Ukrajinska vojska granatirala Jasinuvatu i Dokučajevsk; Snimak dejstva "Lanceti" u Hersonskoj oblasti (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Ruske snage povukle su se iz ukrajinske oblasti Herson zapadno od reke Dnjepar, saopštilo je u petak rusko Ministarstvo odbrane, što je jedan od najvećih neuspeha za Moskvu od početka rata.

Ukrajinske trupe ušle su u grad Herson, glavni grad regije, a stanovnici su preplavili centralni trg mašući ukrajinskim zastavama, prema slikama društvenih mreža koje je geolocirao CNN.

Porušen je i glavni most preko reke Dnjepar. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistirao je da Hersonska oblast — jedna od četiri ukrajinska regiona za koje Moskva tvrdi da ih je pripojila — ostaje deo Rusije, negirajući da je povlačenje „ponižavajuće“ za predsednika Vladimira Putina.

Ukrajina je ostvarila značajan napredak, ali je predsednik Vladimir Zelenski upozorio da će snage napredovati pažljivo, usred upozorenja da su ruske trupe minirali grad i da će nastaviti da udaraju na njega sa istočne obale reke.

U kratkim crtama:

  • Kancelar Olaf Šolc rekao je da bi prioritet Nemačke u njenoj pomoći Ukrajini trebalo da bude da joj pomogne da se odbrani od ruskih vazdušnih napada na njene gradove i da joj pomogne da obnovi svoju infrastrukturu
  • Ukrajina je saopštila da gradi armirani betonski zid i druga utvrđenja duž granice sa Belorusijom
  • Značajna šteta na velikoj brani Nova Kahovka u južnoj Ukrajini može se videti nakon povlačenja Rusije iz obližnjeg grada Hersona
  • Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zabranilo ulazak u Rusiju za200 američkih državljana, uključujući sestru i dva brata američkog predsednika Džoa Bajdena, kao odgovor na sankcije Vašingtona

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Napad u toku

23.13 - Ukrajinska vojska granatirala je Jasinuvatu i Dokučajevsk, saopštili su separatisti.

"Evidentirana je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 21:09 – naselje Avdivka – naselje Jasinuvata: ispaljene su tri granate kalibra 152 milimetra“, navodi se u objavi na Telegramu.

U drugoj publikaciji se navodi da je u 22:08 ukrajinska vojska otvorila vatru na Dokučajevsk i da je ispalila tri granate istog kalibra.

Jasinuvata je grad u Donjeckoj oblasti i nalazi se 21 kilometar od grada Donjecka. Dokučajevsk se nalazi na suprotnoj strani grada Donjecka i udaljen je od njega 35 kilometara.

Dejstvo kamikaze "Lancet" (VIDEO)

22.45 - Poslednji mesec je jasno pokazao da su bespilotne letelice Lancet kamikaze veoma precizne i sposobne da unište oklopne i neoklopne ciljeve.

Na snimku,onesposobljena je prilično retka meta - inženjersko vozilo BAT-2, dizajnirano za postavljanje staza u zoni borbenih dejstava.

Oružane snage Rusije su takođe pogodile još jednu haubicu 155 mm M777 i kamion sa municijom.

Blinken: Kijev će sam odlučiti o pregovorima sa Moskvom

22.10 - Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na sastanku sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Pnom Penu da će Kijev sam odlučiti o vremenu i sadržaju bilo kakvog pregovaračkog okvira sa Rusijom, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je istakao da su SAD nepokolebljivo posvećene pomoći Ukrajini u ublažavanju efekata ruskih napada na vitalnu infrastrukturu kako se zima približava, uključujući i ubrzanu humanitarnu pomoć.

"Sekretar (Blinken) je ponovio da vreme i sadržaj bilo kog pregovaračkog okvira ostaju odluka Ukrajine", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Tokom subotnjeg sastanka, Blinken i Kuleba su, kako se ističe, ponovo potvrdili važnost obnavljanja sporazuma koji Ukrajini omogućava izvoz žitarica preko Crnog mora, koji ističe sledeće subote.

Ukrajinska administracija počela sa radom u Hersonu

21.50 -  Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Kiril Timošenko izjavio je da je u Hersonu počela da funkcioniše vojna administracija, nacionalna policija i služba bezbednosti Ukrajine.

- Načelnik vojne administracije je Jaroslav Januševič. Takođe, nacionalna policija i služba bezbednosti takođe funkcionišu u gradu i u oblasti - napisao je on na Telegramu.

Takođe je kazao i da je u Hersonu uveden policijski čas od 17 sati do osam časova narednog jutra. Takođe je zabranjen ulazak i izlazak iz grada.

Zelenski očajan zbog ruske taktike u Hersonu

21.40 - Ruske snage uništile su ključnu infrastrukturu u Hersonu pre nego što su se povukle iz tog grada, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Celu vest pročitajte OVDE.

Povlačenje iz Hersona je bila varka, Rusi spremaju napad s leđa!

21.36 - Vicemaršal RAF-a u penziji Šon Bel rekao je za Skaj njuz da povlačenje Rusije iz Hersona "odgovara obema stranama".

Celu vest pročitajte OVDE.

Policijski čas u Hersonu

21.33 - Vlasti u gradu Hersonu uvele su policijski čas zbog bezbednosti stanovnika, rekao je u video poruci načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

"Naš zadatak je da obezbedimo bezbednost vašeg života. Zbog toga smo prinuđeni da uvedemo policijski čas od 17:00 do 08:00 časova. Odgovarajuću naredbu je potpisao načelnik vojne uprave grada Hersona", rekao je on. Janusevič je takođe upozorio da će izlazak i ulazak u grad biti ograničen zbog razminiranja.

Dejstvo "Lanceti" u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

21.32 - "Lanceti" aktivno uništavaju oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti.

 

 

Snimak iz helikoptera Antonovskog mosta dignutog u vazduh kod Hersona (VIDEO)

21.20 - Snimak iz helikoptera Antonovskog mosta dignutog u vazduh kod Hersona - u krupnom planu su svi uništeni delovi i oštećenja od projektila HIMARS, kojima su ga Oružane snage Ukrajine gađale više meseci.
Most je porušen 11. novembra, posle povlačenja ruskih jedinica sa desne obale Dnjepra.

Rusi šalju tešku artiljeriju na front!

21.10 - U narednih nekoliko meseci u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini počeće da pristiže najsavremenije rusko naoružanje koje će osigurati pobedu, izjavio je bivši šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

Celu vest pročitajte OVDE.

Dejstvo jurišnih aviona kod Marjinke (VIDEO)

20.39 - Dejstvo jurišnih aviona SU-25SM3 na suzbijanju ljudstva i vatrene moći ukrajinskiih snaga u severozapadnom delu Marjinke.

Zelenski: Kontrolišemo više od 60 naselja

20.32 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska uspostavila kontrolu nad više od 60 naselja u Hersonskoj oblasti i da se u gradu Hersonu sprovode "mere stabilizacije“.

Ruska vojska eliminisala Samira Rustamova (FOTO)

20.27 - Ruska vojska eliminisala je Samira Rustamova, pukovnika 5. brigade Oružanih snsga Ukrajine. Brigada deluje na Svatovskom i Кrasnolimanskom pravcu. 

Po svemu sudeći, Rustamov je likvidiran juče, 11.novembra u borbama na Кrasnolimanskom frontu  o čemu je danas javilo Ministarstvo odbrane RF.

 

 

Rezime Ministarstva odbrane Rusije za 12. novembar (VIDEO)

20.03

 

 

Filipčuk: Prisustvo vojske se povećava iz dana u dan

19.50 - Separatistička uprava Kahovke, okruga na levoj (istočnoj) obali Dnjepra, najavila je evakuaciju svojih zaposlenih, prenosi ruski medij Meduza.

Šef separatističke administracije Pavlo Filipčuk rekao je da su ukrajinski napadi mogući u oblasti 15 kilometara istočno od Dnjepra.

"Prisustvo vojske se povećava iz dana u dan. Ovo privlači pažnju Oružanih snaga Ukrajine", rekao je on.

Selo od strateškog značaja (VIDEO)

19.30 - Кrećući se u pravcu Avdijevke, ORB „Sparta“ i 1. „Slavjanskaja“ brigada NM DPR oslobodili su selo Opitnoje. Zauzimanje ovog naselja omogućiće dalji razvoj ofanzive u cilju opkoljavanja Avdejevskog utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine, što je od bitnog strateškog značaja.

 

 

Snažne eksplozije u Zaporožju (VIDEO)

19.18 - Ukrajinski ciljevi pogođeni raketama ili bespilotnim letelicama „Geran-2“ .

 

 

„Lanceti“ bataljona DNR „Кaskad“ (VIDEO)

19.00 - „Lanceti“ bataljona DNR „Кaskad“ uništavaju neprijateljske tenkove kod Ugledara.

 

 

Hit! Ruski vojnici uveli kućni red (FOTO)

18.48 - Ruski vojnici ostavili se poruku u Hersonu ukrajinskim ukrajincima. U poruci se navodi detaljno uputstvo Ukrajincima kado da se ponašaju dok su oni "na odmoru":

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Dejstvo artiljerijske jedinice 4. brigade 2. armijskog korpusa LNR (VIDEO)

18.40

 

 

I Bugarska postaje poligon

18.20 - Osim Poljske i Nemačke, u obuci ukrajinskih oružanih snaga u okviru misije Evropske unije, planira da učestvuje i Bugarska. U ovoj zemlji, kako kaže za medije ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, biće nekoliko poligona na kojima će vojnike obučavati američki, britanski i bugarski instruktori.

Pres služba bugarskog Ministarstva odbrane saopštila je da osim Poljske i Nemačke, doprinos u obuci oružanih snaga Ukrajine, planira da pruži i Bugarska.

Uništena oklopna vozila (VIDEO)

18.11 - snimak uništenih oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti.

 

 

Snimak eksplozije u Donjecku

17.50

 

 

Kuleba: Hvala vam

17.40 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da se sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, kome se zahvalio na vojnoj pomoći koju SAD šalju Ukrajini.

"Naglasio sam da smo, kada vidimo stanovnike Hersona kako sa suzama radosnicama pozdravljaju svoje oslobodioce, zahvalni i SAD i američkom narodu na podršci", napisao je Kuleba na Tviteru.

On je dodao i da se zahvalio SAD na odlukama da pošalju Ukrajini više napredne vojne opreme.

Uzbuna – sirene aktivirane

17.30 -  Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je u tri ukrajinske oblasti – Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj.

Takođe, sirene za vazdušnu opasnost aktivirane su i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontrolišu ukrajinske snage.

„Lancet” brzo i nemilosrdno „seče” (VIDEO)

17.25 - Кamikaza dron je uništio đavolji razarač na Hersonskom frontu.

 

 

Minobacačke granate raznele su hangare sa opremom  na zapadnoj periferiji Novoselovskog (VIDEO)

17.02 - Minobacačke granate 2S4 „Lale“ 1. tenkovske armije raznele su hangare sa opremom 92. brigade VSU na zapadnoj periferiji Novoselovskog, što nije dozvolilo neprijatelju da prodre duboko u naseljenu tačku.

 

 

Gutereš: Važno je da stvorimo uslove za mir

16.10 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je važno stvoriti uslove za pokretanje dijaloga o miru u Ukrajini.

"Veoma je važno da stvorimo uslove za ponovno uspostavljanje dijaloga i da počnemo da gledamo u budućnost u kojoj će prevladati mir", rekao je on na konferenciji za novinare na marginama 12. samita ASEAN-UN u Kambodži, preneo je Rojters.

Generalni sekretar UN je kazao da bilo koja vrsta mira treba da se zasniva na vrednostima Povelje UN i međunarodnog prava.

Rusija svesna težine pritisaka koje trpi Srbija

15.40 - Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan - Harčenko izjavio je danas da u Rusiji nisu iznenađeni time što Srbija nije uvela sankcije toj zemlji dodajući da su svesni da zvanični Beograd zbog toga trpi teške pritiske.

"I ranije smo imali pretpostavku o predsedniku Aleksandru Vučiću i celom rukovodstvu Srbije da će Srbija bez obzira na poteškoće i pritiske koji su veoma veliki i traju zauzeti principijelan stav", rekao je Bocan - Harčenko za TV Prva i napomenuo da je Srbija takav stav zauzela polazeći od svojih nacionalnih interesa.

Jeziva najava Madvedeva, Kremlj sprema iznenađenje na frontu!

15.15 - Rusija još nije upotrebila sav arsenal mogućih sredstava za uništenje, saopštio je zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Celu vest pročitajte OVDE.

Britanski ministar: Još jedan strateški neuspeh Rusije

14:45 - Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da je rusko povlačenje iz grada Hersona "još jedan strateški neuspeh" Moskve.

"U februaru Rusija nije uspela da ostvari nijedan od svojih glavnih ciljeva osim zauzimanja Hersona. Sad kad su i Herson predali Ukrajincima, obični Rusi se sigurno pitaju čemu sve to, rekao je Volas, prenose britanski mediji.

Medvedev: Rusija štiti svoje građane i vraća svoje zemlje

Ukrajinska vojska granatirala Jasinuvatu i Dokučajevsk; Snimak dejstva

Foto: AP Yulia Zyryanova

 

14:16 - Rusija gradi ravnopravan svetski poredak za budućnost i sama se bori protiv Zapada, istovremeno štiteći svoje građane i vraćajući svoje zemlje, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Rusija je ta koja štiti svoje građane", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

 

Herson

13:45 - 

 

 

Rusija insistira na izvozu hrane i đubriva na svetska trzišta

13:20 - Rusija je danas ponovila da insistira na nesmetanom pristupu svetskim tržištima kada je reč o njenom izvozu hrane i đubriva, nakon temeljne razmene mišljenja sa zvaničnicima UN u Ženevi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije navelo u saopštenju da li je Moskva spremna da obnovi Crnomorsku inicijativu dogovorenu u julu koja je Ukrajini omogućila da nastavi izvoz žitarica, koja ističe 19. novembra, preneo je Rojters.

 

London: Ruska vojska se povlačila iz Hersona od 22. oktobra

12:40 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije u najnovijem obaveštajnom izveštaju o situaciji u Ukrajini navodi da su ruske trupe najverovatnije počele da se povlače iz Hersona 22. oktobra sa civilima i da je vrlo verovatno da je ruska vojska u povlačenju u toj oblasti uništila više mostova na Dnjepru.

 

Erdogan siguran: SAD i Zapad nemaju granice

Ukrajinska vojska granatirala Jasinuvatu i Dokučajevsk; Snimak dejstva

Foto: Tanjug/AP/Shutterstock/Ilustracija A.V.

 

 

12:25 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da SAD i Zapad nemaju granice u napadanju Rusije i da Turska pokušava da otvori koridor mira, najavljujući da u narednih nekoliko dana očekuje susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ruske bespilotne letelice bacaju granate na položaje ukrajinskih militanata

11:45 - 

 

 

SAD: Zelenski treba da odredi uslove mirovnih pregovora

Ukrajinska vojska granatirala Jasinuvatu i Dokučajevsk; Snimak dejstva

Foto: Alo ilustracija

 

11:30 - Sjedinjene Američke Države očekuju da pregovori o Ukrajini počnu u nekom trenutku, ali i veruju da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski taj koji bi trebalo da odredi uslove za bilo kakve mirovne pregovore, rekla je danas stalna predstavnica SAD u NATO DŽulijan Smit, dodajući da je "Moskva može sutra da zaustavi konflikt, ukoliko želi".

 

Noćna akcija ruske vojske

11:15 - Ruske trupe su noću uništile izviđačku grupu ukrajinskih militanata. Lokacija nije priložena.

 

 

Ukrajinci slave pobedu

10:45 - Ukrajinska vojska je na svom Tviter nalogu objavila video snimak koji je posvećen oslobođenju Hersona.

Celu vest pročitajte OVDE.

Oružane snage Ukrajine granatirale centar Gorlovke

10:15 - Gradonačelnik grada Ivan Prihodko pokazao je posledice neprijateljskih granata koje su pogodile Dom kulture Šahtjor.

 

 

Ukrajina kao na dlanu

09:50 - Mapa cele Ukrajine je digitalizovana za obuku operatera ruskih kamikaza dronova „Produkt-51” i „Produkt-52” (bivši „Lancet”), koji se koriste tokom specijalne operacije, rečeno je RIA Novostima u razvojnoj kompaniji  ZALA Aero.

 

 

Snimak ruskog povlačenja

09:27 - Objavljen je snimak evakuacije neispravne opreme povučene sa leve obale Dnjepra.

 

 

Ruska vojska napreduje u Donbasu

09:02 - Armija RF udara skoro duž cele linije fronta - pokazuju glavne stavke iz izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Rusi došli u posed kompletne rakete HIMARS

08:45 - Tajnim kanalima ruske specijalne službe su dobile pristup celoj raketi HIMARS MLRS, koja je preko teritorije treće zemlje odneta na teritoriju Ruske Federacije. Jedan od ruskih vojnih konstruktorskih biroa je već dobio pun pristup potpuno opremljenoj raketi HIMARS MLRS i sprovodi inženjerske radove na njenom proučavanju.

 

 

Snimak eksplozije mosta

08:30 - Snimak ruskih snaga kako dižu u vazduh automobilski most u hidroelektrani Kahovskaja.

 

 

Borci grupe "O" napadaju ukrajinske militante u pravcu Limana

08:15 - Raketna artiljerija i danju i noću nanosi masovne udare po identifikovanim položajima militanata, koji se spremaju za još jedan pokušaj kontraofanzive.

 

 

Zelenski: Istorijski dan, povraticemo celu okupiranu zemlju

07:59 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je povratak ukrajinskih vojnika u Herson istorijski dan i obećao da će povratiti celu okupiranu Ukrajinu.

"Naš narod. Naš. Herson", naveo je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Telegramu, pozdravivši istorijski dan i obećavši da će povratiti celu okupiranu Ukrajinu, preneo je Bi-Bi-Si.

Generalštab VSU: Rusi se povukli iz Hersona, napreduju u Donbasu

07:33 - Ruske trupe napreduju na Avdejevskom, Artemovskom i Novopavlovskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U dnevnom izveštaju je navedeno i da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine na nekim mestima već stigle do desne obale Dnjepra (Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine javlja da ukrajinska vojska napreduje u Hersonskoj oblasti u potrazi za ruskom vojskom).

Mnogi su bili iznenađeni odlukom ruskog vrha ne samo u Ukrajini nego i u Rusiji, zato što su se na tom delu fronta poslednjih dana usporile ratne operacije. Iako je komandant ruskih snaga na frontu u Ukrajini general armije Sergej Surovikin objasnio da je ta odluka doneta da bi se izbeglo opkoljavanje, u Kijevu i dalje tvrde da je to zamka koju su smislili Rusi da bi veliki broj ukrajinskih vojnika ušao u "kotao" i bio ubijen, ili zarobljen.

Obuka mobilisane vojske

07:14 - Glavni akcenat u praktičnim vežbama sa operaterima bespilotnih letelica je na izviđanju, prilagođavanju artiljerijske i minobacačke vatre.

 

 

Vazdušno-desantne trupe uništile tenkove u Hersonskoj oblasti

07:00 - Pskovska 76. vazdušno-desantna divizija se herojski bori mesecima na frontu Herson-Nikolajev. Padobranci su prikazali snimak uništenja dva tenka - Oružanih snaga Ukrajine i njihovog oštećenog.

Uništeni mostovi

06:30 - Najmanje sedam mostova, od kojih četiri prelaze reku Dnjepar, uništeno je u poslednja 24 sata, prema satelitskim snimcima kompanije Makar Technologies i drugim fotografijama, piše CNN.

Među porušenim su i dva mosta, automobilski i železnički, koji se nalaze na vrhu brane u Novoj Kahovki.

 

 


Nije jasno ko je porušio mostove, ali se sve dogodilo nakon što su se ruske snage povukle sa zapadne obale Dnjepra.

 

 

Šolc: Prioritet odbrana od vazdušnih napada

06:00 - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi prioritet Nemačke u pružanju pomoći Ukrajini trebalo da bude pomoć u odbrani od ruskih vazdušnih napada na njene gradove i obnova njene infrastrukture.

On je u intervjuu listu RND dodao da bi Evropa trebalo da se pripremi da primi više izbeglica iz Ukrajine, preneo je Rojters.

"Rusija bombarduje energetsku infrastrukturu Ukrajine. Rusija želi da se uveri da ljudi u Ukrajini ne mogu da prežive zimsku hladnoću", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading