Odzvanjaju eksplozije u Dnjepropetrovsku; Snimak dejstva artiljerije u Soledru (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Borbe u Ukrajini se nastavljaju. Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta, Avdijevke i Novopavlivke, tvrdi ukrajinski Generalštab.

U Kijevu i još sedam oblasti tokom jučerašnjeg dana bila su vanredna isključenja struje. Restrikcije struje pogađaće ukrajinske gradove i u naredne dve nedelje, najavljuje direktor kompanije za proizvodnju električne energije DTEK energetike holding Dmitrij Saharuk.

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je u Ukrajini 80 hiljada mobilisanih ruskih vojnika, od kojih 50.000 učestvuje u borbenim dejstvima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

UKRAJINA UŽIVO

Eksplozije u Dnjepropetrovsku (VIDEO)

00.34 - U gradu Dnjepropetrovsk se čuju eksplozije. Pre toga su na nebu zujali motori bespilotne letelice Geran-2.

 

 

Dejstvo artiljerije u Soledru (VIDEO)

23.30 - Artiljerija 6. kozačkog puka NM LNR uništava položaje Ukrajinaca u Soledru

 

 

Ukrajinska vojska krenula u napad u oblasti Snegirevka u Hersonskoj oblasti 

23.00 - Ukrajinska vojska krenula u napad u oblasti Snegirevka u Hersonskoj oblasti.

U toku je ozbiljna bitka, a 205. puk ruske vojske drži liniju fronta, saopštile su regionalne vlasti.

U napadu na ruske položaje učestvuju poljski i anglosaksonci plaćenici.

Vojna hronika: Glavni događaji Vojna hronika za 8. novembar (VIDEO)

22.43

 

 

Zelenski ostaje bez "božićnog poklona"

22.37 - Kijev ostaje bez 3 milijardi evra obećane pomoći

Celu vest pročitajte OVDE.

Dejstvo kamikaze "Кocka" (VIDEO)

22.18 - Uništenje poljskih samohodnih topova „Кrab“ bespilotnim letelicama  (kamikaze „Кocka“) bataljona DPR „Кaskad“ kod Ugledara

 

 

Loše vesti za ukrajinsku infrastrukturu 

21.50 -  Dmitrij Saharuk, izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK, rekao je da Ukrajina neće moći da obnovi oštećenu infrastrukturu za dve nedelje.

Prema njegovim rečima, oštećeno je 40 odsto ukrajinske infrastrukture.

- Neko delimično poboljšanje je moguće, ali sigurno nećemo živeti onako kako smo živeli pre početka granatiranja. Nažalost, dajem vam garantovanu procenu, jer drugačije ne može biti -rekao je on kanalu "Espreso".

Snimak uništenog mosta u pravcu Harkova (VIDEO)

21.33

 

 

Tenkisti 150. divizije Oružanih snaga RF (VIDEO)

21.27 - Posada T-72B3 nastavlja da tuče neprijatelja na frontu u DNR.

 

 

 

Obuka "Odvažnih" (VIDEO)

21.24

 

 

Ukrajina dobila dva PVO sistema NASAMS

21.21 - Dva PVO sistema NASAMS isporučene su Ukrajini, potvrdio je portparol Pentagona Patrik Rajden. On je dodao da su ukrajinski vojnici obučeni za korišćenje ovih sistema.

Čuju se eksplozije

20.30 -  U Krivom Rogu, koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, čuju se eksplozije, javilo je ukrajinsko izdanje „Strana“.

Spartanci osvojili „Veliki mravinjak“!

20.14 - Vojnici bataljona Sparta DNR podigli su svoju zastavu na nekadašnje ukrajinsko uporište pod nadimkom „Veliki mravinjak“, poslednje među ogromnim utvrđenjima AFU iza piste na aerodromu Donjeck.

 

 

NATO PRIZNAO Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini

19.47 -- Ako Ukrajina pristane na ruske zahteve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, zauzela teritorije - postoji rizik da će biti nastavljeni napadi. - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šojgu u inspekciji

19.42 - Ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju komandnog centra združene grupe ruskih snaga koje izvršavaju zadatke u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U komandnom centru general armije Sergej Šojgu saslušao je izveštaj komandanta združene grupe ruskih snaga, generala armije Sergeja Surovikina, o trenutnoj operativnoj situaciji, prirodi dejstava neprijatelja, realizaciji borbenih zadataka ruskih snaga u različitim operativnim pravcima, posebno o obezbeđivanju svih vrsta naknada za one koji su stigli u sastavu grupe vojnih lica, pozvanih u okviru delimične mobilizacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oni su rekli da je Šojgu ruskim vojnim licima uručio ordenje Heroja Ruske Federacije "Zlatna zvezda", orden za hrabrost i druga državna priznanja za iskazanu hrabrost i herojstvo.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild stigla je u Kijev

19.20 - Tomas-Grinfild će u Kijevu izraziti „nepokolebljivu podršku SAD Ukrajini“, navodi se u saopštenju Misije SAD pri UN.

DNR ojačana najnovijim sistemima Buk-M3 (VIDEO)

18.58 -  Savremeni protivvazdušni raketni sistemi srednjeg dometa „Buk-M3“ štite nebo Donjecke Narodne Republike.

 

 

Pripadnik SBU se razneo u Hersonskoj oblasti

18.50 -  Pripadnik Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) razneo se u gradu Berislavu u Hersonskoj oblasti dok je pokušavao da pobegne policijskim službenicima, saopštio je danas izvor u regionalnim službama za vanredne situacije, prenosi TAS S

- Tokom aktivne potrage i istražnih mera koje su sproveli službenici za sprovođenje zakona u gradu Berislavu, pripadnik terorističke ćelije SBU se razneo kada je pokušao da pobegne policajcima tokom provere - rekao je izvor.

Prema izvoru, lokacija špijuna je otkrivena zahvaljujući drugim saboterima koji su ranije privedeni u Hersonu.

Snimak borbenog dejstva jurišnog helikoptera Mi-35 u zoni SVO (VIDEO)

18.20 -

 

 

 

Snažan udar na ukrajinski objekat u rejonu Кramatorska (VIDEO)

17.53

 

 

Premijer umirio žitelje kijeva

17.45 - Trenutno nema potrebe za evakuacijom građana glavnog grada. Šmihal je to rekao na sastanku vlade posle ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski zagrmeo

17.35 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas američkoj ambasadorki pri Ujedinjenim nacijama Lindi Tomas-Grinfild da ugovor o izvozu crnomorskog žita mora biti produžen.

Celu vst pročitajte OVDE.

Vlasti Hersona "Odbijen pokušaj napredovanja ukrajinske vojske"

17.18 -  Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov saopštio je danas da su pripadnici ruske vojske odbili pokušaj napredovanja ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Hersona.

"Evo šta mogu da vam kažem o situaciji u Hersonskoj oblasti. Bilo je pokušaja ukrajinske vojske da napadne, ali su ih naše trupe odbile. Pomogla je i naša avijacija", saopštio je Stremousov prenosi TAS S.

Dodaje da nije bilo većeg otpora i da je ruska vojska sve pokušaje uspešno odbila.

Snažne eksplozije u Кrivom Rogu: "Geran-2" pogađa ukrajinske ciljeve (VIDEO)

17.14

 

 

Unapređenje primene bespilotne udarne tehnike (VIDEO)

17.10 -  Poslednjih nekoliko nedelja primetno je značajno unapređenje primene bespilotne udarne tehnike (dronovi-kamikaze) kada je reč o borbenim sposobnostima ruske armije u ratnim uslovima.

Naime, tokom jučerašnjeg dana u b/d koje se izvode oko Ugljedara a u kojima su angažovani delovi ruske armije iz sastava Istočnog vojnog okruga realizovana je masovna operacija dronovima-kamikazama "Lancet" sa kojim je izvršen visokoprecizni udar po pokretnim i nepokretnim ciljevima neprijatelja. Na meti su bili artiljerijski položaji i borbena oklopna tehnika.

 

 

Evakuacija iz Hersona čamcima i trajektom

16.31 Svi koji žele da se evakuišu iz Hersona sami do 11. novembra mogu da pređu na levu obalu Heronske oblasti čamcem.

Vlasnici automobila će moći da koriste trajekt, navodi se na Telegramu regionalne administracije.

 

Šojgu u inspekciji

16.10 Ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju komandnog centra združene grupe ruskih snaga koje izvršavaju zadatke u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U komandnom centru general armije Sergej Šojgu saslušao je izveštaj komandanta združene grupe ruskih snaga, generala armije Sergeja Surovikina, o trenutnoj operativnoj situaciji, prirodi dejstava neprijatelja, realizaciji borbenih zadataka ruskih snaga u različitim operativnim pravcima, posebno o obezbeđivanju svih vrsta naknada za one koji su stigli u sastavu grupe vojnih lica, pozvanih u okviru delimične mobilizacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Snimak razaranja osmatračnice

 

 

 

 

Ruska bespilotna letelica dron kamikaza "Lancet" uništila je BM-21 GRAD ukrajinskih snaga koji je bio u pokretu

 

 

 

 

 

Rusi zarobili nekoliko militanata u pravcu Hersona

 

 

 

 

 

 

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild stigla je u Kijev

15.41 Tomas-Grinfild će u Kijevu izraziti „nepokolebljivu podršku SAD Ukrajini“, navodi se u saopštenju Misije SAD pri UN.

 

Ukrajinci tvrde da ruski vojnici pljačkaju Herson i kuće i stanove pretvaraju u odbrambene pozicije

15.30 Ukrajina tvrdi da su Rusi iz praznih domova u Hersonu krali imovinu Ukrajinaca i u njih pozicionirali vojnike u civilu kako bi se pripremili za bitku koju i Kijev i Moskva vide kao jedan od najvažnijih okršaja rata u Ukrajini, piše Rojters.

Rusija je pre nekoliko dana naredila evakuaciju civila iz Hersona. Očekuje se da će ukrajinske snage u bližoj budućnosti pokušati da zauzmu taj grad na jugu zemlje, prvi koji su Rusi zauzeli tokom vojne operacije.

Herson, grad u kojem je pre rata živelo nešto manje od 300.000 stanovnika, sada je hladan i mračan jer u njemu i okolnom području već 48 sati nema ni struje ni vode. Rusi tvrde da se za to krivi ukrajinski diverzanti, a Ukrajinci da su Rusi rashodovali 1,5 kilometara dalekovoda.

 

 

 

Tomas-Grinfild stigla u Kijev da potvrdi podršku SAD

14:39 - Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild stigla je danas u posetu Kijevu, da bi ukrajinskim zvaničnicima potvrdila spremnost Vašingtona da nastavi da pruža pomoć Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju pres službe američke misije u UN, Tomas-Grinfild će ponovo izraziti nepokolebljivu podršku Vašingtona u odbrani slobode i suvereniteta Ukrajine, preneo je TAŠ.

 

"ZMAJEVI ZUBI" ČUVAJU RUSE Betonska konstrukcija oko Marijupolja, evo kako funkcioniše 

14:30 - Rusi grade betonsku odbranu poznatu pod nazivom "zmajevi zubi".

Odzvanjaju eksplozije u Dnjepropetrovsku; Snimak dejstva artiljerije u Soledru (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Detaljnije možete pročitati i pogledati video snimak OVDE.

Uništen ukrajinski PVO SISTEM "Strela-10" u okolini Bahmuta

14:06 - 

 

 

 

Lavrov: Najmanje 12 država zainteresovano za ulazak u BRIKS

Odzvanjaju eksplozije u Dnjepropetrovsku; Snimak dejstva artiljerije u Soledru (FOTO/VIDEO)

EPA/ YURI KOCHETKOV

 

 

13:45 - Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov saopštio je danas da je najmanje 12 država izrazilo interesovanje za članstvno u BRIKS-u, globalnoj asocijaciji ekonomske i političke saradnje.

Lavrov je rekao da je interesovanje za članstvo u organizaciji koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika prilično veliko, prenosi TAS S.

 

Ruska bespilotna letelica kamikaza uništava poljski haubicu 155 mm "Krab"

13:35 - 

 

 

 

Moskva: Rusija i SAD ne razgovaraju o Ukrajini

13:16 -  Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko saopštio je danas da Rusija ne vodi razgovore sa SAD o Ukrajini.

„Ne, nismo vodili razgovore“, rekao je kratko Rudenko odgovarajući na pitanje novinara TAŠ-a.

Rudenko je istakao da Rusija ne postavlja nikakve preduslove za mirovne pregovore sa Ukrajinom, ali naglašava da Kijev mora pokazati dobru volju za ovaj proces.

Bespilotna letelica dron kamikaza "Lancet" uništio je ukrajinski tenk koji se krio u industrijskoj zoni

13:14 - 

 

 

Zelenski podneo predlog za produženje mobilizacije

Odzvanjaju eksplozije u Dnjepropetrovsku; Snimak dejstva artiljerije u Soledru (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

 

13:12 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podneo je danas Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju perioda mobilizacije i vanrednog stanja u Ukrajini, koji ističu 21. novembra.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

U toku je održana ceremonija ispraćaja posade aviona Su-30, koji je pao tokom testiranja

12:56 - Njihove kolege i rođaci došli su da se oproste od probnih pilota Viktora Кrjukova i Maksima Кonjušina.

Tragedija se dogodila 23. oktobra.

 

 

Zelenski će učestvovati na samitu G20 u Indoneziji

12:20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće naredne nedelje na samitu Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja, ali će se najverovatnije obratiti virtuelnim putem, saopštio je danas njegov portparol Serhij Nikiforov.

Zelenski je prošle nedelje rekao da neće učestvovati na samitu ukoliko bude učestvovao i ruski predsednik Vladimir Putin, a Nikiforov u izjavi za ukrajinsku nacionalnu radioteleviziju nije rekao da li je ukrajinski predsednik promenio stav, prenosi Rojters.

 

Ruski artiljerci na zaporoškom pravcu pokazali su kako noću ciljaju i gađaju ukrajinske trupe

12:10 - 

 

 

 

Zaharova: Sa Vašingtonom samo neophodni, ciljani dijalog

Odzvanjaju eksplozije u Dnjepropetrovsku; Snimak dejstva artiljerije u Soledru (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

11:53 - Rusija i SAD nastavljaju ciljane kontakte u onim sferama u kojima je to najneophodnije, a Moskva ostaje otvorena za obostrano koristan dijalog, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Reći ću ono što smo uvek i govorili, da zadržavamo, nazovimo to, ciljani kontakt sa SAD o pitanjima koja se pojavljuju. Otvoreni smo za svaku vrstu obostrano korisnih razgovora - rekla je Zaharova u televizijskoj emisiji "Solovjov lajv".

 

WIIW: Ukrajinski plan obnove,težak 750 mrld $,ima nedostatke

11:25 -  Plan za obnovu Ukrajine vlade u Kijevu ima niz nedostataka, ocenio je bečki ekonomski institut WIIW, u studiji u kojoj se polazi od toga da će najintenzivnija faza rata trajati do sredine iduće godine.

U studiji koju je WIIW uradio zajedno sa GROWFORD institutom iz Kijeva, navodi se da se, na primer, precenjuje potencijal rasta ukrajinske privrede.

Vazdušna uzbuna

11:16 - Vazdušna uzbuna je na snazi u Odeskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti u Ukrajini, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalnog razvoja.

 

Ruski bombarder Su-24 M na nebu iznad Hersonske oblasti

10:47 - 

 

 

Mobilisani tenkisti se obučavaju

10:15 - Novoregrutovani vojnici savladavaju borbene taktike kao što su „proboj tenkova” sa pokrivanjem dva borbena vozila i „tenk karusel”.

 

 

 

Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore

09:57 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da je od vitalnog značaja da Rusija učestvuje u, kako je naveo, istinskim mirovnim pregovorima i naglasio da ova zemlja ima "destabilizujući uticaj", po nizu pitanja uključujući i klimatske promene.

U video obraćanju u ponedeljak Zelenski je osudio „destabilizujući uticaj Rusije“ u trenutku kada se svet suočava sa ratnom, energetskom i prehrambenom krizom i, kako je nazvao, uništavanjem međunarodnih odnosa kakve poznajemo.

 

Uništavanje grupe boraca Oružanih snaga Ukrajine kod Ugledara

09:56 - 

 

 

 

Rusija: U Hersonu uhapšeni ukrajinski specijalci

09:20 -  Rusija je danas saopštila da je u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, koju drži pod kontrolom, uhapsila pripadnike ukrajinske bezbednosne službe koji su planirali da izvrše napad na pripadnike proruskih vlasti.

 

 


Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je devet pripadnika ukrajinske bezbednosne službe (SBU) i izviđačke grupe u Hersonskoj oblasti koji su planirali da izvrše teroristički napad na visokorangirane pripadnike regionalne vojno-civilne administracije, navodi se u saopštenju FSB, prenosi TAS S.

 

Bespilotna letelica dron kamikaza „Kub“ (kocka) bataljona DNR „Kaskad“ pogađa kolonu vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Ugledara

08:51 - 

 


 

 

 

"GOREĆE CELA EVROPA"

Odzvanjaju eksplozije u Dnjepropetrovsku; Snimak dejstva artiljerije u Soledru (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

08:40 - Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije je rekao da stanje u kojem se nalazi Ukrajina i Evropa katastrofalno.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Posledice granatiranja Lenjinskog okruga

08:24 - Fragmenti su razbili prozore na stambenim zgradama i probili cev za grejanje; privatna kuća je takođe delimično izgorela u susednom kvartu.

 

 

"Epicentar najvećeg ludila"

08:02 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u noćnom video obraćanju nazvao intenzivne borbe u istočnoj Donjeckoj oblasti "epicentrom najvećeg ludila okupatora".

Odzvanjaju eksplozije u Dnjepropetrovsku; Snimak dejstva artiljerije u Soledru (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 


"Oni ginu na stotine, svakog dana. Teren na liniji fronta ispred ukrajinskih snaga bukvalno je prekriven telima okupatora", rekao je Zelenski.

Tada je Zelenski, govoreći na ruskom, rekao da se deo ruskih vojnika u oblasti Pavlivka žalio na teške gubitke gubernatoru ruskog regiona Primorskog kraja, koji se nalazi na krajnjem istoku Rusije.

Ukrajina zapretila!

08:00 - Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurih Ihnat rekao je da bi Ukrajina mogla da gađa iranske rakete na mestima lansiranja, koja se nalaze u Rusiji.

"One se moraju nekako uništiti, verovatno odakle se lansiraju. Zato što nemamo efikasna sredstva za borbu protiv balističkih projektila, osim da ih fizički uništimo u fazi lansiranja", objasnio je.

Ihnat je rekao da iranske rakete imaju "domet od 300 do 700 kilometara, što u principu neće biti ništa novo za Ukrajinu, jer se Iskanderi ruske proizvodnje koriste od prvog dana rata".

 

Blumberg: EU planira da izdvoji 18 milijardi evra Kijevu

07:45 - Brisel će postaviti nekoliko uslova prilikom izdvajanja finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 18 milijardi evra, piše agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

„Plan će obezbediti održivu osnovu za pokrivanje ukrajinskih finansija 2023. godine, uz zadržavanje fleksibilnosti za korigovanje pomoći u skladu sa promenljivim potrebama za finansiranjem... Plan će takođe pomoći da se pripremi teren za napore za rekonstrukciju“, navodi se u saopštenju.

Novčana pomoć za mobilisane

07:30 - Predstavnik finansijskog bloka Ministarstva odbrane Ruske Federacije Sergej Mikišenko objasnio je mobilisanim podatke o novčanoj pomoći i drugim isplatama.

 

 

 

Putin zamolio Rudenjog da sumira iskustvo Tverske oblasti u podršci mobilisanim

07:15 - Tokom razgovora sa gubernatorom Tverske oblasti Igorom Rudenjom, ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će lično razgovarati sa Rusima o pitanjima podrške mobilisanim.

Šef regiona je na radnom sastanku sa predsendikom, između ostalog, govorio i o isplatama mobilisanim. Predsednik je tome posvetio posebnu pažnju i napomenuo da je potrebna direktna komunicirati sa ljudima na ovu temu.

- Svakako ću se i ja sresti sa ljudima i o tome razgovarati, kako bih čuo njih, kako bih dobio povratnu informaciju - rekao je on.

Poginuo Amerikanac, plaćenik Legije stranaca u Ukrajini

07:00 - Američki državljanin Timoti Grifin, koji je došao da se bori kao plaćenik Legije stranaca u Ukrajini, poginuo je tokom borbi, javila je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.

Oni su odbili da daju više detalja, uključujući starost preminulog. Samo se ukazuje da je u Ukrajinu došao iz države Njujork.

Ovim je Grifin postao šesti Amerikanac za čiju smrt se u ovom trenutku zna, objašnjava kanal.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading