EVROPSKA UNIJA ZAVRNULA SLAVINU Zelenski ostaje bez "božićnog poklona"
Foto: Shutterstock

Evropska unija neće uspeti da obezbedi Ukrajini trećinu sredstava od devet milijardi evra koje je Evropska komisija obećala Kijevu u maju, saopštio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Kako je istakao, tranša od 2,5 milijarde evra, koju će Ukrajina dobiti do kraja novembra, biće poslednja ove godine.

 -Što se tiče preostalih tri milijarde evra, zaista smo imali opširnu diskusiju o toj sumi koja je preostala od devet milijardi evra, najavljenih u maju. Nažalost, ispostavilo se da je nemoguće odlučiti kako dalje ove godine. Što se tiče finansiranja ove godine, računamo da će poslednja uplata od 2,5 milijarde evra stići Kijevu do kraja ovog meseca- istakao je Dombrovskis u Briselu nakon sednice Saveta EU o ekonomiji i finansijama.

Kako je dodao, EU će nastaviti sa finansijskom pomoći Ukrajini 2023. godine.

 -Upravo zbog toga ističemo da je neophodno da se izvrši značajna uplata sredstava početkom sledeće godine iz programa pomoći za 2023. godinu od 18 milijardi evra. Predlažemo da to bude devet milijardi evra. Ova isplata bi trebalo da bude izvršena već u januaru, uzimajući u obzir potrebe Ukrajine- istakao je zamenik šefa Evropske komisije.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je u maju da će EU do kraja ove godine obezbediti Ukrajini devet milijardi evra.

Do sada je EU od obećane sume uplatila Ukrajini 3,5 milijarde evra.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading