(UKRAJINA UŽIVO) OBOREN NAORUŽANI DRON KOD NUKLEARKE Slike ratnih užasa dolaze iz Donjecka (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, koji je posetio danas nuklearnu elektranu Zaporožje, rekao je da će stručnjaci IAEA ostati u tom postrojenju i da će biti organizovano njihovo stalno prisustvo.

"Brinuo sam, brinem i nastaviću da brinem za postrojenje dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju", poručio je Grosi.

U galeriji pogledajte kratere nakon današnjeg granatiranja Harkova:

Tim IAEA treba da utvrdi i sigurnosno i tehničko stanje elektrane.

Rusija upozorava da je za granatiranje centrale odgovorna isključivo ukrajinska strana, jer ruska vojska nema potrebu da napada nešto unutar teritorije koja je pod njihovom kontrolom.

Ukrajinska strana se nada da će dolazak međunarodnih inspektora pomoći u oslobađanju nukearne centrale.

Gruva u Tokmaku

21:49 - Eksplozije na skladištu municije u Tokmaku snimljene su od strane ukrajinskih izvora.

"Uništili smo četu Rusa"

21:31 - Ukrajinska vojska saopštila je večeras da je izvela danas napade na ruske pozicije u regionu oko južnog grada Energodara, u blizini nuklearne elektrane u koju je došla misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Stigla je potvrda da su u regionu oko gradova Hersona i Energodara naši vojnici uništili tri neprijateljska artiljerijska sistema, skladište municije i četu vojnika", naveo je ukrajinski Generalštab na Fejsbuku.

Celu vest pročitajte OVDE.

Priznanje Kijeva?

21:03 - Ukrajinski generalštab priznao je da su ukrajinske trupe izvele udare u oblasti Energodara, gde se nalazi nuklearka Zaporožje.

Saopštenje se našlo na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, u vesti koja dolazi od ruskih izvora.

Bela kuća: Ograničenje cene nafte smanjiće Rusiji prihode za rat

20:41 - Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je danas da će globalno ograničenje cene ruske nafte značajno smanjiti prihode Rusije u borbi protiv Ukrajine, javlja Rojters.

Ona je dodala da će ograničenje cena dati brojnim zemljama poziciju da sklope bolje sporazume sa Rusijom i da će Bela kuća raditi narednih nedelja na tome da se odredi gornja granica cene ruske nafte.

Oboren naoružani ukrajinski dron u blizini nuklearke

20.28 Ruska vojska oborila je jurišnu bespilotnu letelicu ukrajinske vojske u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopšteno je Sputnjiku iz administracije Energodara.

 

 

„Bespilotna letelica Oružanih snaga Ukrajine, koja je nosila bojevu municiju, oborena je danas u području nuklearne elektrane. Projektil nije detonirao. Ukrajinski militanti, očigledno, nastavljaju sa pokušajima napada na elektranu uprkos činjenici da se tamo nalaze službenici Međunarodne agencije za nuklearnu elektranu“, saopšteno je iz administracije.

Kako dodaje naš sagovornik, dron je oboren na nekoliko stotina metara od nuklearke.

Posledice granatiranja Donjecka

 

 

Kijev priznao

19.28 Ukrajinski generalštab priznao je da su ukrajinske trupe izvele udare u oblasti Energodara, gde se nalazi nuklearka Zaporožje.

Gasprom je prekinuo isporuku gasa Severnom toku zbog neispravnosti na turbini

 

18.59 Kako se navodi, obustava isporuke gasa će trajati sve dok se kvar na turbini ne otkloni, prenosi Dejli mejls.

Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije i najveći svetski izvoznik prirodnog gasa.

Evropa uvozi oko 40 odsto svog gasa i 30 odsto nafte iz Rusije, a predsednik Rusije Vladimir Putin je već optužen za 'energetsku ucenu' gušenjem dotoka prirodnog gasa u Nemačku preko snabdevanja Severnim tokom.

EU je saopštila da Rusija pribegava energetskoj uceni, dok Kremlj kaže da su poremećaji izazvali problemi održavanja i efekat zapadnih sankcija.

 

 

Šojgu o napadima na Zaporošku nuklearnu elektranu

18.56 Ukrajinski napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu stvaraju realnu opasnost od katastrofe u Evropi, to je u suštini nuklearni terorizam, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju održanom u resornom ministarstvu, piše Sputnjik.

- Izvodeći napade na objekte atomske centrale, Kijev stvara realnu opasnost od nuklearne katastrofe u Evropi. Prema međunarodnom pravu, to nije ništa drugo nego nuklearni terorizam - rekao je ruski ministar.

On je dodao da, bez obzira na dolazak stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, provokacije Kijeva i dalje traju. U četvrtak je ukrajinska vojska gađala ne samo Zaporošku nuklearku nego i maršrutu kojom su se kretali članovi misije.

 

Uhapšena žena špijun?

18.18 Žena iz istočne Ukrajine stara 31 godinu uhapšena je pod optužbom da je slala informacije o lokaciji jedinice svog muža koji je u ukrajinskoj vojsci i druge vojne podatke ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi, saopštila je danas ukrajinska Državna služba bežbednosti (SBU).

U saopštenju se navodi da je neimenovana žena iz Dnjepropetrovske oblasti prenosila i informacije o lokacijamavojnih zgrada i opreme na pozicijama na frontu u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti. Kako je objavljeno na Telegram kanalu SBU, ona je ispitivala muža o lokaciji njegove jedinice i drugih ukrajinskih formacijanafrontu, prenosi Rojters.

U saopštenju se precizira da je ona informacije slala preko aplikacija za poruke ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi, koja ih je koristila za artiljerijske i vazdušne napade. Dodaje se da je to radila iako je udata za ukrajinskog vojnika sa kojim ima sina.

 

Ukrajinska vojska tvrdi: "Rusi pretrpeli značajne gubitke"

17.24 Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage pretrpele "značajne gubitke" oko Hersona

Uspesi Ukrajine su bili "prilično ubedljivi", kaže Natalija Humenjuk, portparolka vojne komande južne Ukrajine.

"Neprijatelj trpi prilično značajne gubitke – gubici se kreću od desetina do stotina. Njihova oprema je takođe u plamenu. Uskoro će verovatno uslediti još pozitivnih vesti", rekla je ona.

"Nastavljamo da uništavamo neprijatelja, njegovu logistiku, sposobnosti, kapacitete. Eksplodiraju skladišta municije, eksplodiraju pontonski prelazi. To znači da su logističke i transportne veze neprijatelja narušene do te mere da ne mogu da prikupljaju rezerve", rekla je ona.

Operativna komanda Jug tvrdi da su gađani brojni ciljevi, uključujući i trajektni prelaz. Moskva je negirala izveštaje o ukrajinskom napredovanju i rekla da su njene trupe razbili ukrajinske snage.

Nad centrom Donjecka deluje PVO

 

 

Zemlje G7 ograničavaju cene ruske nafte i gasa!

 

16.47 Na sastanku ministara finansija zemalja članica G7 jednoglasno je doneta odluka o ograničavanju cena ruske nafte i gasa

Šefovi ministarstava finansija G7 saopštili su i da u slučaju potrebe postoji mogućnost dodatnih mera kako bi se ostvarila efikasnost sprovođenja ograničenja na cene ruske nafte.

- Koalicija će razmotriti naredne korake kako bi se osigurala efikasnost sprovođenja ovih mera. Međutim, postoji mogućnost i da se revidira ta gornja granica na cenu ruske nafte u slučaju potrebe - navodi se u saopštenju koje je objavilo nemačko Ministarstvo finansija.

 

ŠOK SNIMAK S UKRAJINSKOG RATIŠTA Krenuli u ofanzivu na Herson, a onda - eksplozije! (VIDEO)

16.39 - Šokantan snimak pojavio se na proruskim Telegram kanalima, a prikazuje kako je navodno sprečena ofanziva ukrajinske vojske na Herson.

Celu vest i video pogledajte OVDE.

"Između Rusije i NATO-a ne sme doći do konfrontacije"

15.00 - NATO podržava Ukrajinu, ali je neophodno izbeći direktnu konfrontaciju sa Rusijom, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u nemačkom gradu Esen.

- Mi podržavamo Ukrajinu, ali obraćamo pažnju na to, da nikada ne bude rata između Rusije i NATO-a - naveo je on.

Po rečima nemačkog kancelara, Nemačka pažljivo odmerava svaki korak i ne planira da deluje sama, već samo u bliskom kontaktu sa NATO partnerima.

Ruski general: Obaveštajna služba je zaslužna što ukrajinski diverzanti nisu zauzeli nuklearku

14.30 - Otkrivanje i likvidacija ukrajinskih diverzanata, koji su pokušali da zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu pre dolaska misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), dokaz su uspešnog rada Vojnoobaveštajne službe Rusije, smatra bivši načelnik Ministarstva odbrane Rusije general-potkupovnik Evgenij Bužinski.

- To je još jedan uspeh naše vojne obaveštajne službe, jer smatram, da su očekivali njihov desant. Nije tek tako jednostavno da se otkrije i blokira desant koji je zauzeo određeni strateški poligon. I, u skladu sa tim, uspeh obaveštajaca je očigledan - rekao je Bužinski u emisiji „Prvog kanala“.

Prema njegovoj oceni, ukrajinski diverzanti su bili pripremljeni za takav oblik operacije, završili su specijalnu obuku, moguće je da su ih pripremale specijalne vazdušne snage SAS iz Velike Britanije.

Brifing ruskog ministarstva za 1. septembar

14.00 - Misija IAEA izvršila je inspekciju Zaporoške NE u Energodaru, šef delegacije Rosatoma i zaposleni u NE Zaporožja vodili su stručnjake agencije kroz teritoriju fabrike i pokazali područja pogođena granatiranjem ukrajinskih trupa

Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da je misija agencije dobila ključne informacije o situaciji u elektrani sa objašnjenjima osoblja i povezala dobijene činjenice, neki od stručnjaka misije će ostati da rade u ZNE zbog detaljnijih analiza

Oružane snage Rusije su u četvrtak ujutru uništile taktičko-jurišne snage Ukrajine u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Pokušaj zauzimanja ZNE od strane ukrajinskih padobranaca sproveden je pod kontrolom britanskih specijalnih službi, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Ruska Federacija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji oko nuklearke Zaporožje 6. septembra

Stručnjaci IAEA ostaju u nuklearki

13.30 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi saopštio je da će agencija ostaviti svoje predstavnike u Zaporoškoj nuklearki.

- Predstavnici, stručnjaci IAEA ostaju u Zaporoškoj elektrani. Danas smo videli dosta toga, napravili prvu procenu, analiziraćemo dalje, ali treba da znate da eksperti IAEA ostaju u elektrani - rekao je on.

Kako je precizirao šef administracije Energodara Aleksandar Volga, od osam do 12 članova misije IAEA ostaće u Zaporoškoj nuklearki, dok su ostali stručnjaci na čelu sa Grosijem napustili Energodar.

 

Putin: Misija Rusije je da se zaštiti i okonča rat protiv Ukrajine

13.10 - Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom posete Kalinjingradu.

Putin je rekao da su nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine, kada je smenjen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, stanovnici Donjecka i velikog dela Luganska i Krima odbili da priznaju puč.

- Protiv njih započet je rat i vođen osam godina. Naš zadatak, misija naših vojnika i milicije Donbasa je da zaustavimo ovaj rat i zaštitimo narod. I da, naravno, zaštitimo samu Rusiju, jer su na teritoriji današnje Ukrajine počeli da stvaraju antirusku enklavu koja preti našoj zemlji. Naši momci se bore da zaštite narod Donbasa i samu Rusiju - kaže Putin.

On je ukazao na to koliko je značajna podrška društva ruskim vojnicima, prenosi TAS S.

- Momci koji se tamo bore rizikuju svoje zdravlje i mogli bi da izgube živote. Oni treba da znaju za šta se bore. To su izuzetno važne stvari: za Rusiju i za narod koji živi u Donasu - poručio je Putin.

Putin je obraćajući se jednoj učenici rekao da stanovnici Donbasa sebe smatraju delom zajedničkog humanitarnog, kulturnog i jezičkog prostora sa Rusijom.

On je istakao da učenici u "oslobođenim teritorijama Ukrajine", nisu znali da postoji Krimski most, kao i da nisu znali da su Ukrajina i Rusija bile deo jedne države Sovjetskog Saveza.

- Tako su ih učili - naveo je Putin.

Švedska pomaže Ukrajini

13.00 - Švedska će predati Ukrajini artiljerijsku municiju u vrednosti od 46,4 miliona dolara u okviru sedmog paketa pomoći, navodi se na sajtu švedske Vlade.

Saopšteno je da je municija kompatibilna sa artiljerijskim sistemima koji se trenutno koriste i može se koristiti odmah nakon isporuke.

Uljanov pozdravlja ostanak saradnika IAEA

12.22 - Stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da će dva saradnika IAEA ostati u Zaporoškoj nuklearki za stalno i da Rusija to pozdravlja.

Šest eksperata je ostalo još nekoliko dana.

Kremlj:Bez isporuka nafte onima koji uvode ograničenje cena

12.20 - Moskva je danas saopštila da će prestati sa prodajom nafte onim zemljama koje uvode ograničenja na cene ruskih energenata.

- Zemlje koje nameću ograničenje cene neće biti među onima koji dobijaju rusku naftu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, čime je podržao jučerašnje izjave potpredsednika ruske vlade Aleksandra Novaka, prenosi Rojters.

Novak je u četvrtak izjavio da su ruske naftne kompanije spremne na to da Evropska unija uvede embargo na uvoz ruske nafte u decembru ove godine, i dodao da Moskva planira da održi trenutan nivo proizvodnje.

Šojgu: Rusija nije postavila teško naoružanje

11.42 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija nije postavila teško naoružanje na teritoriju nuklearke Zaporožje i da ruska vojska čini sve što je potrebno da obezbedi bezbednost nuklearke.

- Odgovorno izjavljujem da nemamo teško naoružanje na teritoriji nuklearne elektrane i na okolnim područjima. Nadam se da će se komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) lično uveriti u to - rekao je Šojgu, prenosi Interfaks.

Kijev tvrdi :Moskva se meša u rad misije IAEA u Zaporožju

10.49 - Ukrajina smatra da će Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) biti teško da utvrdi činjenično stanje u nuklearnoj elektrani Zaporožje pošto Rusija to ne dozvoljava, dok proruske vlasti ove oblasti insistiraju da agencija UN svoj posao na terenu uradi objektivno bez politickih ocena.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je danas da će misiji IAEA koja trenutno vrši inspekciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom Moskve, biti teško da izvrši nepristrasnu procenu situacije zbog ruskog mešanja, prenosi Rojters.

Moreuz Bosfor ponovo otvoren 

10.04 - Moreuz Bosfor ponovo je otvoren za plovidbu nakon što je teretni brod sa 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine, koji je blokirao prolaz zbog kvara, prebačen u luku u Istanbul.

De Rivijer skeptičan u pogledu povratka Donbasa u okrilje Ukrajine

09.52 - Stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer izrazio je skepsu u pogledu sposobnosti Ukrajine da vrati teritorije Donbasa pod svoju kontrolu.

- Malo sam skeptičan da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije. Bio bih iznenađen kada bi Ukrajina mogla da istera Ruse iz Donbasa ili da ih istera sa Krima - rekao je Rivijer agenciji Anadolija.

Po njegovim rečima, primirje neće skoro biti objavljeno.

Ukrajinski tenk evakuiše ranjenike

09.52

 

 

Volga: Tri artiljerijska napada na Energodar

09.50 - Ukrajinska vojska izvela je sinoć tri artiljerijska napada na Energodar tokom boravka stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju u tom gradu, rekao je šef administracije Energodara Aleksandar Volga.

- Već uveče, posle odlaska misije u Zaporošku nuklearnu elektranu, izvedena su tri napada na teritoriju grada – dečje igralište, muzička škola, na kojoj je oštećena fasada i polomljena su stakla i vrata. Treći napad je bio na centar grada, u zoni parka. Neki saradnici misije su ostali kod nas u gradu, bili su ovde, tako da su sve čuli i videli - rekao je Volga.

Kijev granatirao Novu Kahovku, pogođen silos sa žitom

09.18 - Ukrajinske snage od nedelje uveče granatiraju lokalitete u Hersonskoj oblasti koje su ranije zauzele ruske trupe. Zbog toga su oštećene škole, drugi infrastrukturni objekti i stambeni blokovi.

Ukrajinske oružane snage uništile su silos koji pripada ukrajinskoj agrarnoj kompaniji prilikom granatiranja Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, rekao je danas za TASS načelnik proruske vojno-civilne administracije okruga Kavovka Vladimir Leontjev.

Glavni napori usmereni ka kontroli Donjecke oblasti

09.15 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju da usmeravaju napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti i na to da zadrže delove Harkovske, Luganske, Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Nikolajevske oblasti koje su zauzele.

Ruske snage pokušavaju da stvore povoljne uslove za nastavak ofanzive, a takođe nanose vazdušne i raketne udare na vojne i civilne ciljeve u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

SB UN u septembru o Ukrajini, poziv Lavrovu i Kulebi

08.27 - Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 22. septembra na ministarskom nivou, što znači da će biti pozvani ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitri Kuleba, izjavio je danas stalni predstavnik Francuske u UN Nikola de Rivijer.

Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

08.11 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim danas na sajtu ukrajinskog predsednika.

Ukrajina: Glavni napori Rusije usmereni ka kontroli Donjecke oblasti

07.50 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju da usmeravaju napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti i na to da zadrže delove Harkovske, Luganske, Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Nikolajevske oblasti koje su zauzele.

Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

07.19 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim danas na sajtu ukrajinskog predsednika.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slaven

02.09.2022 08:19

Verovatno.nova kontakt grupa sastavljena od Poljaka,SAD i Nemaca glavnih ucesnika u ratu. Samo ti citaj pred kamerama.