POLJACI U STRAHU OD RUSA "Moraćemo da ojačamo naše snage"
Foto: EPA/Marcin Bielecki

- Moraćemo da ojačamo naše snage na ovom delu granice i razmislimo o izgradnji utvrđenja nalik na ona koja se nalaze na granici između Poljske i Belorusije - izjavio je Sobolevski.

Poljska se boji nove krize na svojim granicama imajući u vidu iskustvo iz 2021. godine kada su hiljade afričkih i bliskoistočnih migranata pokušale da iz Belorusije uđu na poljsku teritoriju, navodi britanska agencija.

U međuvremenu je Poljska podigla čeličnu ogradu visine 5,5 metara i dužine 187 kilometara, opremljenu kamerama i senzorima za pokret, koja treba da štiti granicu sa Belorusijom od ilegalnih migranata.

Varšava optužuje Rusiju i njenu saveznicu Belorusiju da koriste migrante u sklopu strategije "hibridnog ratovanja" čiji je cilj destabilizacija Evrope.

- Istorija svaki put pokazuje da je podizanje zidova glupost, zato što za nekoliko godina ili decenija svi zidovi padnu - komentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Minsk odbacuje optužbe da je pomagao migrantima u prelasku granice i optužuje Varšavu i Brisel za humanitarnu krizu koja je izazvala smrt nekoliko migranata, navodi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading