NEĆE SE USUDITI Šešelj otkriva zašto je besmislen zahtev Ukrajine za članstvo u Alijansi - NATO već rizikuje
Alo!/Masanori Jošida

Šešelj ističe da NATO već rizikuje prijemom Finske.

- Finska, po međunarodnim sporazumima, nema pravo da se priključi NATO paktu, a pošto je Finska bila u nacističkoj koaliciji, u savezu sa Hitlerom, i ratovala protiv Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije kao pravnog sledbenika SSSR-a, Rusija ima pravo da interveniše i u Finskoj ako tamo dođe do obnove fašizma, a fašizam je, u širem obliku, i pristupanje NATO paktu - smatra lider radikala.

Po pravilima NATO pakta, ako je država u nekom sukobu ili ima nerešene teritorijalne sporove, ona ne može biti primljena u Alijansu, objašnjava predsednik SRS.

- Ako NATO slučajno primi Ukrajinu u svoje članstvo, to bi značilo da NATO direktno ulazi u oružani sukob sa Rusijom, a tu se NATO neće dobro provesti. To bi bila opasnost za ceo svet, ali bi evropske NATO zemlje najviše stradale. Rusija treba da nastavi sa svojom specijalnom operacijom, da oslobodi druge ruske teritorije, da ruskom narodu na tim teritorijama omogući pravo na samoopredeljenje, uključujući pravo na otcepljenje - rekao je Vojislav Šešelj.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

U Kremlju je održana ceremonija potpisivanja ukaza o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je narod doneo odluku i da je siguran da će Duma podržati ulazak novih subjekata u sastav Ruske Federacije.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da njegova zemlja podnosi zahtev za "ubrzano" pridruživanje NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rezervisan je po pitanju članstva Ukrajine u NATO-u.

On je na konferenciji za medije 30. septembra u Briselu rekao da je to eventualna odluka koja zahteva konsenzus svih 30 NATO saveznika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading