"ZMAJEVI ZUBI" ČUVAJU RUSE Betonska konstrukcija oko Marijupolja, evo kako funkcioniše (VIDEO)
Foto: Printscreen

U najnovijem vojno-obaveštajnom izveštaju o situaciji na ratištu u Ukrajini Britansko Ministarstvo odbrane je istaklo da je Rusija započela izgradnju piramidalnih objekata, takozvanih "zmajevih zuba“, oko okupiranog Marijupolja.

Osim u Marijupolju, zmajevi zubi se grade i u Zaporožju i Hersonu kako bi se sprečio mogući prodor Ukrajinaca, navode Britanci.

Rat u Ukrajini, 258. dan - Alo.rs

"Imaju dve fabrike za proizvodnju betonskih piramidalnih protivoklopnih konstrukcija, poznatih kao zmajevi zubi. Zmajevi zubi su verovatno postavljeni između Marijupolja i sela Nikolska i od severa Marijupolja do sela Stari Krim", Britanci Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju. Tokom Drugog svetskog rata, izraz "zmajevi zubi" odnosio se na pravilne piramidalne strukture koje su korišćene da spreče napredovanje armija. Britanski obaveštajci kažu da je Marijupolj deo ruskog kopnenog mosta od Rusije do Krima, ključne logističke linije komunikacije.

Britansko ministarstvo ističe u izveštaju da izgradnja zmajevih zuba ukazuje na to da Rusija ulaže velike napore da pripremi obranu u duboko u teritoriju iza svoje linije fronta. Navode da će to verovatno sprečiti bilo kakvo brzo ukrajinsko napredovanje u slučaju proboja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading