URGENTAN APEL MOSKVE: Započnimo mirovne pregovore "danas"!
EPA

Moskva ostaje spremna da traži političko rešenje za sukob sa Kijevom, saopštila je Valentina Matvijenko.

Predlog je iznet tokom samita predsednika parlamenta G20 u indonežanskoj prestonici Džakarti u četvrtak. Ukrajinska delegacija, koju predvodi predsedavajuća Vrhovne rade Elena Kondratjuk, takođe je pozvana na događaj, uprkos tome što zemlja nije deo grupe vodećih svetskih ekonomija.

„Hajde da mi, parlament Rusije i parlament Ukrajine, sednemo danas za pregovarački sto, na parlamentarnoj platformi G20. Hajde da pokušamo da razumemo jedni druge i pronađemo rešenja“, rekla je Matvijenko.

Ona  je napomenula da su Moskva i Kijev skoro postigli mirovni sporazum tokom pregovora u Istanbulu krajem marta, ali je „Ukrajina očigledno bila pod spoljnom upravom u to vreme i odustala je od tih sporazuma“.

Rusija je davala brojne ponude Kijevu da se uključi u mirovne pregovore od izbijanja sukoba krajem februara, istakla je ona.

„Ponovo ponavljamo – mi smo za pregovore, za dijalog, za mirno političko rešenje ove krize. Počnimo da pričamo. Hajdemo za pregovarački sto“, predložila je Matvijenko.

Šef gornjeg doma ruskog parlamenta kasnije je pojasnio novinarima da je Moskva „spremna da prekine neprijateljstva pod uslovima koje postavlja Rusija“.

To je značilo da status Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, koje su u sredu zvanično postale deo ruske države, neće biti predmet razgovora tokom pregovora sa Ukrajinom, rekla je ona.

Matvienko je rekla da nije iznenađena izostankom odgovora na njen predlog da se započne dijalog ukrajinske parlamentarne delegacije.

„To je razumljivo jer Ukrajina nije slobodna u svojim odlukama. Ne može samostalno da donosi odluke bez učešća svojih gospodara“, rekla je ona, verovatno misleći na Kijevove koji podržavaju u SAD, Velikoj Britaniji i EU.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading