PAO DOGOVOR SA POLJACIMA Ukrajina je spremna
Foto: Sajt predsednika Ukrajine

Poljski premijer i predsednik Letonije Egils Levits boravili su u Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o vojnoj i energetskoj bezbednosti usred napora regiona da smanji zavisnost od ruskih izvora energije, prenosi AP.

Moravjecki je zahvalio Zelenskom na "razumevanju i spremnosti" da pruži potrebnu pomoć u kratkom roku. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da zbog embarga na ruski ugalj Poljska mora nabavlja ugalj iz celog sveta.

- Ako ga ne spaljujemo u poljskim elektranama mogli bismo da iskoristimo energiju iz Ukrajine, a predsednik mi je rekao da bi to uskoro moglo da se realizuje - rekao je Moravjecki. Zelenski je govorio o koracima za prevazilaženje potencijalne buduće energetske krize.

AP navodi da su lideri takođe razgovarali o načinima za hitno ublažavanje gužvi u saobraćaju na graničnim prelazima izazvanih kolonama zaostalih kamiona koji čekaju da pređu sa obe strane, a pretežno da uđu u Poljsku.

Moravjecki se osvrnuo na napredovanje ukrajinske vojske u regionu Harkova, ali je sugerisao da Evropska komisija tek treba da obezbedi Ukrajini milijarde evra finansijske podrške obećane letos. Zelenski je zahvalio dvojici lidera na naporima da EU oslobodi pet milijardi evra dugoročne pomoći Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading