U Кijevu i osam regiona doći će do prekida u napajanju električnom energijom, objavljeno je na Telegram kanalu "Ukrenergo". 

Gradonačelnik Hersona rekao je da je humanitarna situacija u tom gradu teška zbog nedostatka vode, lekova i hleba.

 

BLOG UŽIVO

Dejstvo jedinica za elektronsko ratovanje (FOTO)

22.00 - Dejstvo jedinica za elektronsko ratovanje Južnog vojnog okruga ruske vojske prilikom izvršavanja borbenih zadataka u toku specijalne vojne operacije na Zaporoškom pravcu.

Artemovsk (Bahmut) danas (VIDEO)

21.57

 

 

EU isporučila Кijevu oružje u vrednosti od osam milijardi evra

21.56 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da je Evropska unija isporučila Ukrajini oružja u vrednosti od više od osam milijardi evra.

„Tražio sam od svjih vojnih saradnika da najtačnije procene ukupan iznos vojne podrške EU Ukrajini... Mogu da kažem da je predato naoružanje u vrednosti od najmanje 8 milijardi evra iz EU i iz zemalja-članica na bilateralnoj osnovi“, rekao je Borelj na kraju ministarskog sastanka komentarišući kritike u medijima o „premalim količinama“ vojne pomoći Ukrajini iz EU u poređenju sa SAD.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarali su u ponedeljak na sastanku u Briselu o nastavku vojne podrške Ukrajini.

Udar na ukrajinsko uporište Probno (VIDEO)

21.30 - Uništena 2 vozila,  dva poginula ukrajinska militanta i nekoliko ranjenih

 

 

Kuleba: Sankcije Rusiji pomoćiće Ukrajini

21.07 - Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba smatra da će jačanje energetskih sankcija i isporuke oružja Kijevu pomoći Evropskoj uniji i Ukraijini da „izdrže zimu“

Prema njegovim rečima, da bi EU i Ukrajina izdržale zimu, neophodne su finansijska i humanitarna pomoć Kijevu, koja podrazumeva, pre svega, dostavljanje energetske opreme.

Dejstvo 57. brigada Oružanih snaga Rusije, u saradnji sa grupom "Vagner" (VIDEO)

21.08

 

 

"Aligatori“ i „Noćni lovci“ uništavaju NATO opremu

21.00 - Aligatori“ i „Noćni lovci“ uništavaju NATO opremu ukrajinskih militanata na Svatovskom frontu.
Vojna avijacija Zapadnog vojnog okruga svakodnevno uništava vojnu opremu neprijatelja, ovi snimci pokazuju poraz poljskih samohodnih topova „Кrab“ i BTR-4.

 

 

Usvojena rezolucija!

20.40 - Generalna skupština UN je većinom glasova usvojila nacrt rezolucije protiv Rusije.

Ceku vest pročitajte OVDE.

Zelenski sprema kapitulaciju?

20.35 - Ukrajinski političar, bivši poslanik Vrhovne rade Ilja Kiva, obavestio je na društvenim mrežama o pripremi paketa ustupaka Rusiji u administraciji Vladimira Zelenskog.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska vojska uništava OSU u Bahmutu (VIDEO)

20.10 - Video materijal su objavili Ukrajinci.

„Nismo stigli do položaja bliže od 100-200 metara“, kaže ukrajinski vojnik dok napuštaju položaj u izrešetanom autu".

 

 

 

"Za" i "Protiv" (FOTO)

19.50 - Spisak zemalja koje su glasale "za" i "protiv" rezolucije o reparaciji Ukrajini.

 

 

Dešava se nešto ozbiljno!

19.32 - Ključni ruski obaveštajac snimljen je u Ankari, dok Turci tvrde da ne znaju ništa.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinski militant pod ruskom artiljerijskom vatrom u Bahmutu (VIDEO)

19.29

 

 

Kontrola nad selom Pavlovka (VIDEO)

19.27 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele punu kontrolu nad selom Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

 

Uništen tenk T-64BV (FOTO)

19.23 - Ruski „muzičari“ su uništili tenk T-64BV Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Bahmuta.

Snimak uništenja ukrajinskog kamioneta

19.15 -  Snimanje položaja i korekcija vatre se vrši sa bespilotne letelice "Zala".

 

 

Snimak sa akcione kamere "muzičara" (VIDEO)

19.00 - Zauzimanje i čišćenje položaja ukrajinskih militanata kod Bahmuta od strane Vagnerovaca.

 

 

Bajden: Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobeda Ukrajine

18.47 - Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobeda Ukrajine, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden na konferenciji za novinare na samitu G20 u Indoneziji.

„Ovo je, pre svega, značajna pobeda Ukrajine“, odgovorio je Bajden na pitanje novinara da oceni situaciju u Hersonu.

Bajden je dodao da će SAD nastaviti da isporučuju Ukrajini vojnu pomoć.

„Nećemo učestvovati ni u kakvim pregovorima, jer – ništa za Ukrajinu bez Ukrajine“, dodao je on. Šef Bele kuće je napomenuo da očekuje „usporavanje“ vojnog sukoba u vezi sa predstojećom zimom.

Кolona oklopnih vozila NATO-a primećena u Lavovu (VIDEO)

18.27

 

 

Grupa osuđenih ubica uhvaćena u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

18.26 - Grupa izviđača zatvorenika, osuđenih ubica, koje je oslobodila Ukrajina, uhvaćena je u Hersonskoj oblasti.

Banda zatvorenika osuđenih po članu „ubistvo” odvedena je u rejonu Aljošek. Pušteni su iz ukrajinskih zatvora pre nedelju dana. Dali su im radio stanicu i odveli na levu obalu. Njihov zadatak je da identifikuju mesta koncentracije tehnike i transfera i navode ukrajinsku artiljeriju, rekao je vojni komandant Roman Saponkov.

 

 

Ruska vojska uništila je Mi-8

18.25 - Ruska vojska uništila je Mi-8 i eliminisala potpukovnika Ratnog vazduhoplovstva.

Oboren je 11. novembra, pretpostavlja se, u oblasti sela Berestovoje, Hersonska oblast.

 

 

EU zvanično pokrenula obuku ukrajinskih vojnika

18.18 - Evropska unija je u ponedeljak zvanično pokrenula misiju za obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji. Odluka podrazumeva obuku 15.000 vojnika, saopšteno je u Predstavništvu Češke koja predsedava Savetu Evrope.

Odluka formalno stupa na snagu odmah nakon objavljivanja u zvaničnom glasilu EU.

Misija će trajati dve godine, a planirano je da za te potrebe bude izdvojeno 106,7 miliona evra.

Ranije je saopšteno da će se vojnici obučavati u Poljskoj i Nemačkoj, a u misiju mogu da se uključe i zemlje koje nisu u EU. Operativni štav je u Briselu.

Pogođena fiskulturna sala u Ševčenkovu (FOTO)

17.58 - Posledice noćašnjeg udara na bazu 14. brigade Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u Ševčenkovu (Harkovska oblast). Pogođena je fiskulturna sala obrazovne ustanove u kojoj su se nalazili militanti. 
Broj žrtava za sada nije poznat,  prenelo je ministarstvo oružanih snaga Rusije.

 

 

Kanada uvela sankcije protiv 23 državljanina Rusije

17.56 - Kanada uvodi sankcije protiv 23 državljanina Rusije u vezi sa narušavanjem ljudskih prava, saopšteno je na sajtu premijera države Džastina Trudoa.

„Kanada takođe uvodi dodatne sankcije protiv ruskih državljana. Ove sankcije će se ticati 23 pripadnika ruskog sektora pravosuđa i bezbednosti, uključujući pripadnike policije i istražitelje, tužioce, sudije i zatvorske službenike koji su umešani u ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava ruskih opozicionih lidera“, navodi se u saopštenju.

Trudo je takođe najavio i da će biti izdvojen paket vojne pomoći Ukrajini od 500 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za kupovinu opreme za nadzor i komunikaciju, goriva i lekova.

Dejstvo avijacije kod Donjecka (VIDEO)

17.55 - Avijacija napala utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine u Marinki kod Donjecka

 

 

Dejstvo bespilotne letelice „Eleron-3“ nad jednim od uporišta Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

17.30

 

 

 

Nebenzja: Zapad hoće da finansira sukob u Ukrajini ruskim novcem

17.00 - Nema sumnje odakle će biti izvučena sredstva za takozvanu odštetu. Zapad daje sve od sebe da svojim akcijama da bar neki privid legitimiteta kako bi počeo da troši stotine milijardi dolara vredne suverene imovine zamrznute, a zapravo pokradene od Rusije. Odavno su hteli da ih odmrznu, ali ne da bi ih vratili pravom vlasniku, i ne da bi potrošili na pomoć Ukrajini, već da finansiraju sve veće isporuke oružja Кijevu i otplate njegove dugove za već poslato oružje. Tako Zapad želi da produži i dodatno zaoštri sukob, planirajući da za to iskoristi ruski novac. Potrebna mu je odgovarajuća odluka kao paravan za ovu otvorenu pljačku. Takav razvoj događaja samo će dovesti do povećanja napetosti i nestabilnosti širom sveta - rekao je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

 

 

Dejstvo artiljerca 4. brigade 2. armijskog korpusa LNR (VIDEO)

16.35 -  U rejonu Belogorovke artiljerci 4. brigade 2. armijskog korpusa LNR uništili su položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

"Dok ih lomimo, oni se sve više stežu" (VIDEO)

16.14 - Haubice „Zumbul-B“ napale su položaje artiljerije Oružanih snaga Ukrajine.

Posada ispaljuje visokoeksplozivne granate kalibra 152 mm. Njihove glavne mete su kolone, pešadija, utvrđenja i komandna mesta ukrajinskih militanata.

 

 

Rogozin: Razrađuje se visokoprecizna municija za odrede DNR i LNR

15.44 - Privatne kompanije, uz podršku inspekcijske grupe „Carski vukovi“, razrađuju visokopreciznu navođenu municiju za odrede Luganske i Donjecke Narodne Republike. Municija se izrađuje na osnovu postojećih primeraka naoružanja, izjavio je bivši direktor „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, snagama DNR i LNR sada je potrebna i razna mehanička oprema koja može da im omogući brzu, operativnu, manevarsku upotrebu streljačkog oružja.

„To su okretni uređaji s elementima veštačke inteligencije koje su, takođe, ispitivale razne naše organizacije i koje mogu prilično lako da se prikače na transportna sredstva, na pikape. To je veoma efikasno u borbi protiv bespilotnih letelica protivnika“, precizirao je Rogozin.

Putin potpisao ukaz

15.10 - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o proceduri usaglašavanja sa federalnim vlastima pitanja državnih agencija u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, objavljeno je na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.

Ukaz stupa na snagu 14. novembra 2022.

Misteriozni brodovi na Baltiku, hapšenja špijuna u Švedskoj i Norveškoj

 

14.43 Dva neidentifikovana broda prošla su nedaleko od mesta havarije gasovoda Severni Tok 1 i 2 neposredno pre eksplozija, saopštila je kompanija "SpaceКnow" posle analize satelitskih snimaka kretanja brodova 90 dana pre incidenta.

O nalazima obaveštena komanda NATO-a. Neposredno pre eksplozija, oko mesta havarije prošlo 25 brodova.

Švedska uhapsila još dva navodna ruska špijuna. U Norveškoj ukupno osam uhapšenih.

 

Peskov: Razgovori o žitnom sporazumu u toku

 

13.56 U toku su razgovori o budućnosti sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, a Moskva je zainteresovana za tu inicijativu, izjavio je portparol Кremlja Dmitrij Peskov.

Podsetio je da je ostala još jedna sedmica do datuma kada je potrebno produžiti važenje tog sporazuma, prenosi Tas.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao je prethodno da pitanje produženja važenja sporazuma o žitu još nije rešeno.

Ugovor o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine zaključen je u julu, a period njegovog važenja je 120 dana. Na snazi je do 19. novembra, kada će biti obnovljen automatski ukoliko nijedna strana potpisnica – Rusija, UN, Ukrajina i Turska, nije protiv toga.

 

Glavna stavke sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

 

13.11 - Oružane snage Ukrajine su bezuspešno pokušale da napadnu u pravcu Кuzemovke u LNR, Oružane snage RF su uništile više od 120 ukrajinskih vojnika;
- Ruske jedinice su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južno-Donjeck, uništeno je više od 80 ukrajinskih vojnika;
- Avijacija i artiljerija Oružanih snaga RF pogodila su tri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, kao i u LNR;-  OSU su izgubile do 90 ljudi kao rezultat neuspešnih pokušaja napada u pravcu Červonopopovke u LNR;
- Ruske oružane snage uništile su dve kontrabaterijske radarske stanice AN/TPК-37 u oblasti Harkov i DNR;
- Dve čete Oružanih snaga Ukrajine vraćene su na svoje startne linije nakon neuspešnog napada u pravcu Кupjanska;
- Oružane snage RF eliminisle su dve ukrajinske MLRS baterije američke proizvodnje HIMARS i Alder u oblastima Zaporožja i Hersona.

 

 

 

 

Кremlj o Zelenskom u Hersonu: To je teritorija Rusije

12.34 Portparol Кremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše vest o poseti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog gradu Hersonu, koji su ruske snage nedavno napustile, navodeći da je to teritorija Rusije.

Na pitanje novinara kako Кremlj ocenjuje posetu Zelenskog Hersonu, Peskov je kratko odgovorio: "Bez komentara. Vi znate da je to teritorija Ruske Federacije", prenosi Interfaks.

Rojters i ukrajinska agencija Ukrinform prethodno su objavili da je Zelenski posetio Herson.

 

Objavljen najnoviji ratni izveštaj

11.29 Žestoke borbe vode se duž celog fronta u Donbasu, a o najnovijem izveštaju možete pročitati OVDE

 

 

 

Zapadni mediji objavili  vest da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov primljen u bolnicu

11.00 Zapadni mediji su objavili lažnu vest da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov primljen u bolnicu, tvrdi Marija Zaharova, a više o tome možete pročitati OVDE 

 

 

 

Rojters: Zelenski u Hersonu

10.43 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas Herson, nekoliko dana posle povlačenja ruskih snaga iz tog grada na jugu Ukrajine, javlja Rojters.

Zelenski se, tokom posete, zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na podršci u ratu protiv Rusije, kao i SAD na isporuci raketnih sistema HIMARS.

 

Ukrajinski militanti pokušali su da upadnu na položaje ruskih trupa u pravcu Zaporožja

10.42 Vojnici kažu da se to sada dešava prilično često. Čim je došla jesen i zbog lišća se promenila boja terena, ukrajinski diverzanti neprestano pokušavaju da probiju odbran.

 

 

 

 

 

Poginuo pripadnik SSO

10.33 U Hersonskoj oblasti je poginuo pripadnik SSO (moguće je da je to deo Glavne obaveštajne uprave) Oružanih snaga Ukrajine Vladimir „Bakula“ Zadoja.

 

 

 

 

Oštećen jedan od ključnih objekata Ukrenerga

09.43 Jedan od ključnih energetskih objekata Ukrajine ozbiljno je oštećen, saopštila je nacionalna energetska kompanija Ukrenergo na svom Telegram kanalu.

- Prošle nedelje je oštećen jedan od ključnih objekata Ukrenerga. To je uticalo na snabdevanje niza područja, u kojima je situacija i dalje teška - navodi se u saopštenju.

Prema navodima kompanije, teška situacija u snabdevanju energijom je zabeležena u Kijevu, Kijevskoj oblasti, Černigovu, Čerkasima, Žitomiru, Sumi, Harkovu, Poltavi, gde funkcionišu planska i vanredna isključenja.

- Kijevsko i Harkovsko energetsko čvorište - to su veliki potrošački regioni, gde struja stiže iz onih regiona u kojima se sada proizvodi. Ali mreža u ovim oblastima je pretrpela veoma ozbiljna oštećenja i postepeno je popravlja Ukrenergo i druge energetske kompanije - rekao je predsednik Upravnog odbora kompanije Vladimir Kudricki.

 

 

Jelen najavljuje nove sankcije SAD protiv Rusije

09.32 Američka ministarka finansija Dženet Jelen najavila je danas da će Sjedinjene Američke Države uvesti nove sankcije transnacionalnoj mreži pojedinaca i kompanija, koje rade na nabavci vojnih tehnologija koje se koriste za ruske ratne akcije u Ukrajini.

Jelen je, na marginama samita G20 na Baliju, izjavila da će sankcije biti usmerene na 14 pojedinaca i 28 poslovnih entiteta, među kojima su i finansijski posrednici, prenosi Rojters.

 

 

 

 

Rat dronova

09.30 U Ukrajini se odvija punopravni „rat dronova“. Pogledajte kako izgleda sudor dronova.

 

 

 

 

 

Snimak uništenja ukrajinskog tenka  

08.32 Uništenje tenka Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Novoselovskoe u pravcu Svatovsko

 

 

 

 

 

Zelenski optužio ruske snage za ratne zločine u Hersonu

08.04 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojnike da su počinili ratne zločine i ubijali civile u Hersonu, prenosi Rojters.

"Istražitelji su već dokumentovali više od 400 ruskih ratnih zločina. Pronađena su tela mrtvih civila i vojnika", izjavio je Zelenski u noćnom video-obraćanju.

Rojters nije mogao da proveri tvrdnje Zelenskog, dok Moskva odbacuje da su njene trupe namerno ugrožavale civile.

 

 

Raketni sistem deluje  na Zaporoškom pravcu

 

 

 

UN glasa o predlogu da Rusija plati ratnu odštetu Ukrajini

07.49 Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasaće danas, na inicijativu zapadnih zemalja, o rezoluciji kojom bi se Rusija smatrala odgovornom za kršenje međunarodnog prava zbog napada za Ukrajinu, zbog čega bi morala da plati ratnu odštetu.

U nacrtu rezolucije, u koju je AP imao uvid, zaključuje se da je potrebno uspostaviti "međunarodni mehanizam reparacije za štetu, gubitke ili povrede" nastale zbog "nepravednih postupaka" Rusije protiv Ukrajine.

Rezolucijom se predlaže da 193 države članice GS UN, u saradnji s Ukrajinom, formiraju "međunarodni registar" kojim bi se dokumentovale tvrdnje i informacije o šteti, gubicima i povredama koje je Rusija nanela Ukrajincima i njihovoj vladi, navodi AP.

S druge strane, zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski ističe da zapadne zemlje "pokušavaju, uz pomoć GS UN, da daju neki privid legitimiteta pokušajima prisvajanja zamrznute ruske imovine".

 

Izveštaj vojske DNR iz oslobođenog sela Zajcevo kod Gorlovke 
  

07.20 Ratni dopisnici Narodne milicije prvi put su posetili oslobođeno Zajcevo. Naselje su oslobodile snage 3. gardijske brigade DNR uz podršku jedinica mobilizacione rezerve. Nakon oslobođenja, meštani sela su govorili o zverstvima ukrajinskih nacista koje su morali da trpe. Sada imaju priliku da se ponovo spoje sa svojim porodicama.

 

Analiza situacije u Ukrajini od Američkog instituta za proučavanje rata

07.19 Verovatno je V. Putin dozvolio Surovikinu da povuče trupe iz zapadnog Hersona pod uslovom da zauzme ostatak Donjecke oblasti, uključujući i uz pomoć ovih snaga, kao i nedavno mobilisanih vojnika.“
Ruske trupe nastavile su ofanzivna dejstva na pravcima Artemovsk, Avdijevka i Ugledar.
Ruske trupe su zauzele Majorsk, jugoistočno od Bahmuta.
Oružane snage Ukrajine nastavile su da jačaju kontrolu nad desnom obalom reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.
Ukrajinske snage nastavile su protivofanzivne operacije u pravcu Кremene i Svatova.
Ruske trupe nanose artiljerijske udare po položajima Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Zaporožja i Dnjepropetrovska.
Pres-sekretar Dmitrij Peskov saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio demobilizaciju mobilisanih studenata LDNR.

 

 

 

 

Serija snažnih eksplozija potresa Harkov, javljaju ukrajinski mediji

07.13 Gradonačelnik Harkova Igor Terehov potvrdio je da je grad granatiran.
Prema preliminarnim informacijama, pogođen je industrijski objekat.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading