DEŠAVA SE NEŠTO OZBILJNO! Ključni ruski obaveštajac snimljen u Ankari, Turci tvrde da ne znaju ništa!
Tanjug/Ap

Ruski i američki zvaničnici održali su u ponedeljak nenajavljene razgovore u prestonici Turske, objavio je ruski list Komersant pozivajući se na neimenovane izvore, usred visokih tenzija između Moskve i Vašingtona zbog rata u Ukrajini.

Turski zvaničnik je odbio da komentariše navodne razgovore, dok je odgovor portparola Kremlja Dmitrija Peskova bio podjednako kratak, ali ipak upečatljiv.

- Ne mogu ni da potvrdim ni da demantujem ovu informaciju, rekao je Peskov, koristeći popularnu kovanicu koja sugeriše da se nešto ipak dešava.
Podaci o praćenju leta pokazuju da je avion ruske vlade sleteo u Ankaru iz Moskve oko 08:30 GMT.

Joruk Isik, geopolitički analitičar Bosforskog posmatračkog instituta iz Istanbula, rekao je da takvu letelicu obično koriste ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je sada na samitu G20 u Indoneziji, i Sergej Nariškin, šef obaveštajne službe SVR ( zadužen za spoljne poslove).
Komersant nije rekao o čemu se razgovaralo.

Turska je često pokušavala da posreduje između Moskve i Zapada od početka ruske invazije na Ukrajinu i u julu je pomogla u pregovorima o rusko-ukrajinskom sporazumu o izvozu žitarica iz blokiranih crnomorskih luka.

Vesti o razgovorima stižu u trenutku kada Ujedinjene nacije nastoje da osiguraju da se izvoz žitarica prema sporazumu nastavi 19. novembra, a Vašington vrši pritisak na Moskvu da oslobodi američku košarkašicu Britni Griner i bivšeg marinca Pola Velana iz ruskih zatvora u mogućoj razmeni zatvorenika sa Amerika.

Podsetimo, informacija o zakulisnim razgovorima između Rusije i SAD pojavila se u zapadnim medijima pre nekoliko nedelja, a navodno su umešani savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i Nikolaj Patrušev, savetnik Kremlja za nacionalnu bezbednost.

Međutim, čini se da razgovori do sada nisu dali nikakve rezultate. Konkretno, Saliven je u četvrtak rekao da Moskva ne pokazuje spremnost za produktivne razgovore.

Pratite VESTI SA FRONTA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading