IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/ilustracija

Nastavljaju se borbe u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

Ruska avijacija uništila je nekoliko ukrajinskih skladišta naoružanja u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, dok su snage protivvazdušne odbrane lansirale najmanje 10 projektila iznad Hersona.

Pogledajte i današnje snimke iz Ukrajine:

 

Sažetak 194. dana rata u Ukrajini:

- Predsednik ruske Državne dume Rusije Vjaceslav Volodin pozvao je danas žene koje žive u Ukrajini da se presele u bilo koju drugu zemlju kako ne bi bile mobilisane i ocenio da su žene za Vašington i Brisel samo potrošni materijal.

- Kijev nastavlja s provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje s ciljem da stvori opasnost od nuklearne katastrofe, uprkos pisustvu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Ukrajinski militanti granatirali su nuklearnu elektranu Zaporožje  - prenosi lokalne vlasti. Tri udara su navodno pogodila teritoriju objekta nakon što je misija IAEA otišla ranije danas. 

- Rat u Ukrajini pokazao je uzaludnost predloga Emanuela Makrona o stvaranju vojske EU, rekao je Azim Ibrahim, naučni saradnik Instituta za strateške studije pri Vojnom koledžu američke vojske. Kako piše autor teksta u „Dejli telegrafu", trenutna situacija je jasno stavila do znanja zemljama istočne Evrope da njihovi partneri u liku Francuske i Nemačke uopšte nemaju nameru da ih zaštite u slučaju napada od strane Rusije.

- Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je nakon završenog Saveta asocijacije Evropska unija-Ukrajina u Briselu izjavio da je glavni cilj evropske podrške Кijevu da se kriza u Ukrajini „završi što je pre moguće“, iako je ranije više puta izjavljivao da EU računa na pobedu Кijeva „na bojnom polju“, prenosi Sputnjik.

- Rezervni dalekovod koji snabdeva rusku elektranu Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini namerno je isključen radi gašenja požara, ali nije oštećen, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozivajući se na informacije koje je dostavila Ukrajina.

- Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi objaviće u utorak izveštaj o radu misije ove organizacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Grosi će takođe obavestiti o tome i Savet bezbednosti UN.

KRAJ BLOGA

U utorak izveštaj o radu misije u Zaporožju

23.59 -  Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi objaviće u utorak izveštaj o radu misije ove organizacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Grosi će takođe obavestiti o tome i Savet bezbednosti UN.

Džonson odao priznanje Zelenskom i narodu Ukrajine

23.44 - Britanski premijer Boris Džonson odao je danas priznanje predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu Ukrajine tokom poslednjeg telefonskog razgovora na funkciji premijera, rekavši da Ukrajinci mogu i da će pobediti Rusiju i obećavši da će ostati u kontaktu kao prijatelji.

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

23.15 - Rezervni dalekovod koji snabdeva rusku elektranu Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini namerno je isključen radi gašenja požara, ali nije oštećen, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozivajući se na informacije koje je dostavila Ukrajina.

ZNPP nastavlja da dobija struju koja joj je potrebna za bezbednost iz svog jedinog operativnog reaktora, navodi se u saopštenju IAEA, preneo je Rojters. Ukrajina je obavestila IAEA da će rezervni dalekovod biti ponovo povezan kada požar bude ugašen.

Zelenski: Tras uvek na prosvećenoj strani evropske politike

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

22.37 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je buduća britanska premijerka Liz Tras uvek bila na prosvećenoj strani evropske politike i da se Kijev raduje daljoj saradnji sa njom.

"U Ukrajini je dobro poznajemo. Ona je uvek bila na prosvećenoj strani evropske politike", rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju nakon što je prethodno opširno hvalio njenog prethodnika Borisa DŽonsona, preneo je Rojters.

PUTIN IH LIČNO POHVALIO: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici!

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Mikhail Klimentyev

 

 

22.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je na omladinskom ekološkom forumu da se lokalni stanovnici Donbasa "Bore hrabro i efikasno", čak i "bolje od profesionalnih vojnika.

Celu vest pročitajte OVDE.

Borelj: Želimo da se rat u Ukrajini završi što je pre moguće

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)

Foto: TANJUG/AP/EPA/Joédson Alves

 

 

21.40 - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je nakon završenog Saveta asocijacije Evropska unija-Ukrajina u Briselu izjavio da je glavni cilj evropske podrške Кijevu da se kriza u Ukrajini „završi što je pre moguće“, iako je ranije više puta izjavljivao da EU računa na pobedu Кijeva „na bojnom polju“, prenosi Sputnjik.

„Glavna poruka današnjeg sastanka celom svetu je sledeća: EU će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini ─ političku, humanitarnu, finansijsku i vojnu. Onoliko koliko je potrebno i u onoj meri koja bude neophodna. Glavni cilj naše podrške je pomoći Ukrajini da okonča rat, jer mi želimo da se taj rat završi što je pre moguće. Ali, ne na bilo koji način. Želimo da se rat okonča uz poštovanje suvereniteta Ukrajine“, rekao je Borelj.

Pored toga, dodao je da „dugoročna perspektiva podrazumeva pomaganje Ukrajini da ostvari mir, što znači izgradnju savremene, demokratske, nezavisne i napredne Ukrajine“.

DNR: Uništeno najmanje 10 vozila sa municijom za ukrajinsku artiljeriju

20.44 - Кonvoj opreme, koji se sastojao od najmanje 10 vozila sa municijom za ukrajinsku artiljeriju, uništen je prošle subote na auto-putu kod Avdejevke, rekao je za Sputnjik jedan od komandanata narodne milicije DNR.

Novo granatiranje

20.10 - Ukrajinske trupe ponovo su granatirale selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, zabeleženo je najmanje 12 naleta, saopštio je gubernator ovog regiona Roman Starovojt. Sistem za upozoravanje proradio je na vreme, nije bilo žrtava. Međutim, oštećeni su prozori, krovovi, ograde i pomoćni objekti u nekoliko domaćinstava, a pogođen je i jedan bunar sa vodom. Trenutno su na licu mesta stručnjaci kako bi utvrdili stepen materijalne štete, napisao je Starovojt na Telegramu.

Raketni udar sa 2 projektila na skladište nafte u regionu Krivog Roga (VIDEO)

19.33 - Snimak raketnog udara Rusa sa 2 projektila na skladište nafte u regionu Krivog Roga.

 

 

Uzaludnost stvaranja vojske EU?

19.01 - Rat u Ukrajini pokazao je uzaludnost predloga Emanuela Makrona o stvaranju vojske EU, rekao je Azim Ibrahim, naučni saradnik Instituta za strateške studije pri Vojnom koledžu američke vojske.

Kako piše autor teksta u „Dejli telegrafu", trenutna situacija je jasno stavila do znanja zemljama istočne Evrope da njihovi partneri u liku Francuske i Nemačke uopšte nemaju nameru da ih zaštite u slučaju napada od strane Rusije.

Kako napominje autor, sa Makronovom idejom je od samog početka bilo ozbiljnih problema. Prvo, vojska EU neće nužno uživati isto poverenje naroda kao nacionalne oružane snage. 

Nestašica zimske vojne opreme u zemljama NATO?

18.42 - "Špigl" piše da NATO namerava da ukrajinskoj vojsci obezbedi zimske uniforme, ali ne u potpunosti – zbog nestašice u samim zemljama alijanse, prenosi Sputnjik.

FEJSBUK RAZOTKRIO LOKACIJU RUSKE BAZE Sajber taktika ukrajinske vojske

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

18.11 - Koristeći lažne profile atraktivnih žena na Fejsbuku i ruskim društvenim mrežama, Ukrajinsci su uspeli da prevare ruske vojnike da im otkriju lokaciju.

Celu vest pročitajte OVDE.

Pet osoba teško povređeno kod Nove Кahovke

17.39 - Pet osoba je teško povređeno tokom raketnog napada na mlin u Tavrijsku kod Nove Кahovke u Hersonskoj oblasti, vojske nije bilo u blizini, saopštile su vlasti Sputnjiku

Pogođen je krov i rezervoar za vodu NE Zaporožje (FOTO)

17.10 - Ukrajinski militanti granatirali su nuklearnu elektranu Zaporožje  - prenosi lokalne vlasti

Tri udara su navodno pogodila teritoriju objekta nakon što je misija IAEA otišla ranije danas. 

Prema pisanju Izvestija, pogođen je krov fabrike i rezervoar za vodu. Lokalne vlasti saopštavaju da nema žrtava i da nema pretnje za sam nuklearni objekat usled granatiranja.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

16.45 -  Vazdušno-kosmičke snage Rusije likvidirale su više od 220 vojnika ukrajinske vojske, dok su pokušavali da se učvrste na određenim delovima fronta od Nikolajeva do Кrivog Roga, prenosi Sputnjik na Telegramu.

- U Hersonskoj oblasti je oboren ukrajinski Mi-8;

- Oružane snage Rusije su likvidirale oko 20 i ranile 50 ukrajinskih vojnika u borbama u području Кrasnopolja;

- Ruske Vazdušno-kosmičke snage su uništile dva skladišta oružja sa više od 1.500 granata za višecevne raketne sisteme, uključujući više od 200 raketa za američke sisteme "Himars".

- Ruska vojska je uništila šest komandnih centara ukrajinske vojske u Harkovskoj, Zaporoškoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u DNR;

- Ruska vojska je uništila jedan američki višecevni sistem "Himars" u Harkovskoj oblasti;

- Ukrajinske snage su upotrebile udarni dron za napad na teritoriju Zaporoške atomske centrale. On je pao na oko kilometar od teritorije stanice;

-  Ruske Vazdušno-kosmičke snage su uništile komandni centar "Кrakena" u području Harkova, uništeno više od 30 ekstremista.

Rusi: Uništen jedan američki raketni sistem HIMARS 

16.15 - Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da su njihove snage uništile jedan američki raketni sistem HIMARS u ukrajinskoj regiji Harkov, izvestio je Interfax.

500 miliona evra za Ukrajinu

15.38 - Evropska komisija i Ukrajina potpisale dokument kojim se Kijevu dodeljuje dodatnih 500 miliona evra pomoći, saopštio je Tass

Poljska ne oporezuje ukrajinske izbeglice

14.58 - Poljska je odbila da oporezuje ukrajinske izbeglice. Ranije su izbeglice bile podložne porezu na dohodak, koji u Poljskoj plaćaju svi koji zarađuju. Sada su vlasti odlučile da ga ukinu za izbeglice, prenosi Truha na Telegramu.

Ukrajinci izgubili 11 tenkova

14.20 - Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinska vojska je nastavila da pokušava da se učvrsti u određenim oblastima pravca Nikolajev-Krivoj Rog, izgubila je 11 tenkova, 7 borbenih vozila pešadije i 8 drugih oklopnih vozila, 9 pikapova sa teškim mitraljezima i više od 220 vojnika tamo za jedan dan.

13.37 - Papa Franja: Neću skoro u Moskvu ili Kijev

Papa Franja saopštio je danas da neće biti u mogućnosti da uskoro poseti Moskvu i Kijev, kao ni da prisustvuje okupljanju verskih lidera u Kazahstanu od 13. do 15. septembra na osnovu preporuke lekara zbog problema sa kolenom.

Papa je rekao, u intervjuu za "CNN" na portugalskom, da održava kontakte sa Moskvom i Kijevom putem telefona jer nešto mora biti preduzeto da bi se teška situacija rešila.

"Pratim situaciju sa bolom i molitvama, ali u pitanju je istinska tragedija i uvek sam verovao da samo dijalog može dovesti do rešenja", naveo je papa.
 

13:03 - Šok izjava Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je uoči putovanja na Kamčatku dobio svež izveštaj od Ministarstva odbrane o situaciji u zoni specijalne operacije.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

12:40 - "Ukrajina nastavlja s provokacijama"

Kijev nastavlja s provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje s ciljem da stvori opasnost od nuklearne katastrofe, uprkos pisustvu misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

 

 


Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je i da su ukrajinske snage protekle noći dva puta granatirale grad Energodar, u čijoj blizini je nuklearka.

 

 

12:23 - Izveštaj ruskog MO

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da je ukrajinska vojska je nastavila da pokušava da se učvrsti u određenim oblastima pravca Nikolajev-Krivoj Rog. Izgubila je 11 tenkova, 7 borbenih vozila pešadije i 8 drugih oklopnih vozila, 9 pikapova sa teškim mitraljezima i više od 220 vojnika tamo za jedan dan, prema izvorima Ministarstva.

11:59 - Referendum u Hersonu odložen

Proruski zvaničnik iz ukrajinskog regiona Herson Kiril Stremousov rekao je danas da je referendum o priključenju Rusiji odložen zbog bezbednosne situacije, preneo je TASS.

Stremousov je rekao da važan most Antonovski, koji ide preko reke Dnjepar u blizini grada Herson, ne može više da se prelazi zbog višenedeljnog ukrajinskog granatiranja, preneo je Rojters.

Skoro ceo region Herson od marta drže ruske snage.

Ukrajina je prošle nedelje saopštila da je pokrenula kontranapad sa namerom da povrati taj region.

11:35 - "Sedište UN premestiti na Krim"

Sedište UN bi trebalo premestiti na Krim ili u Iževsk, kaže lider LDPR Leonid Slucki.

Deputat Državne dume je primetio da se američka strana direktno meša u rad Organizacije. Osim toga, Vašington krši fundamentalne principe UN. Činjenica je da SAD ruskoj delegaciji nisu obezbedile vizu za učešće na Generalnoj skupštini.

- Ako do putovanja ne dođe, predložićemo da se sedište UN premesti na Krim, a možda i u Iževsk - rekao je Slucki.

11:15 - Britanski izveštaj odradio datum kraja misije 

Ukrajinci tvrde da ruske snage sada imaju naređenje da završe ovu misiju do 15. septembra, navodi se.

 

 

10:55 - Gori skladište municije u Gorlovki

 

 

10:12 - Ukrajina: Danas eliminisano 300 ruskih vojnika

Ceo izveštaj OSU pogledajte u nastavku:

 

 

9:47 - Međunarodna misija napustila nukleanu elektranu u Zaporožju

Osnovni deo misije Međunarodne agencije za atomsku energiju napustio je Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je ruski stručnjak Renat Karča, koji je pratio članove delegacije.

"Misija je otišla. Dve osobe su ostale kao stalna misija", rekao je Karča.

 

 

Ranije je predstavnik pokreta "Zajedno sa Rusijom" u Zaporoškoj oblasti Vladimir Rogov saopštio je da će misija biti završena 6. septembra. On je saopštio da međunarodnu delegaciju u zaporoškoj nuklearki čini 13 osoba.

9:23 - Volodin: Ukrajinke da se presele kako ne bi bile mobilisane

Predsednik ruske Državne dume Rusije Vjaceslav Volodin pozvao je danas žene koje žive u Ukrajini da se presele u bilo koju drugu zemlju kako ne bi bile mobilisane i ocenio da su žene za Vašington i Brisel samo potrošni materijal.

Celu vest pročitajte OVDE.

8:55 - Novi dobrovoljci

Kako je objavljeno na Tviteru, dobrovoljci iz Gruzije, Češke i Litvanije se priključuju borbama u Donbasu. Tvrdnja nije potrvđena od strane zvaničnih izvora.

 

 

8:39 - Snimak s prve linije fronta

Snimak ruskog mitraljesca na prvoj liniji fronta u Donbasu objavljen je od strane ruskih izvora.

 

 

8:20 - Snimak uništenja ruskog vozila

Ukrajinski "UCAV Barjaktar ​​TB2" nastavlja da uništava ciljeve na jugu – rusko borbeno vozilo pešadije BMD-2 uništeno je tokom ofanzive koja je u toku u #Hersonskoj oblasti visokopreciznom municijom.

 

7:55 - "Poginulo 3.000 ukrajinskih vojnika"

Kontraofanziva ukrajinske vojske na Herson je doživela krah, napisao je na Telegramu zamenik šefa vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

Kako je naveo, "postoje informacije o 3.000 poginulih ukrajinskih vojnika". U međuvremenu, Rusija šalje pojačanja u ovu oblast.

 

7.30 - Peskov: Rusija radi na novom konceptu spoljne politike

"Rad na ovom dokumentu je u toku. Činjenica je da se okolnosti na međunarodnoj političkoj sceni menjaju vrlo brzo. Pred nama je nova svetska realnost, što bi trebalo uzeti u obzir tokom pravljenja koncepta", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

On je rekao da nema potrebe da se žuri za izradom tog dokumenta, ali je dodao da su mnoge zemlje iskazale otvoreno neprijateljstvo prema Rusiji.

"Zbog takvih stavova prema Rusiji, potrebno je umanjiti negativne posledice njihovih akcija. Postoji mnogo zemalja koje su otvoreno pokazale svoju ratobornu poziciju prema Rusiji. Te zemlje preuzimaju različite akcije koje su u suprotnosti sa našim interesima, a uzrokuju nam i štetu. Dakle, moramo da napravimo ravnotežu, smanjimo negativne uticaje", poručio je Peskov.

7.10 - Moskva: Spremni smo za razgovore sa Kijevom

Moskva je poručila da je spremna da razgovora s Kijevom, ali pod njenim uslovima. Sa druge strane ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od EU novi paket sankcija protiv Rusije. 

IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen, Putin: Oni se bolje bore nego profesionalni vojnici! (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Yulia Zyryanova

 

Zelenski je tokom telefonskog razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen zatražio da se pripremi nov, osmi paket sankcija Moskvi koji bi uključivao zabranu izdavanja viza ruskim državljanima.

On je sa Fon der Lajenovom razgovarao i o novoj tranši hitne finansijske pomoći Ukrajini.

Dodatnu pomoć Ukrajini od 200 miliona evra za raseljene u Ukrajini obećala je Nemačka.

Nemački kancelar Olaf Šolc naveo je da se Rusija ne može smatrati pouzdanim snabdevačem energentima nakon zatvaranja Severnog toka 1. 

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev odgovorio mu je da je Nemačka objavila hibridni rat protiv Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Tole

05.09.2022 12:24

Olaf i Makron su toliko glupi da im nema ravna. Pa oni vode rat protiv svog naroda. Zar glad i beda ne uništavaju tj ubijaju? Zar nemački i ostali narodi ne vide da se tu radi o sopstvenim interesima političara EUtj bogacenju sa visokim platama??????,