MNOGI OVO NISU OČEKIVALI Ukrajinske snage potiskuju Ruse
Foto: mil.gov.ua

Ono što se očekivalo da će biti dobro pokriven pokušaj da se izoluje grad Herson na jugu, okrenuo se naglavačke iznenadnim potiskivanjem ruskih snaga na severnoj ivici fronta.

Akcija je počela u utorak, a do srede američki Institut za proučavanje rata procenio je da su ukrajinske snage, u iznenadnom napadu, napredovale "najmanje 20 km na teritoriju pod ruskom kontrolom“ i ponovo zauzele otprilike 400 kvadratnih kilometara oblasti na koju su vojni analitičari do sada jedva bili fokusirani.

Prema jednom ruskom vojnom blogeru, na koga se poziva Rob Li, bivši američki marinac i vojni analitičar, ukrajinske snage su skupile "moćnu tenkovsku pesnicu“ sa 15 tenkova da probiju ruske linije.

Mudro, Kijev je podigao svoju protivvazdušnu odbranu kao podršku, sprečavajući ruske avione da odmah uzvrate udarac, što je znak sofisticiranije taktike na bojnom polju, piše analitičar Gardijana Den Sabag.

 

 

Borbe su koncentrisane oko sela Balaklija, otprilike 45 milja jugoistočno od Harkova – koje izgleda da još uvek drže Rusi, ali se Ukrajina nada da će ga opkoliti. Vojni cilj je da se poveća pritisak na Izijum, strateški grad koji su Rusi zauzeli krajem aprila, takozvanu kapiju zapadnog Donbasa.

Šta će se desiti u narednim danima je, kao i uvek, teško predvideti. Ali pretpostavka je da je Ukrajina iskoristila prednosti preraspoređivanja ruskih snaga sa severa i istoka ogromne linije fronta kako bi pokrenula svoj iznenadni napad, jasno stavljajući do znanja da je spremna da bude fleksibilna i oportunistička – i da svako ko je siguran u strategiju Kijeva umesto toga treba da se spremi da bude iznenađen.

To je direktan kontrast ruskom pristupu. ruske snage nisu navikle da razmišljaju fleksibilno, navodi Sabag. Kada su u proleće najavili ofanzivu, držali su se toga i nekoliko meseci kasnije i polako, ali realno su napredovali u istočnom Donbasu, koristeći jednostavnu i mračno efikasnu taktiku koncentrisanja svoje artiljerije na niz gradova.

U proteklih nekoliko nedelja, međutim, inicijativa je prešla sa Rusije na Ukrajinu – što su jasno pokazali ovonedeljni događaji jugoistočno od Harkova. Srednjoročna strateška nagrada za Ukrajinu ostaje ponovno osvajanje Hersona, zbog njegovog izloženog položaja preko reke Dnjepar i zato što se čini da je lako pogoditi mostove i rečne prelaze koje drži Rusija i koji snabdevaju grad.

Napredak u blizini Harkova je značajan, iako je i dalje nejasno da li Ukrajina može da ga zadrži. Napadači obično imaju veće žrtve. Švedski dobrovoljac u Ukrajini opisao je, u objavi na Instagramu, da su ostala samo tri vojnika iz njegovog voda od 22, od kojih su četvorica ubijena "jednim metkom" ranije ove nedelje kada je tenkovska granata pogodila njihov bunker.

S druge strane, ukrajinski moral se čini višim nego kod ruskih kolega, jer se rat razvlači u sedmi mesec. Ukrajinske vlasti sada veruju da bi njihove snage mogle da do novembra potisnu Ruse, a potom još više na proleće.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom redovnom noćnom obraćanju Ukrajincima poručio da je njihova vojska od početka septembra povratila više od 1000 kvadratnih kilometara svojih teritorija.

"U obrambenoj operaciji koja još traje, naši junaci već su oslobodili desetine naselja", rekao je Zelenski. "Od 1. septembra je oslobođeno više od hiljadu kvadratnih kilometara".

 

 

Takođe je potvrdio i da je Balaklija u okolini Harkova pod ukrajinskom kontrolom, što su, navodi msn, sve pokazatelji da ukrajinska kontraofanziva daje rezultate.

"Sad su naši vojnici prodrli 50 kilometara u neprijateljske obrambene linije", rekao je predstavnik glavnog štaba ukrajinske vojske Oleksij Hromov.

Ukrajina je u kontranapadu u Donbasu ukupno osvojila više od 700 kvadratnih kilometara teritorija, rekao je Hromov o kontraofanzivi koja je počela u avgustu.

Situaciju na drugim delovima fronta opisao je kao "tešku, ali ne kritičnu", dok ruske snage nastavljaju sa napadima.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading