(UKRAJINA UŽIVO ) OPASNOST OD NUKLEARNE NESREĆE Zastrašujući Putinov odgovor na ukrajinsku ofanzivu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da su kijevske snage oslobodile više od hiljadu kvadratnih kilometara teritorije od 1. septembra i zauzeli desetine naselja u sklopu kontraofanzive protiv ruske vojske.

Tviter printskrin

 

U Novoj Kahovki aktivirana je protivvazdušna odbrana. Na vazdušne ciljeve ispaljeno je više od 10 raketa.

Napadnuta je hidroelektrana, saopštile su okružne vlasti.

BLOG UŽIVO:

Putin na sastanku sa Savetom bezbednosti

23:01 - U okviru sastanka sa stalnim članicama Saveta bezbednosti, ruski predsednik Vladimir Putin je prokomentarisao situaciju sa snabdevanjem žitom najsiromašnijih zemalja u okviru programa UN za hranu.

"Od 87 brodova koji su napustili ukrajinske luke sa žitom, 32 su ostala u Turskoj i mislim da je to apsolutno normalno, jer Turska, zemlja domaćin celog ovog procesa, svakako ima pravo na to. Tri su poslata u Južnu Afriku, tri u Izrael, sedam u Egipat, 30 u Evropsku uniju, a samo dve u najsiromašnije zemlje u okviru programa UN za hranu, a to su Jemen i Džibuti. Ovo je 60 hiljada tona i samo tri odsto. Naravno, ne možemo da utičemo na ovaj proces, koliko hrane gde ide, ali u celini i dalje smatramo da je ispravno povećati snabdevanje najsiromašnijih zemalja", rekao je Vladimir Vladimirovič Putin.

Prva Slovenska brigada uništava uporišta OSU

22:57 - 1. slovenska brigada uništava utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine.

Artiljerija armije DNR nanosi vatrenu štetu grupama ljudstva i tehnike neprijatelja, uništava utvrđenja ukrajinskih boraca u blizini naselja Pervomajskoje i Avdejevka.

Vatra se izvodi iz topova D-20 kalibra 152 mm.

 

 

Specnaz dejstvuje u Hersonskoj oblasti i Zaporožju

22:44 - Dok su sve oči uprte u trenutnu konfrontaciju u pravcu Harkova, trupe Ruske garde su za nekoliko dana otkrile 11 skrovišta sa oružjem militanata Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Hersona i Zaporožja.

Oduzeta su 23 bacača granata, 138 komada vatrenog oružja, municija i lekovi.

 

"Ukrajina može da povrati Krim u kratkom roku"

22:30 - Ukrajina može da povrati Krim u kratkom roku, prema rečima američkog generala Hodžisa. Ukrajinska vojska razmatra planove na osnovu kojih miriše na to da može da povrati svoj suverenitet, vraćajući Krim sa ofanzivnom akcijom.

Utvrdivši da istovremeno Rusija kontroliše manje od 20 odsto teritorije Ukrajine, a mogućnost za dalje ofanzivne operacije je praktično iscrpljena, general je optimističan po pitanju napretka ove zemlje u ratnom sukobu.

 

 

PVO radi u Novoj Kahovki

22:06 - Ukrajinske trupe gađale su Novu Kahovku u oblasti Herson, sistem PVO radi, saopštila je gradska uprava u Telegram kanalu.

 

 

"U 22:29 ponovo radi PVO u Novoj Kahovki. Desetak vazdušnih eksplozija. U 22:31 još četiri eksplozije", navodi se u saopštenju.

"Opasnost od nuklearne nesreće"

21:40 - Napadi na nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Rusija, moraju prestati, rekao je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), upozoravajući na preteću „nuklearnu nesreću“ na toj lokaciji.

U saopštenju u petak, Grosi je rekao da se u elektrani, koja se nalazi na jugu Ukrajine, preko noći razvila "ozbiljna situacija", kada je granatiranjem prekinulo struju u gradu u kojem se nalazi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajina potrebna samo kao instrument borbe protiv Rusije

21.25 - Ukrajina više neće biti suverena država ako Kijev odluči da prekine borbe.

Celu vest pročitajte OVDE.

PAO DOGOVOR SA POLJACIMA Ukrajina je spremna

Foto: Sajt predsednika Ukrajine

 

 

21.10 - Ukrajina je spremna da snabdeva Poljsku strujom i pomogne u smanjenju upotrebe uglja za proizvodnju električne energije u svetlu očekivane energetske krize, rekao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Celu vest pročitajte OVDE.

RUSIJA DOVLAČI TEŠKO NAORUŽANJE Zastrašujući Putinov odgovor na ukrajinsku ofanzivu (FOTO)

21.05 -  Napredovanje Ukrajine u oblasti Harkova bilo je "veoma oštro i brzo"

Celu vest pročitajte OVDE.

BESNE BITKE ZA HERSON Ukrajina napada iz četiri smera (FOTO/VIDEO)

20.45 - Bitke za Herson besne. Ukrajina je, kako tvrdi, pokrenula kontraofanzivu u više smerova, zauzela tri naselja i dodatnu teritoriju na jugu i istoku zemlje, dok stižu izveštaji o "masovnim pobunama" u ruskoj vojsci a svet obilazi slika trojice vojnika kako dižu plavo-žutu zastavu iznad sela u području koje je u glavnom fokusu velike kontraofanzive Kijeva.

Celu vest i video pogledajte OVDE.

ŠOK PORUKA UKRAJINI IZ NATO PAKTA Ako prekinete borbe sa Rusima...

EPA

 

 

20.21 - Ukrajina više neće biti suverena država ako Kijev odluči da prekine borbe.

Celu vest pročitajte pogledajte OVDE.

ŠOK SNIMAK S UKRAJINSKOG FRONTA Vojnik ispalio eksplozivni projektil "Koplje" u zatvorenom prostoru (VIDEO)

19.38 - SPG-9 Kopio (Koplje) je prenosiva bestrzajna puška kalibra 73 milimetra koja se postavlja na stativ.

Celu vest i video pogledajte OVDE.

Donbas: Poslednje vesti sa fronta

19.20 -Ruska vojska prebacuje ka Harkovu teško naoružanje - sisteme "Solncepek", javljaju reporteri Sputnjika.

U toj oblasti su u toku intenzivne borbe sa ukrajinskim snagama koje su 7. septembra započele kontraofanzivu.

EK predlaže: Sve Ruse tretirajte kao "bezbednosnu pretnju"

18.59 - Evropska komisija preporučuje blokovsku proveru svih Rusa koji imaju šengenske vize, oni bi trebalo da budu provereni kao "bezbednosna pretnja", prenosi TASS.

Rusija podržava poziv za prekid granatiranja NE Zaporozje

18.32 - Rusija podržava poziv generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da se hitno zaustavi granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) i obližnjeg grada Energodara, izjavio je danas ruski ambasador u IAEA Mihail Uljanov.

"U potpunosti podržavamo apel i zahtev generalnog direktora IAEA da hitno mora da prestane granatiranje grada Energodara i nuklearne elektrane Zaporožje", naveo je Uljanov na Tviteru, a prenosi Rojters.

Vojni robot „TheMIS“ (VIDEO)

17.54 -  U Kijevu predstavljen vojni robot „TheMIS“. Razvila ga je estonska kompanija Milrem Robotics.

Namenjen je uklanjanju ranjenih vojnika iz granatiranja. Uz pomoć kamera možete bezbedno proveriti operativnu situaciju na bojnom polju.

Robot se kontroliše daljinski. Platforma se može programirati da se kreće između različitih tačaka na mapi.

 

 

ODMAH PREKINITE GRANATIRANJE! Alarmantan zahtev generalnog direktora IAEA

17.32 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas hitno obustavljanje granatiranja područja nuklearne elektrane Zaporožje i uspostavljanje zaštitne zone bezbednosti.

Celu vest i video pogledajte OVDE.

UKRAJINA DOBILA MOĆNO AMERIČKO ORUŽJE Otkriveno kako Rusija može da osujeti precizne rakete (VIDEO)

17.30 - Pentagon je Kijevu isporučio vođene rakete Ekskalibur, izvestio je Blumberg , pozivajući se na budžetska dokumenta koja nisu ranije objavljena.

Celu vest i video pogledajte OVDE.

Ruska vojska zaustavila napad Ukrajine u pravcu Nikolajev-Krivi Rog: Likvidirano preko 270 vojnika

16.49 - Oružane snage Rusije zaustavile su napad ukrajinske vojske u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako se navodi, ukrajinska vojska je nekoliko puta bezuspešno pokušala da izvede napad u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, međutim pretrpela je gubitke i povukla se. Kijev je za dan izgubio tri tenka, četiri borbena vozila pešadije i preko 270 vojnika

Stoltenberg: Rat u Ukrajini se približava kritičnoj fazi

16.23 - "Samo poslednjih dana videli smo napredak i na jugu, u Hersonu, i na istoku, u Harkovskoj oblasti. Ovo pokazuje hrabrost, veštinu i odlučnost ukrajinskih snaga. I to pokazuje da naša pomoć svakog dana čini razliku na bojnom polju. Rat se približava kritičnoj fazi", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom konferencije za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Kolona ruske vojske kreće ka Harkovskom pravcu (VIDEO)

15.49 - Ministarstvo odbrane objavilo nove snimke kolone ruske vojske kako se kreće ka Harkovskom pravcu.

Vlasti Harkovske oblasti saopštile su da je u toku evakuacija stanovnika iz Кupjanska i Izjuma.

 

 

Ukrajinske snage potiskuju Ruse

15.25 - Šta će se desiti narednih dana teško je predvideti. Iznenadni, neočekivani ukrajinski vojni uspeh jugoistočno od Harkova promenio je analizu strategije protivnapada Kijeva.

Celu vest pročitajte OVDE.

Stoltenbergova poruka Kijevu

14.54 - Ukrajina više neće biti suverena država ako Kijev odluči da prekine borbe. Tako kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je skrenuo pažnju da će situacija na političkom planu dobiti drugačiji obrt ako Moskva donese sličnu odluku.

- Ako Rusija prekine neprijateljstva, biće mir. Ako Ukrajina prekine neprijateljstva, onda će prestati da postoji kao nezavisna država - naglasio je Stoltenberg.

Balakleja

14.35 - Doček ukrajinskih vojnika u Balakleji.

 

 

Ruska vojska prebacuje oklopna vozila i ljudstvo u pravcu Harkova

14.03 - Ogromna kolona ruske vojne tehnike primećena je i u blizini Izjuma.

 

 

Kupjansk pod ruskom kontrolm

13.30 - Situacija u Kupjanskom rejonu, u Harkovskoj oblasti, i dalje je složena, ali savezničke snage drže grad pod kontrolom, on je prilično bezbedan, saopštile su lokalne vlasti.

Vojska pokušava da evakuiše što veći broj civila na teritoriju Luganske Narodne Republike i Rusije. Prema navodima vlasti, nijedna ukrajinska diverziono-teroristička grupa nije uspela da prodre u Kupjanski rejon.

Šef vojno-civilne administracije Kupjanskog rejona Maksim Gubin rekao je za televizijski kanal „Rusija 24“ da Oružane snage Ukrajine granatiraju civilnu infrastrukturu i stambene oblasti projektilima iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.

Kadirov: Soledar uskoro pod našom kontrolom

12.45 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da se savezničke snage Luganske i Donjecke Narodne Republike i Rusije utvrđuju u Soledaru u DNR i da se pripremaju da preuzmu potpunu kontrolu nad gradom.

Erdogan otkrio šta će tražiti od Putina

12.00 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će zahtevati da ruski proizvodi budu isporučeni preko crnomorskog koridora uspostavljenog sporazumom uz posredovanje UN, kada se bude sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledeće sedmice, javila je TV stanica Haberturk.

Erdogan je rekao novinarima u avionu, prilikom povratka iz posete Balkanu, da će izvoz ruskih žitarica i drugih proizvoda pomoći siromašnim zemljama koje su u teškoj situaciji.

Letonija ograničila ulazak Rusa sa šengenskim vizama

11.35 - Vlada Letonije odlučila je da ograniči ulazak za ruske državljane sa šengenskim vizama, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs.

- Vlada je odlučila je da ograniči ulazak ruskih državljana sa vizama EU za Letoniju - napisao je letonski ministar na Tviteru, prenosi TASS.

Odluku o zabrani ulaska ruskim državljanima sa važećim šengenskim vizama juče su dogovorile tri baltičke države i Poljska, a očekuje se da će o tom pitanju dalje raspravljati EU.

"Stingeri" u Artjomovsku

11.08 - Isporuka velike partije prenosivih raketnih kompleksa „stinger“ za ukrajinske formacije zabeležena je u oblasti naselja Artjomovsk, saopštio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

 

 

Sporazum o žitu: Rudenko objasnio da li će i kada biti produžen

11.07 - Produžavanje sporazuma o žitu koji su krajem jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija zavisiće od toga kako će se nadalje ispunjavati njegove odredbe, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko.

- Sada su u toku pregovori. Bukvalno ovih dana u Ženevi je nastavljen razgovor s predstavnicima Ujedinjenih nacija o tome kako da se u punom obimu realizuju dve ključne komponente ovog sporazuma, jer je predsednik Rusije Vladimir Putin bio apsolutno u pravu kada je rekao da je iz ukrajinskih luka isplovio već priličan broj brodova, dok drugi deo sporazuma, odnosno izvoz ruskog žita i đubriva i dalje nailazi na teškoće. Zbog toga je potrebno menjati situaciju, a menjaćemo je uzimajući u obzir to da se u novembru bliži rok za završetak tog projekta - rekao je Rudenko novinarima.

"TRAŽE NAM SLABU TAČKU" Ukrajinci upadaju po noću preko Dnjepra, Moskva otkrila plan Kijeva!

10.20 - Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da iskrcaju trupe preko Dnjepra u pravcu Kamenka-Dnjeprovska, i taj napad je odbijen, tvrdi član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zapad popušta

09.51 - Zapad bi mogao početi postepeno da ukida sankcije Rusiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

"POSLALI STE IH U SIGURNU SMRT!" Evo šta se dešava na novom frontu, kontraofanziva naređena zbog interesa

09.33 - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je kijevskim režim u pokušaju kontraofanzive poslao u smrt nekoliko hiljada svojih vojnika, ali da nema govora ni o kakvom "probijanju" odbrane.

Celu vest pročitajte OVDE.

Odbijen novi desant ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti

09.16 - Ukrajinska vojska ponovo je bez uspeha pokušala da izvede desant preko Dnjepra u Zaporopškoj oblasti, u pravcu Kamenke. Napad je odbijen, saopšti je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

- Protekle noći sprečen je novi pokušaj militanata Zelenskog da se preko Dnjepra iskrcaju u oblasti Kamenke Dnjeprovske. Napad je uspešno odbijen - rekao je Rogov za Sputnjik.

POLJSKI PREDSEDNIK MORAVJECKI DANAS U KIJEVU Na stolu geopolitička situacija, energetsko tržište i vojna bezbednost

08.47 - Poljski premijer Mateuš Moravjecki posetiće danas Kijev, saopštio je portparol vlade Pjotr Miler , prenosi Rojters.

Celu vest pročitajte OVDE.

Foto: Youtube/Printscreen

 

ZELENSKI ZAPOČEO SLAVLJE! Objavio rezultate kontraofanzive: Vratili smo hiljade kilometara!

08.07 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u video obraćanju da su ukrajinske snage „oslobodile desetine naselja“ i povratile 1.000 kvadratnih kilometara teritorije na istoku i jugu od 1. septembra.

Celu vest pročitajte OVDE.

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

 

Uništeni poljski tenkovi

07.47 - Ukrajinska vojska koristila je poljske tenkove u kontraofanzivi u hersonskom pravcu, ali oni su uništeni, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da u naoružanju ukrajinske armije bili i nemački i holandski oklopni transporteri.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

07.00

- Ruska avijacija oborila je ukrajinski lovac Su-25 u Nikolajevskoj oblasti;

- U delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga uništena su dva ukrajinska tenka, šest oklopnih vozila i više od 190 vojnika;

- Ruska vojska je uništila pet skladišta raketa i municije u Zaporoškoj oblasti, DNR, kod Balakleje u Harkovskoj oblasti;

- Ruska vojska je uništila protivvazdušnni sistem "Buk-M1" u Nikolajevskoj oblasti i radar u Dnjepropetrovskoj oblasti;

- Pripadnici 59. Brigade ukrajinske vojske u Nikolajevskoj oblasti zbog velikih gubitaka odbili su da ispunjavaju borbene zadatke.

Ukrajinski general: Povratili smo 20 sela u oblasti Harkova

06.45 - Ukrajinske trupe povratile su više od 700 kvadratnih kilometara teritorije u južnoj i istočnoj oblasti Harkova, gde su napredovale do 50 kilometara u ruske linije i ponovo zauzele više od 20 sela, rekao je danas ukrajinski general Oleksij Gromov.

On nije naveo koja su naselja ponovo pod ukrajinskom kontrolom u Harkovskoj oblasti, ali da je reč o okolini Harkova i reke Južni Buh, prenosi Rojters.

Poslednje vesti iz Balakleje

06.37 - Grad Balakleja u Harkovskoj oblasti se nalazi pod kontrolom ruske vojske, piše Sputnjik.

U narednim danima se očekuju novi napadi ukrajinske vojske.

U području sela Ševčenko se nastavljaju borbe. Obe strane popunjavaju redove, prenose mediji.

 

 

 

Komentari (0)

Loading