ZELENSKI ZAHTEVA: NATO mora prevetnivno da udarni na Rusiju!; Peskov: Izjave Zelenskog nisu ništa drugo do poziv na svetski rat (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Ilustracija/A.V.

U Hersonu i Zaporožju se nastavljaju borbe.

Ukrajinske snage tvrde da napreduju i zauzimaju sve više mesta na jugu. Moskva poručuje da pregrupiše snage u Hersonu, da je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga i da se one povlače iz Artjomovska.

Dodatni oprez u NATO-u nakon novih Putinovih poteza. Pentagon šalje novu pomoć Kijevu.

BLOG UŽIVO

NEIZBEŽAN KOLAPS KIJEVSKOG REŽIMA Amerika neće moći dugo da podržava Ukrajinu

21.10 - Vojni ekspert Vladimir Jazikov izjavio je da je, u slučaju prestanka ili značajnog smanjenja američke vojne pomoći, kijevski režim osuđen na brz poraz, a Evropa nije zainteresovana za produbljivanje konfrontacije sa Rusijom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Peskov: Zelenski poziva na svetski rat

20.40 -Komentarišući raniju izavu Zelenskog o preventivnom udaru Peskov je rekao da su SAD i Velika Britanija de fakto zadužene za aktivnosti Кijeva i da zato treba da odgovaraju za izjave Zelenskog.

- "Izjave Zelenskog nisu ništa drugo do poziv na početak svetskog rata sa nepredvidivim monstruoznim posledicama", smatra Peskov.

Preventivni udar

20.30 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“, prenosi Sputnjik

„Šta treba da radi NATO? Da isključi mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje.... Preventivne udare da bi znali šta će im se desiti ako ga upotrebe. A ne obrnuto – da sačekaju nuklearne udare Rusije, da bi potom rekli: ‘a znači ti tako, e, pa evo ti od nas! Da revidiraju upotrebu svog pritiska. To je ono što NATO treba da uradi: da preispita poredak korišćenja“, rekao je Zelenski obraćajući se Institutu Lui u Australiji.

EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom po višoj ceni

20.05 - EU će zabraniti održavanje i osiguravanje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po ceni višoj od limitirane, objavljeno je danas u Službenom glasniu EU.

U slučaju da brod pod zastavom neke treće zemlje transportuje rusku sirovu naftu ili derivate kupljene po ceni višoj od limitirane, tom brodu treba onemogućiti tehničku podršku, popravke u slučaju kvara, finansiranje ili finansijsku podršku, uključujući osiguranje, navodi se u Službenom glasniku EU, preneo je TASS.

PREDLOŽIO ŠOJGUU DA SE UBIJE! Pobuna u ruskim redovima, pljušte kritike na račun vojnog vrha (VIDEO)

19.50 - Ruski oficir iz Hersona sugerisao je da bi (ruski ministar odbrane Sergej) Šojgu trebao da se - upuca.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

IAEA: Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom

19.24 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Kijevu da ta agencija smatra nuklearnu elektranu Zaporožje ukrajinskim objektom, prenosi Rojters.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearka Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

IAEA je ranije saopštila da će Grosi ove nedelje razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Norveške vlasti ograničile pristup ruskim ribarskim brodovima

19.23 - Norveške vlasti ograničile su pristup u svoje luke ruskim ribarskim brodovima, ostavljajući samo tri otvorene na severu zemlje, saopštila je ministarka spoljnih poslova ove zemlje Aniken Huitfelt.

„Vlada je odlučila da će ruski ribarski brodovi moći da pristaju samo u Kirkenes, Tromse i Botsfjord. Sva plovila koja pristižu u ove luke moraju biti proverena“, dodala je ona na konferenciji za novinare.

UKRAJINA OBJAVILA SNIMAK Ruski vojnici predaju se bez otpora! (VIDEO)

19.06 - Ukrajonske snage objavile su snimak predaje Ruskih vojnika.

Celu vest i snimak vidite OVDE.

Zelenski: Кijev bi mogao da prekine isporuke struje Evropskoj uniji

18.57 - Zelenski: Кijev bi mogao da prekine isporuke struje Evropskoj uniji

Ukrajina bi mogla da prestane da isporučuje Evropi struju ako ne budu bili priključeni blokovi Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

„Priključeni smo na evropske elektroenergetske mreže i možemo da snabdevamo Evropu u tako teškom trenutku, tokom grejne sezone, možemo da snabdevamo Evropu sa dosta jeftine struje. Već sada je snabdevamo. Кoliko će oni okupirati tu stanicu (Zaporošku nuklearku) sa isključivanjem naših blokova, u nekom trenutku ćemo prestati da isporučujemo struju u Evropu... I to vreme se približava“, rekao je Zelenski tokom video-obraćanja australijskoj vladi.

EU sankcionisala 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica

18.25 -Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Savet smatra da 30 lica i sedam subjekata, odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, treba dodati na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama, navodi se u dokumentu, preneo je TAS S.

Ruski pevači i muzičari Julija Čičerina, Nikolaj Rastorgujev i Oleg Gazmanov dodati su na listu sankcionisanih, zajedno sa kompanijama Irkut i Degtjarjev, navela je agencija.

Raketni napad ruskih bombardera Su-25 (VIDEO)

17.54 - Piloti ruskih bombardera Su-25 nastavljaju izvođenje raketnih vazdušnih udara na vojne objekte i tehniku jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Ukrajina raketama "Himaras" gađala stambenu zgradu

17.45 - Ukrajinske trupe ispalile su rakete „Himars“ na stambenu zgradu u Hersonu, saopštio je portparol gradskih službi za vanredne situacije.

On je dodao da će zvanične podatke o žrtvama dati Ministarstvo zdravlja regiona.

URGENTAN APEL NA UKRAJINU IZ MOSKVE: Započnimo mirovne pregovore "danas"!

17.40 - Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko pozvala je ukrajinski parlament da se odmah uključi u mirovne pregovore u cilju rešavanja sukoba između dve zemlje.

Celu vest pročitajte OVDE

Ruski PVO oborili pet raketa

17.15 - Ruski PVO sistemi oborili su pet raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“, kojiima su ukrajinske snage gađale Antonovski most u Hersonu, saopštio je portparol hitnih službi ovog grada.

Ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem

16.55- Ukrajinske snage su tokom proteklog dana nastavile sa granatiranjem okruga i gradova na severu Zaporoške oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Nažalost, naleti se tokom proteklog dana nastavljaju, neprijatelj gađa infrastrukturu, duž obale, u regionu severa – Energodara, Kamen-Dnjeprovke, Dnjeprorudnog“, rekao je Balicki u emisiji „Solovjov uživo“.

Upozorenje o vazdušnom napadu nije izdato

16.45 - Stanovnici Kijeva prijavili su snažnu eksploziju na severozapadu grada, a upozorenje o vazdušnom napadu nije izdato, prenosi Rossia 24.

Prema preliminarnim podacima, stub belog dima se diže u nebo u regionu Irpin. Šta je izazvalo eksploziju nije precizirano.

Istovremeno, administracija Kijevske oblasti izvestila je da se u Višgorodskom okrugu obučavaju saperi, pa će se u nekim zajednicama čuti zvuci eksplozija.

Zvanični Kopenhagen polazi od toga da taj incident nije slučajnost

ZELENSKI ZAHTEVA: NATO mora prevetnivno da udarni na Rusiju!; Peskov: Izjave Zelenskog nisu ništa drugo do poziv na svetski rat (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

15.50 -  Nespremnost Danske da uključi Rusiju u istrage o terorističkim napadima na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ mogla bi da ukazuje na to da Kopenhagen zna ko je izveo napade - izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 - Zvanični Kopenhagen polazi od toga da taj incident nije slučajnost, nego rezultat namernih akcija i smatra da je neophodno sprovesti međunarodnu istragu tog događaja - kazala je Zaharova.

 - Međutim, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Danska ne namerava da vodi dijalog s Moskvom po tom pitanju - podseća Zaharova.

 - To može da se objasni samo na jedan način: oni, možda, znaju ko je to uradio, tako da mišljenje Moskve jednostavno nije interesantno, jer je već otkriven osumnjičeni i već ga mogu pozvati na odgovornost - konstatovala je Zaharova.

"PUTIN NE SME DA ISPUNI PRETNJE" Hodžis: Ruskog predsednika sprečava samo jedna stvar

15.48 - "Naravno da postoji rizik, naravno da postoji zabrinutost" napomenuo je Ben Hodžis, bivši komandant vojske Sjedinjenih Američkih Država u Evropi, govoreći o riziku da ruski predsednik Vladimir Putin ispuni svoje nuklearne pretnje.

Celu vest pročitajte OVDE.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

15.33 - Ruska vojska je tokom ofanzivnih dejstava oslobodila mesto Zajcevo u DNR, a tom prilikom je likvidirano preko 120 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik.

- Radi se o vojnicima i oficirima 58. pešadijske i 128. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uništena su i tri borbena vozila pešadije. Кako je precizirano, protivnik je u svim pravcima odbijen od linije odbrane.

- U pravcu Кupjanska tri ukrajinske bataljonske taktičke grupe pokušale su da izvedu ofanzivu, ali su napadi odbijeni i tom prilikom je likvidirano preko 120 vojnika i pet tenkova.

- U toku proteklog dana napadom na ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Кrasnog Limana likvidirano je do 25 ukrajinskih militanata.

- U području Novog Кomara u DNR ruska avijacija je uništila do 60 vojnika ukrajinske 56. motorizovane brigade i dva tenka.

- Snage Rusije uništile su tri pontonska mosta protivnika preko reke Ingulec u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.

- U napadu ruske avijacije likvidirano je preko 280 ukrajinskih vojnika u području mesta Davidov Brod i Nova Кamenka u Hersonskoj oblasti i mesta Murahovka u Nikolajevskoj oblasti.

- Ruska vojska je za dan oborila dva ukrajinska borbena aviona, MiG-29 i Su-24, kao i devet bespilotnih letelica.

"Rusi su se povukli"

15.10 - Ukrajinska vojska saopštila je danas da je za manje od nedelju dana, nakon što je Putin najavio pripajanje Hersonske oblasti, oslobodila više od 400 kvadratnih kilometara u tom regionu.

"Oružane snage Ukrajine su od početka oktobra oslobodile više od 400 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti. Rusi su se povukli sa teritorije, čija je površina ekvivalentna 75.000 fudbalskih terena“, rekla je Natalija Gumenjuk, portparol komande Južne armije Ukrajine, na današnjoj konferenciji za novinare.

"POGLEDAJTE, OVAJ ČOVEK UMIRE ZA VAS!" Putinov fan plače na televiziji (VIDEO)

14.45 - Jedan obožavatelj Ruskog predsednika Vladimira Putina bukvalno se rasplako na televiziji dok je govorio o ratu, a onda osuo najstrašniju paljbu.

Celu vest i video pogledajte OVDE.

Raketirano Zaporožje

14.20 - Ukrajinske hitne službe saopštile su da su tri mrtva tela izvučena iz ruševina zgrade u gradu Zaporožju koja je rano jutros pogođena ruskim raketama. Dodaju da je petospratnica uništena u napadu.

Regionalni guverner i hitne službe saopštile su da pod ruševinama ima još civila do kojih pokušavaju da dođu.

Zaharova: Kijev je doneo odluku o "nemogućnosti pregovora“ s Putinom!

13.50 - Kijev je doneo odluku o „nemogućnosti pregovora“ s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom po nalogu Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Obratili smo pažnju na nedavni nalog predsednika Ukrajine, koji je potvrdio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o ‘nemogućnosti’ pregovora s predsednikom Rusije - rekla je Zaharova.

Ona je navela, da su se u Kijevu, kao i u situaciji s Minskim sporazumima, prvo pretvarali da žele da ih potpišu, zatim da ih potpisuju, onda da ih izvršavaju, a potom su rekli da to neće uraditi i na taj način doveli u zabludu međunarodnu zajednicu.

- Već tada je bilo očigledno, da je to učinjeno po nalogu Zapada, koji ne želi da se okončaju sukobi u Ukrajini i ima nameru da ih nastavi - zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

13.25 - Kremlj: Zapad ne planira da uključi Rusiju u istragu o Severnom toku

Rusija je diplomatskim kanalima obaveštena da ne postoje planovi da se Moskva uključi u istragu incidenata na gasovodima Severni tok 1 i 2, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je kazao da je nemoguće da istraga bude sprovedena bez učešća Moskve, preneo je Rojters.

DNR: Situacija u pravcu Krasnog Limana i dalje složena, u Artjomovsku se protivnik sam povlači

13.00 - Krasnolimanski pravac je i dalje najsloženiji, ali situacija nastavlja da se stabilizuje, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Krasnolimanski pravac je i dalje najsloženiji. U oblasti Kremena se uspostavlja linija odbrane, tamo su angažovane dodatne snage, uključujući i dodatnu tehniku. U celini situacija se stabilizuje, bez obzira na to što je i dalje složena - rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.
Pušilin je dodao da se u pravcu Artjomovska situacija i dalje poboljšava, jer protivnik sam prepušta ruskim snagama određene pozicije.

Rogov: Ukrajinska vojska drži kao taoce žitelje Zaporožja

12.30 - Ukrajinska vojska praktično drži kao taoce žitelje Zaporožja koje je pod njenom kontrolom, razmestivši ljude i tehniku u neposrednoj blizini stambenih zgrada, rekao je za Sputnjik predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

Do danas je ruska vojska oslobodila oko 75 odsto Zaporoške oblasti, a pod kontrolom ukrajinske vojske je i dalje regionalni centar Zaporožje.

- Neophodno je pod hitno demilitarizovati Zaporožje. Sada su militanti Zelenskog ispunili apsolutno ceo grad, razmeštaju svoje štabove, vojnu tehniku i oružje u neposrednoj blizini stambenih objekata. Oni su prosto drže Zaporošce kao taoce. Ti teroristi i militanti mrze lokalne žitelje zbog njihove želje da budu s Rusijom. Danas žitelje grada koriste kao živi štit - rekao je Rogov.

Dva ukrajinska drona oborena u blizini Antonovskog mosta kod Hersona

12:00 - Dve ukrajinske bespilotne letelice oborene su blizini Antonovskog mosta kod Hersona, saopštio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska nastavlja da gađa civilnu infrastrukturu regiona, a njeni glavni ciljevi su gradovi Herson i Nova Kahovka.

 

Evropski komesar objasnio zašto Ukrajinu neće primiti u NATO

11:00 - Ukrajina neće moći da pristupi NATO-u, uprkos podnetim dokumentima, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište EU Teri Breton za televiziju „BFM“.

Prema njegovim rečima, NATO neće primiti Ukrajinu u savez, jer se na njenoj teritoriji vode borbena dejstva.
„Zelenski je zatražio prijem Ukrajine u NATO, ali, kao što je poznato, pitanje pristupanja Alijansi ne može se pokrenuti u periodu vojnih dejstava na teritoriji zemlje. A u Ukrajini su u toku vojna dejstva i teško je kazati kada će se završiti“, rekao je Breton.

 

LNR:Ukrajina ukupno ispalila preko 10.000 granata na Lugansk

10:20 -  Jedinice ukrajinskih oružanih snaga ispalile su više od 10.000 različitih granata na teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) od 17. februara, a više od 100 civila je ubijeno od posledica tih napada, saopštile su danas proruske vlasti LNR.

„Neprijatelj je upotrebio više od 10.000 municije različitog kalibra, uključujući taktičke projektile Točka-U , 37 raketa, i HIMARS američke proizvodnje, 348 raketa, višecevne raketne sisteme, 2.497 granata, topove 155 mm ,69 granata “, navodi se u saopštenju LNR na Telegramu.

 

Sprema se napad na nuklearku

09:30 - Elitne jedinice ukrajinske vojske, Snage za specijalne operacije, zajedno sa britanskim stručnjacima spremaju se da zauzmu nuklearnu elektranu Zaporožje, rekao je lider separatista Vladimir Rogov ruskoj državnoj agenciji TASS.

 

Zaporožje

09:15 - 

 

 

 

Ruski ambasador: SAD traže od Brazila da uvede sankcije Rusiji

09:00 - Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Brazil, ubeđuju ga da uvede sankcije protiv Moskve, rekao je za Sputnjik ruski ambasador u Brazilu Aleksej Labecki.

Kako je naveo, Zapad, a pre svega SAD, pokušavaju da ubede Brazilce u to da su antiruske sankcije neophodne i dodao, da za sada nisu postigli nikakav efekat.

 

Dve osobe poginule u napadu na Zaporožje

08:35 - Dve osobe su poginule u ruskom raketnom napadu koji je u ranim jutarnjim satima pogodio grad Zaporožje na jugoistoku Ukrajine. Regionalni guverner Oleksandr Staruh rekao je da je jedna žena preminula u napadu, dok je još jedna osoba preminula u kolima hitne pomoći.

 

Mobilizovani stižu na Zaporoški pravac radi borbenog usklađivanja

08:00 - Borci sada prolaze intenzivnu borbenu obuku na poligonima, direktno u jedinicama u kojima će obavljati borbene zadatke.

 

 

 

 

Rusija: SAD i NATO se kockaju s evropskom bezbednošću

07:24 -  Pozivajući Kijev da nastavi vojne aktivnosti i odbaci pregovore, SAD i NATO stavljaju na kocku evropsku

bezbednost, izjavio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na godišnjem plenarnom zasedanju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, posvećenom vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

 

Kijev: Granatirano Zaporožje,više stambenih zgrada oštećeno

07:05 - U granatiranju ukrajinskog grada Zaporožja tokom noći u požarima je oštetećeno ili uništeno nekoliko stambenih zgrada, a još je nepoznato da li ima žrtava, saopštio je danas regionalni guverner Oleksandar Staruh.

 

 


„Kao rezultat neprijateljskih napada, požari su izbili u gradu“, napisao je Staruh na Telegramu.

 

 

 

 

 

Zelenski: Oslobođena još tri naselja na jugu Hersona

07:00 - Ukrajinske snage oslobodile su još tri naselja na jugu Hersonske oblasti, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom video obraćanju.

Zelenski je rekao da su oslobođeni Novovoskresenski, Novohrihorivka i Petropavlivka, naselja koja se nalaze severoistočno od grada Hersona, prenosi Rojters.

Pratite nas na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Joca

06.10.2022 16:22

Konašenkov nakon rat može u stendap komediju. Svaki dan se hvali da su ubili 100, 300, 500 Ukrajinaca, tenkova, aviona... ma strašno šta im radimo... a iza njega stoji mapa gde Ukri svaki dan napreduju po 100 km. Razvališe ih!