Snimak nakon raketnog udara u Dnjepropetrovsku; Rusija podnela žalbu SB UN protiv SAD i Ukrajine zbog bioloških laboratorija (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Kijev zatražio od IAEA da pošalje stručnjake u ukrajinska nuklearna postrojenja zbog ruskih optužbi o mogućoj upotrebi "prljave bombe". Rusija predložila da se danas o tome raspravlja na sednici SB UN. Razgovarali načelnici ruskog i američkog generalštaba, prvi put posle maja.

Nastavljaju se borbe duž celog fronta u Ukrajini. Tri ukrajinska projektila pogodila su hidroelektranu Kahovka, saopštila je vojno-civilna uprava Hersonske oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba objavio je da je zvanično zatražio od direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da pošalje tim stručnjaka u ukrajinska nuklearna postrojenja zbog ruskih optužbi o mogućoj upotrebi "prljave bombe".

BLOG UŽIVO:

Rusija podnela žalbu SB UN protiv SAD i Ukrajine zbog bioloških laboratorija

23.40 - Rusija je podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti.

"U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije", navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.

Nacrt rezolucije koji podnosi Rusija ima za cilj formiranje komisije za istragu optužbi protiv SAD i Ukrajine koje se tiču njihovog poštovanja obaveza u okviru Konvencije o biološkom oružju u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine.

Nebenzja traži da se svi članovi SB odmah obaveste o toj inicijativi.

Moskva očekuje da će komisija moći da razjasni u kojoj meri Vašington i Kijev ispunjavaju svoje obaveze prema Konvenciji o biološkom oružju u vezi vojno-bioloških aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine.

Takođe, se zahteva da se SB podnese izveštaj sa preporukama do 30. novembra 2022. godine i da se zemlje potpisnice Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja zaliha bakteirološkog i toksičnog oružja informišu o rezultatima istrage na konferenciji koja će se održati od 28. novembra do 16. decembra u Ženevi.

Član šest Konvencije o biološkom oružju glasi da "svaka država potpisnica Konvencije, koja konstatuje da neka druga država potpisnica krši obaveze koji proističu iz odredbi Konvencije, može podneti žalbu SB UN".

Raketa pogodila cilj u Dnjepropetrovsku (VIDEO)

23.15 - Ruska krstareća raketa pogodila je cilj u Dnjepropetrovsku. Možda skladišta vojnih zaliha

 

 

KADIROV BESAN NA VOJNI VRH RF Njegove reči "uznemirile duhove"

23.00 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov svojevrsni je „petao“ – pokazivač pravca vetrova – na vrhu ruske unutrašnje politike i geopolitike. Posebno povodom Ukrajine.

Celu vest pročitajte OVDE.

UKRAJINA PRELAZI NA LATINICU Zelenski pokrenuo peticiju

22.40 - Peticija za prelazak Ukrajine sa ćirilice na latinicu objavljena je na sajtu kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Celu vest pročitajte OVDE.

Bakljadom proslavljen rođendan osnivača ukrajinskog nacizma (VIDEO)

22.35 - U Ukrajini bakljadom proslavljen rođendan Stepana Bandere, osnivača ukrajinskog nacizma

 

 

Snažne eksplozije i požari u Dnjepropetrovsku! Vazdušna opasnost u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

22.10 - 

 

 

Pogledajte na mapi stanje na frontu

22.00 - Stanje na frontu u Ukrajini.

 

 

Eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti

21.42 -  Eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovskoj oblasti, javio je ukrajinski portal Strana.ua. Navode i da je u regionima Dnjepropetrovsk, Harkov i Mikolajiv najavljena opasnost od vazdušnih udara.

Generalštab VSU: Artiljerijske borbe na celoj liniji fronta

21.20 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine dao je dnevni izveštaj o akcijama na frontu.

U saopštenju se navodi da ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu i da Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.
Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.
Ruska vojska je izvela 3 raketna i 11 vazdušnih udara, a izvela je i 25 napada iz MLRS-a. Ruske trupe su izvršile do 55 naleta bespilotnih letelica različitih tipova za izviđanje.

MO Velike Britanije: Rusi izgubili 25 odsto flote Ka-52

20.45 - Rusija jeposlednji helikopter verovatno izgubila zbog „ukrajinskih prenosih sistema protivvazdušne odbrane (MANPADS)", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

U ažuriranju obaveštajne službe odbrane, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su „od invazije u Ukrajini zabeležena najmanje 23 verifikovana gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 HOKUM".

Postojala su najmanje 23 verifikovana gubitka ruskog jurišnog helikoptera Ka-52 HOKUM u Ukrajini od invazije. Ovo predstavlja preko 25% flote ruskog vazduhoplovstva u upotrebi od 90 Ka-52 i skoro polovinu ukupnih gubitaka ruskih helikoptera u Ukrajini, kaže se u saopoštenju MoD.

Na opasnom pragu direktnog sukoba...

20.15 - Dalje isporuke oružja Ukrajini približavaju situaciju opasnom pragu direktnog sukoba između Rusije i NATO, izjavio je danas zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov tokom sastanka Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

To je zjavio zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov tokom sastanka Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

"SAD povećavaju isporuke oružja Ukrajini, daju joj obaveštajne podatke, što ne samo da produžava neprijateljstva i izaziva nove žrtve, već i približava situaciju opasnom pragu direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO", rekao je on, preneo je TAS S.

Voroncov je kazao da je, sledeći Vašington, vojno-političko rukovodstvo Ukrajine počelo da govori ne samo o neophodnosti poraza Rusije na bojnom polju, već i o njenom rasparčavanju i eliminaciji.

"U ovim okolnostima nismo mogli da ignorišemo volju naroda Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine, koji se suočavaju sa odmazdom, ako se kijevski militanti vrate", dodao je on.

Odbijen napad stranih plaćenika

19.49 - Jedinice Oružanih snaga Rusije zadale su snažan udarac grupi stranih plaćenika iz Kijeva, koji su 24. oktobra pokušali da izvedu napad u području Kremenoj, Luganska Narodna Republika, izjavio je Prvom kanalu pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

On je napomenuo da su u protekle dve nedelje grupe plaćenika od 15 do 50 ljudi, bez podrške oklopnih vozila, pokušavale da „opipaju” i probiju liniju odbrane savezničkih snaga.

RAZBIJANJE VELIKOG MITA Ko je pravi neprijatelj Rusije?

19.46 - Bivši izraelski obaveštajac je u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjevim“ rekao je da Rusija, tokom specijalne operacije u Ukrajini, ne ratuje sa Kijevom, NATO-om ili Evropom.

Celu vest pročitajte OVDE.

ODJEKNULA SNAŽNA EKSPLOZIJA, AUTO DIGNUT U VAZDUH

19.30 - Šestoro ranjenih, uključujući 12-godišnje dete u Melitopolju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ispaljene NATO smrtonosne granate 

19.20 - Snage pod kontrolom Kijeva danas su ispalile više od 250 projektila različitog kalibra na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštila je danas misija Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju po pitanjima ukrajinskih ratnih zločina DNR.

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN IZDAO NAREĐENJE "Učinite to!"

19.15 - Rad u Koordinacionom savetu za potrebe specijalne vojne operacije traje nedelju dana, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Celu vest pročitajte OVDE.

Uništena baza kadirovaca

18.59 - Član Oblasnog saveta Hersona Serhij Klan rekao je u intervjuu za ukrajinsku televiziju da su ukrajinske snage uništile bazu tzv. Zaposleni.

Događaj se, kako tvrdi, zbio na levoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

"Kadirovci su prešli na levu obalu i nisu odoleli da snime selfije i da ih objave. Njihovu bazu su sinoć uništile ukrajinske snage", rekao je on.

On kaže da je poginulo 40, a 60 teško ranjeno.

Voroncov: Isporuke oružja Кijevu približavaju direktan sukob Rusije i NATO-a

18.36 - Nastavak isporuka oružja Кijevu približava situaciju opasnoj liniji direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Кonstantin Voroncov na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

„Sjedinjene Države povećavaju isporuke oružja Ukrajini, pružaju im obaveštajne podatke, što ne samo da odlaže neprijateljstva i dovodi do novih žrtava, već i približava situaciju opasnoj liniji direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a", rekao je on.

Kuleba: "Nuklearni nadzor stiže u ukrajinu"

18.20 - Oglasio se Kuleba Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba o navodnim planovima Kijeva da upotrebi prljave bombe.

Celu vest pročitajte OVDE.

POLJACI U STRAHU OD RUSA

18.15 - Moraćemo da ojačamo naše snage, napomenuo je generalni sekretar poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Krištof Sobolevski.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin: Oprema ruskih vojnika treba da bude moderna, udobna i efikasna

18.05 - Oprema, koju ruski vojnici koriste u specijalnoj vojnoj operaciji, mora biti moderna, udobna i efikasna, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Кoordinacionog saveta za potrebe Oružanih snaga Rusije, prenosi Sputnjik.

„Oprema, specijalna sredstva i druga specijalna oprema mora biti moderna, udobna i efikasna i u svakom pravcu treba definisati jasan i konkretan plan rada“, rekao je on.

Putin je obratio pažnju da proizvođači moraju direktno da dobiju povratnu informaciju o svojim proizvodima i njihovoj efikasnosti.Кako je pojasnio ruski predsednik, to se ne odnosi samo na kompanije, njihove rukovodioce ili eksperte.

Oboren ukrajinski MiG-29

18.02 - Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je u Nikolajevskoj oblasti avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

Povređeno i dete u eksploziji auto-bombe u Melitopolju

17.25 - Šest osoba, među kojima i 12-godišnje dete, povređeno je u eksploziji automobila u blizini jedne televizijske kuće u Melitopolju, rekao je Andrej Židkov, načelnik Uprave unutrašnjih poslova za Melitopolj i Melitopoljsku oblast.

PUTIN NAJAVIO OZBILJNE PROMENE

17.15 - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija suočava sa ozbiljnim i značajnim izazovima.

Celu vest pročitajte OVDE.

AMERIKA ŠALJE VOJSKU U UKRAJINU?

17.10 - Bela kuća se hitno golasila i saopštila svoju odluku

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Uništavanje ukrajinske osmatračnice snajperom (VIDEO)

17.00 - Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR objavilo snimak uništavanja ukrajinske osmatračnice snajperom.

 

 

Pancir sprasio život ruskom vojniku (VIDEO)

16.30 - Školski primer nužnosti korišćenja sredstava lične zaštite svakog pojedinca na frontu. Jedan borac VRF na prvoj liniji tokom borbe iz neposredne blizine pogođen je sa 3 metka u pancir, što mu je najverovatnije spasilo život.

 

 

Prve linije fronta (FOTO)

16.23 - Bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin objavio je forografije sa prve linije fronta, koju je obišao sa portparolom Narodne milicije DNR Eduardom Basurinom.

Na Rogozinovoj uniformi je zašiveno kodno ime - "Kosmos".

 

 

Zelenski čestitao Sunaku,dve zemlje nastavljaju partnerstvo

16.25 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je danas Rišiju Sunaku preuzimanje premijerske dužnosti u Velikoj Britaniji i porucio da je spreman da nastavi s jačanjem strateškog partnerstva dve zemlje.

Zelenski je u poruci na Tviteru naveo da se nada da će Sunak uspešno savladati izazove sa kojima se danas suočava britansko društvo, ali i ceo svet, prenosi Rojters.

U svom prvom govoru nakon imenovanja za premijera Sunak je dva puta pomenuo rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da je Putinov rat u Ukrajini destabilizovao energetska tržišta i lance snabdevanja širom sveta.

Peticija o prelasku Ukrajine sa ćirilice na latinicu

15.42 - Peticija za prelazak Ukrajine sa ćirilice na latinicu objavljena je na sajtu kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

"Molimo da se razmotri mogućnost prelaska našeg ukrajinskog pisma na latinicu (u okviru savremenog engleskog alfabeta). Razloga za takav prelazak je dovoljno i oni su očigledni. Pored toga, ne mogu se setiti relevantnijeg trenutka u istoriji naše zemlje za takav prelazak, nego što je to sada", navodi se u tekstu peticije na sajtu kabineta Zelenskog.

Peticija je registrovana 24. oktobra i skupila je preko 20 od neophodnih 25 hiljada glasova, koji su potrebni kako bi je Zelenski razmotrio.

Štajnmajer proveo sat vremena u bunkeru

15.35 - Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji se nalazi u poseti Ukrajini, proveo je sat vremena u skloništu za bombe u Černigovskoj oblasti, nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, prenose lokalni mediji.

Ukrajina se dogovorila sa Nemačkom

15.15 - Ukrajina se dogovorila sa Nemačkom o izdvajanju 20 miliona evra za kupovinu rezervne opreme koja će podržati kritičnu infrastrukturu zemlje, izjavio je ukrajinski ministar za razvoj zajednica i teritorija Aleksej Černišov.

"Tokom sastanka sa ministarkom Saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode, nuklearnu bezbednost i zaštitu potrošača Štefi Lemke, postigli smo preliminarne dogovore o dodeli 20 miliona evra Ukrajini za kupovinu rezervne opreme", saopštio je Černišov na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, u najskorije vreme obe strane će "finalizovati sporazum".

On je precizirao da će od izdvojenih sredstava biti nabavljena sva neophodna oprema, a posebno mobilni agregati, automatske crpne stanice za vodosnabdevanje i mobilne termoelektrane.

Makron zamolio papu: "Molim vas razgovarajte sa Putinom"

14.41 - Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se sa papom Franjom i tom prilikom ga je zamolio da razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i američkim liderom Džozefom Bajdenom u cilju rešavanja konflikta u Ukrajini, piše "Poan". Papa je primio Makrona u ponedeljak, a razgovor je trajao 55 minuta. Na povratku u Pariz, fracuski predsednik je rekao novinarima da je pozvao poglavara Rimokatoličke crkve da doprinese postizanju mira u Ukrajini.

 

 

Peticija o prelasku Ukrajine sa ćirilice na latinicu

14.15 - Peticija za prelazak Ukrajine sa ćirilice na latinicu objavljena je na sajtu kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

"Molimo da se razmotri mogućnost prelaska našeg ukrajinskog pisma na latinicu (u okviru savremenog engleskog alfabeta). Razloga za takav prelazak je dovoljno i oni su očigledni. Pored toga, ne mogu se setiti relevantnijeg trenutka u istoriji naše zemlje za takav prelazak, nego što je to sada", navodi se u tekstu peticije na sajtu kabineta Zelenskog.

Peticija je registrovana 24. oktobra i skupila je preko 20 od neophodnih 25 hiljada glasova, koji su potrebni kako bi je Zelenski razmotrio.

Obraćanje Sergeja Lavrova

14.00

 

 

Jurij Ignat: Rusija lansirala dronove sa teritorije Belorusije

13.20 - Ruske snage lansirale su bespilotne letelice kamikaze Šahid sa teritorije Belorusije, izjavio je načelnik službe za odnose s javnošću Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

On je za Ukrajinsku pravdu rekao da je objavljena vazdušna opasnost za Kijev i region.

Prema rečima Ignata, ruske snage su lansirale 10 bespilotnih letelica.

Zarobljena grupa ukrajinskih diverzanata

13.00 - Na hersonskom frontu zarobljena je ukrajinska obaveštajno-diverzantska grupa, saopštio je predstavnik administracije regiona Kiril Stremousov.

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video dejstava višecevnog raketnog lansera „Solncepjok“ na položaje ukrajinskih snaga

12.30 - Lanser raketama kalibra 220 mm garantovano uništava živu silu protivnika, laka oklopna vozila, naoružanje i komandna mesta, stvarajući tako povoljne uslove za rad jurišnih grupa.

Nakon napada, samohodna jedinica brzo menja položaj i ponovo se puni iz transportno-utovarnog vozila kako bi izvršila nove zadatke.

 

Fon der Lejen: Svet mora odmah da pomogne u obnovi Ukrajine

11.32 - Predsednica Evropske komisije (EK)Ursula fon der Lejen izjavila je danas u Berlinu da međunarodna zajednica ne sme da rasipa vreme, već mora odmah da pomogne Ukrajini da brzo obnovi zemlju, navodeći da je EU spremna da koordinira mere za rekonstrukciju preko sekretarijata EK.

- Nema vremena za gubljenje jer je Ukrajina pretrpela ogromno razaranje, a Svetska banka procenjuje štetu na 350 milijardi dolara - rekla je Fon der Lejen na konferenciji za obnovu Ukrajine, javio je Rojters.

Ministarstvo odbrane prikazalo je borbeni rad ruskog Su-34 na objektima Oružanih snaga Ukrajine

11.00 - Za uništavanje neprijateljskih uporišta i utvrđenih ciljeva, posade koriste visoko precizne rakete navođene vazduh-zemlja.

 

 

Proglašena vazdušna opasnost 

10.58 - Proglašena vazdušna opasnost u Kijevu i Kijevskoj oblasti

Eksplozija u Melitopolju, ranjeno pet osoba

10.35 - U blizini zgrade zaporoške regionalne televizijske kompanije „ZaTV“ u Melitopolju dogodio se teroristički napad, eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava, saopštio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

 

 

 

Preko „blagoslova” Evropljana do pomoći Ukrajini

10.12- Zemlje-članice Evropske unije treba da nastave s finansijskom podrškom Ukrajini, jer će to u budućnosti koštati više, a za to će biti potreban „blagoslov” građana Evrope, izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova.

- Nije lako, iznova i iznova moramo tražiti blagoslov naših građana za to. Ali, ako sada ne podržimo Ukrajinu, vojno, kao i finansijski, u budućnosti će to koštati mnogo više - objasnila je Jurova za izdanje „Politiko”.

U eksploziji u Melitopolju ranjeno je pet osoba, zaposleni u TV i obični građani.

Jačina eksplozije ekvivalentna je 1,5-2 kilograma TNT.

Amerika razmatra slanje PVO sistema „Houk“ u Ukrajinu

09.15 - Sjedinjene Američke Države razmatraju opciju slanja PVO sistema „Houk“ (Hawk) za borbu protiv bespilotnih letelica, piše Rojters pozivajući se na američke zvaničnike.

Za sada nema informacija o tome o kojoj količini ovoh sistema se radi.

Inače, ovaj sistem prethodi sistemu „Patriot“ koji bi Kijev takođe želeo da dobije od Vašingtona, kako je to u razgovoru sa ruskim prankerima otkrio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Vašington za sada ne šalje ove sisteme.

 

 

Snažna eksplozija u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti

08.52 -  Snažna eksplozija dogodila se u gradu Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, saopštila je danas gradska uprava.

- Jedna snažna eksplozija dogodila se u Melitopolju. Detalji se utvrđuju - objavila je gradska uprava na Telegramu, a prenela agencija TASS.

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je juče da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine napale selo Svetlodolinski severno od Melitopolja, kao i da se tada čulo najmanje sedam eksplozija.

Automobil-bomba

08.38 - Napad se dogodio kod zgrade Zaporoške regionalne televizijske kuće „ZaTV“ u Melitopolju.

Prema preliminarnim informacijama, eksplodirao je automobil bomba. Zgrada je teško oštećena. Informacije o ljudskim žrtvama još nisu dostupne.

 

 

Generalštab Ukrajine: Rusija priprema odbrambene položaje u Hersonu

08.35 - Ruske snage pripremaju odbrambene položaje na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U rejonu naselja Gornostajevka, inženjerijske jedinice ruskih snaga miniraju obalu, ostavljajući male prolaze za potencijalno povlačenje svojih trupa sa desne obale, prenosi Interfaks Ukrajina.

Nastavlja se i evakuacija lokalnog stanovništva iz Hersona, dodaje agencija.

 

 

SVETSKA BANKA: Dodatnih 500 miliona dolara pomoći Ukrajini

08.24 - Svetska banka saopštila je danas da je isplatila dodatnih 500 miliona dolara kako bi pomogla Ukrajini da ispuni hitne potrebe za potrošnjom, koje su nastale zbog rata koji je u toku.

 

 

 

ZAHAROVA: Spremni smo da pojasnimo pripreme Kijeva za provokaciju prljavom bombom

08.05 - Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, izjavila je danas da je Moskva spremna da svim zainteresovanim stranama pruži detaljna pojašnjenja o pripremama Kijeva za provokaciju upotrebom "prljave bombe".

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimak nakon raketnog udara u Dnjepropetrovsku; Rusija podnela žalbu SB UN protiv SAD i Ukrajine zbog bioloških laboratorija (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Rusija poziva Gutereša da spreči upotrebu "prljave bombe"

08.01 - Rusija poziva generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da učini sve što može kako bi sprečio Ukrajinu da izvede provokaciju upotrebom "prljave bombe", naveo je danas ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja u pismu u koje je agencija TAS S imala uvid.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Amerika odbija da šalje trupe u Ukrajinu

08.00 - SAD i dalje ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, stav Vašingtona se nije promenio, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

- Ništa se nije promenilo u vezi sa odlukom vrhovnog komandanta (SAD) Džozefa Bajdena da američke trupe neće učestvovati u sukobu u Ukrajini. To se nije promenilo - rekao je on.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog instituta za proučavanje rata:

07.35 - Rusija tvrdi da se Ukrajina sprema da udari „prljavom bombom“.

- Ruske trupe jačaju svoje pozicije u Hersonskoj oblasti, pripremajući se za odbranu.

- Na granici Kurske oblasti sa Ukrajinom podignute su dve linije odbrane.

- Proces mobilizacije u Rusiji se nastavlja

 

 

GORI NA FRONTU

07.32 - Žestoke borbe za Herson ne jenjavaju
Strah od oštećenja hidroelektrane „Kahovka” na Dnjepru.

 

 

SAT OTKUCAVA Ko će baciti „prljavu bombu”, Rusija ili Ukrajina?

07.15 - Kremlj tvrdi da Britanija nastoji da Kijevu tajno doturi komponente nuklearnog oružja, čija bi se upotreba onda pripisala Kremlju, dok iz Vašingtona poručuju da su to lažne optužbe.

Celu vest pročitajte OVDE.

Predsednik Nemačke u iznenadnoj poseti Ukrajini

06.58 - Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer doputova je u iznenadnu posetu Ukrajini. To je Štajnajerovo prvo putovanje u Ukrajinu od početka rata, navodi nemačka televizija NTV.

 

 

Celu vest pročitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading