(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVNO: SNIMLJENO DEJSTVO Su-25 KA NIKOLAJEVU; Stravične posledice granatiranja Donjecka (FOTO/VIDEO)
Foto: Ilustracija

Prema prvim izveštajima sa terena stiče se utisak da su Ukrajinci bacili sve u borbu što su imali na raspolaganju pre svega vojsku iz Dnjeporpetrovske i Lavovske oblasti, vojnici koji su pristigli sa obuke u Velikoj Britaniji i borbena tehnika koju je donirao Zapad tu se pre svega odnosi na tenkove koje je darovala Poljska T-72M1 i PT-91, zatim borbena vozila pešadije BMP-1, i BMP-2, oklopne transportere M-113 i YPR - 765 koji su imali zadatak da do prve linije vatre prebace pešadiju.

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVNO: SNIMLJENO DEJSTVO Su-25 KA NIKOLAJEVU; Stravične posledice granatiranja Donjecka (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

 

Ruska i Ukrajinska vojska nastavili su i večeras žestoke borbe na južnom Nikolajevsko- Hersonskom pravcu gde su ukrajinski vojnici pokušali danas prodor prema Hersonu.

BLOG UŽIVO:

Uništen PVO, lokacija nepoznata

21:55 - Još jedan snimak sa uništenom PVO Oružanih snaga Ukrajine objavljen je od strane ruskih izvora.

 

Naleti Su-25 ka Nikolajevskoj oblasti

21:27 - Ovako lovci Su-25 pomažu u razbijanju Oružanih snaga Ukrajine kod sela Posad-Pokrovski u pravcu Nikolajevskog. Ekskluzivne snimke s fronta objavila je "RusVesna".

 

Situacija na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog

21:03 - "Trećeg dana ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na Herson, neprijatelj je odlučio da progura odbranu Oružanih snaga RF odjednom u tri sektora: u oblasti Posad-Pokrovski, Andreevke i Visokopolja.

U blizini Aleksandrovke i Blagodatnog (Komsomolskog) Oružane snage Ukrajine nisu imale uspeha, a ni danas nemaju. Uprkos superiornosti Oružanih snaga Ukrajine u tehnologiji, preciznosti izviđanja, određivanju ciljeva i artiljerijskoj paljbi, na brzinu okupljene rezerve na bojnom polju pokazale su potpuni nedostatak obučenosti i neuvežbanosti.

U pojedinim oblastima vojna lica Oružanih snaga Ukrajine i milicija jedinica teritorijalne odbrane ušli su u borbu u punoj visini, pod dejstvom psihotropnih lekova.", tvrde ruski izvori.

Ukrajinci prikazali rad dronova na terenu

20:49 - Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je fotografiju snimanja iz vazduha OSU. Zastavnik iz 92. brigade, Stanislav, koristi pomoć „nebeskih očiju” za ostatak specijalnog magacina bataljona, koji ima preko 20 pojedinačnih oklopnih vozila, veliki broj ukopanih položaja i podršku minobacača.

 

Rusija dostavila dokaze SB UN

20:31 - Rusija je uputila članovima Saveta bezbednosti UN pismo sa dokazima o granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane koje je 29. avgusta izvela ukrajinska vojska, saopštilo je rusko predstavništvo pri Organizaciji na Tviteru.

„Članicama SB UN smo prosledili pismo koje se tiče informacija Ministarstva odbrane u vezi granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane koje su izvele Oružanih snaga Ukrajine 29. avgusta“, navodi se u saopštenju.
Dokument takođe sadrži informacije o napadu ukrajinskih dronova kamikaza na krov specijalnog objekta #1 Zaporoške nuklearke.

Celu vest i snimak napada pogledajte OVDE.

Nastavljeno granatiranje Donjecka

20:02 - Prema tvrdnjama ruskih izvora, OSU nastavljaju sa intenzivnim granatiranjem grada Donjecka. Snimci sa lica mesta prikazuju dim koji se podiže iznad grada.

 

 

Iran spreman da pomogne u resavanju situacije u Zaporozju

19:44 - Teheran je spreman da pruži pomoć u rešavanju situacije u vezi s nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdulahijan.

"Verujemo da sve opcije moraju biti iskorišćene kako bi se nasao izlaz iz ove situacije i u tom cilju Islamska Republika Iran, kao jedan od ključnih aktera u miroljubivom korišćenju atomske energije, spremna je da pruži bilo kakvu pomoć kako bi se osigurao mir i stabilnost u nuklearnoj elektrani i oblasti oko Zaporožja", naveo je Amir-Abdulahijan tokom zajedničke konferencije sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, preneo je TAS S.

Bitka za Herson

19:22 - Jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da se vrate na prvu liniju odbrane, koja prolazi severno od Zelenog Gaja, nakon što su bile prebačene mobilne rezerve iz pravca Aleksandrovske.

Kod Aleksandrovke je već stala ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, aktivnih akcija nema, pokušaji neprijateljskog granatiranja su zaustavljeni, artiljerijski položaji su potisnuti. Više nije bilo pokušaja forsiranja brane i melioracionog kanala.

Na ruku ide i opšta „neadekvatnost“ ukrajinskih jedinica koje su na brzinu obučene. Ne može se govoriti ni o kakvom majstorstvu oklopnih grupa Oružanih snaga Ukrajine: gađaju u čelo, ulaze u vatru i herojski izgore, tvrde ruski izvori.

 

Kadirov dovozi autobuse pune Čečena

19:00 - Prvi čovek Čečenije Ramzan Kadirov objavio je snimak dolaska novih boraca na ukrajinski front, uz komentar:

"Od prvih dana početka specijalne vojne operacije u LNR i DNR, Čečenska Republika je preuzela ulogu epicentra dobrovoljačkih snaga iz svih regiona Rusije. Pravi rodoljubi i branioci otadžbine iz cele zemlje svakodnevno dolaze ovde da od Groznog idu u Donbas i brane interese naše zajedničke Otadžbine."

 

 

Zelenski najavljuje pobedu

18:45 - "Za nas najstrašnije gvožđe nisu rakete, avioni i tenkovi, već okovi. Ne rovovi, već okovi. I samo jednom ćemo dići ruke – kada ćemo slaviti pobedu. Cela Ukrajina", objavio je ukrajinski lider na svom Telegram kanalu.

 

 

"Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske"

18:22 - Načelnik generalštasba nemačke vojske Eberhard Corn rekao je danas da Zapad ne sme da potcenjuje snagu ruske vojske, dodajući da Rusija može da otvori i drugi front ukoliko želi.

"Većina ruskih kopnenih snaga trenutno je stacionirana u Ukrajini, ali uprkos tome ne treba da potcenjujemo potencijal njihovih kopnenih snaga da otvore novi front", rekao je najviši oficir Bundesvera za "Rojters".

Celu vest pročitajte OVDE.

"Sve je preko noći precrtano"

17:50 - Rusija će oštro odgovoriti na pritisak zapada, ali ne na svoju štetu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Korak po korakom, pojačavajući nezakoniti pritisak na nas i druge zemlje, pripremajući osmi paket sankcija protiv nas, Zapad podriva sve temelje svetskog poretka koji je počivao na principima globalizacije koje je promovisao sam Zapad. Otvoreno tržište, slobodno preduzetništvo, fer konkurencija, pretpostavka nevinosti – sve je to preko noći precrtano. Odgovorićemo oštro, ali ne na našu štetu“, rekao je Lavrov, govoreći na obrazovnom maratonu "Znanje".

Celu vest pogledajte na OVOM LINKU.

Rat u Ukrajini viđen iz kokpita aviona

17:38 - Vazduhoplovstvo Ukrajine je prvi put objavilo video snimak na kome se vidi kako njihovi borbeni avioni Mig-29 Fulcrum nose i ispaljuju antiradarske rakete AGM-88 ili HARM.

Celu vest pročitajte OVDE.

Teško naoružanje iz Švedske stiglo u Ukrajinu

17:19 - Švedska je dala paket vojne pomoći Ukrajini od 500 miliona kruna (~47 miliona dolara) za prebacivanje municije u artiljeriju ZSU, rekla je šefica MZS zemlje En Linde.

Pogledajte snabdevanje ukrajinske vojske ACS Archer i MANPADS RBS 70.

 

IAEA u nuklearki na korak do demilitarizacije lokacije

16:50 - Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, na korak je do demilitarizacije lokacije, izjavio je danas u intervjuu za Rojters ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

On je takođe rekao da je ključno da misiji na čelu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem bude omogućeno da razgovara sa osobljem na lokaciji.

"Po našem mišljenju važno je da misija može da razgovara sa osobljem i dobije prave, a ne ruske informacije, o tome šta je unutra", rekao je Haluščenko.

Teškom artiljerijom na nuklerku


16.36 Ukrajinske trupe otvorile su masovnu vatru u neposrednoj blizini nuklearke Zaporožje, saopštila je pres-služba uprave grada Energodara, u trenutku kada je misija IAEA stigla u grad Zaporožje kako bi počela inspekciju nuklearke.

U saopštenju se navodi da su zabeležena 23 artiljerijska udara, a da se, prema preliminarnim podacima, koristi američka artiljerija M777 od 155 milimetara, prenosi RAI Novosti. Misija Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je ranije danas u grad Zaporožje. Tim stručnjaka na čelu sa generalnim direktorom te organizacije Rafaelom Grosijem potom bi kako je najavljeno trebalo da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje.

Zaporoška nuklearna elektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta. Ukrajina i Rusija medjusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.
 

 

Švedska donira oružje Ukrajini

16.05 Švedska će Ukrajini pokloniti artiljerijsku municiju u vrednosti od oko 500 miliona kruna (40 miliona funti), saopštila je švedska vlada.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao Švedsku da Ukrajini isporuči artiljerijske sisteme Arčer, sisteme protivvazdušne odbrane RBS-70 i više artiljerijskih granata.

 

Delegacija IAEA stigla u  Zaporožje


15.33 A evo i snimka dolaska delegacije IAEA u Zaporožje. Zatim će morati da pređe liniju fronta kroz kontrolni punkt u blizini Vasiljevke (gde obično postoje ogromni redovi). A nakon toga ona će otići u Energodar da poseti Zaporošku nuklearnu elektranu.
 

 

 

 

NIŠTA OD ZABRANE VIZA RUSIMA U EU! Mađari se odmah digli, oglasio se Sijarto! Tu su i Francuzi, Nemci...

14.43 - Ministri inostranih poslova Evropske unije nisu uspeli da usaglase zajedničku zabranu izdavanja viza građanima Rusije, jer su mnogi od njih, uključujući Mađarsku, bili protiv te odluke, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Celu vest pro;itajte OVDE.

Snimci oborenog ukrajinskog drona kod NE Zaporožje

14.17 - Ukrajinska vojska izvela je napad na zdanje administracije Energodara dronom-samoubicom, prenosi dopisnik Sputnjika.

Dron je eksplodirao prilikom udara u zdanje, oštećena je fasada i polomljeno je staklo na prozorima. Žrtava nema.

Energodar je u protekla 24 sata više od 60 puta bio meta napada ukrajinskih dronova i artiljerije.

 

 

Rusko Ministarstvo odbrane: Propala ukrajinska kontraofanziva

13.36 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je propao pokušaj ukrajinskih snaga da obnove ofanzivne operacije na jugu zemlje.

Kako se navodi, sprečen je pokušaj kontraofanzive u oblasti Nikolajev-Krivoj Rog i na drugim pravcima.

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVNO: SNIMLJENO DEJSTVO Su-25 KA NIKOLAJEVU; Stravične posledice granatiranja Donjecka (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

Dodaje se da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke i da su ih ruske trupe odbile, prenosi RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo tvrdi da je u poslednja dva dana u pokušaju kontraofanzive poginulo više od 1.700 ukrajinskih vojnika, kao i da je oboreno nekoliko letelica i uništeno više vozila.

Makron hoće da Iranci posreduju između Moskve i Kijeva

12.49 - Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je na iranskog predsednika Ebrahima Raisija sa zahtevom da posreduje u rešavanju odnosa Ukrajine i Rusije.

TASS: Dejstvo ruskog PVO u Hersonu

12.33 - Ruske protivvazdušne snage su lansirale oko 10 raketa na ciljeve iznad Hersona, javlja dopisnik TASS-a.

Zaharova: Vašington podstiče pogoršanje situacije u Ukrajini

12.32 - Zaharova je rekla da Vašington povećanjem vojne pomoći Kijevu samo podstiče pogoršanje situacije u Ukrajini.

 

Poljska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija zahtevaju


12.01 - Poljska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija zahtevaju od Evropske komisije da pooštri viznu politiku prema Rusiji, a dok se to ne dogodi, nameravaju da preduzmu mere na nacionalnom nivou, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na zajedničko saopštenje tih zemalja.

Prema dokumentu, Poljska, Finska i baltičke zemlje su zatražile da Evropska komisija predloži „odgovarajuće vizne mere“, koje bi „u znatnoj meri smanjile priliv ruskih državljana u Evropsku uniju i šengensku zonu“.
 

IAEA U ENERGODARU

11.18 - Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju stigla je iz Kijeva u Energodar.

 

 

Žan Aselborn: Evropska unija  treba da se vrati na put diplomatije

10.45 - Ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je da Evropska unija ne treba samo iznova i iznova da uvodi sankcije Rusiji, nego da treba da se vrati na put diplomatije.

- Mi sada pokušavamo da ispunimo odluke koje smo već doneli. Ne možemo neprestano uvoditi sankcije, sankcije, sankcije. Moramo u jednom trenutku da vidimo kako možemo da se vratimo na put diplomatije - rekao je Aselborn pred početak neformalnog susreta šefova diplomatije zemalja EU u Pragu, na kojem će jedna od tema biti izdavanje viza građanima Rusije.

BORELJ UPOZORIO: Evropska Unija mora da pokaže jedinstvo u odluci oko viza Rusima

10.27 - Evropska unija ne sme da pokaže neslaganja povodom zahteva nekih članica iz istočne Evrope da se zabrane vize ruskim turistima, upozorio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, prenosi Rojters.

Aktivnosti Su-25

10.01 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak borbenih aktivnosti pilota aviona Su-25 grupe V - Istočnog vojnog okruga.

 

 

Balicki: U elektrani rade dva energetska bloka

09.30 - U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani trenutno rade dva energetska bloka, jedan sa 60, a drugi sa 80 odsto kapaciteta, izjavio je šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

VREME ZA POLUMERE JE ISTEKLO Kuleba: Zabrana EU viza za Ruse bila bi prikladna

08.54 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da zabrani ulazak ruskim državljanima, opisujući takvu meru kao prikladnu, pošto, kako je naglasio, "većina Rusa podržava „genocidni agresijski rat protiv Ukrajine".

Celu vest pročitajte OVDE.

SPREMNI SMO Zelenski napušta Ukrajinu?

08.37 - Diplomate pokušavaju da organizuju posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Generalnoj skupštini UN u Njujorku u septembru.

Celu vest pročitajte OVDE.

Terminator "preživeo" pogodak Džavelina

08.00 - Rusko borbeno vozilo za podršku tenkovima "Terminator" može da izdrži pogodak projektila iz američkog kompleksa "Džavelin", prenose mediji.

- Iskustvo vojnih dejstava pokazuje da BMPT Terminator, zbog povećane zaštite, može da izdrži udar protivtenkovskih sistema "DŽavelin", kao i drugih protivtenkovskih sistema i bacača granata koje proizvodi NATO.

Vozilu su bile potrebne manje popravke na terenu, borbena sposobnost je u potpunosti obnovljena - rekao je sagovornik agencije.

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVNO: SNIMLJENO DEJSTVO Su-25 KA NIKOLAJEVU; Stravične posledice granatiranja Donjecka (FOTO/VIDEO)

 

 

 

Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

 

Vlada UKR odobrila predlog sankcija patrijarhu Kirilu

07.32 - Vlada Ukrajine odobrila je predlog za uvođenje sankcija patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu na 10 godina i za još sedam sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

Celu vest pročitajte OVDE.

Tim IAEA za Zaporožje od predstavnika 10 zemalja

07.30 - Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sa timom stručnjaka iz više zemalja, krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja.

Celu vest pročitajte OVDE.

Generalštab Ukrajine: Žestoke borbe na pravcu Bahmuta i Avdijevke

07.21 - Generaštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne odustaju od pokušaja da stignu do administrativne granice Donjecke oblasti.

Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Bahmuta i Avdijevke, prenosi Ukrinform.

Na pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, navodi se u izveštaju.

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVNO: SNIMLJENO DEJSTVO Su-25 KA NIKOLAJEVU; Stravične posledice granatiranja Donjecka (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

 

Misija IAEA krenula iz Kijeva ka nuklearki Zaporožje

07.11 - Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja.

Nije poznato kada je misija IAEA planirala da stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koju sada kontrolišu ruske snage.

Ruska i ukrajinska strana optužuju se uzajamno za granatiranje područja nuklearke.

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču izjavio je da je misija IAEA već otputovala u Zaporošku oblast, prenosi RIA Novosti.

Agencija dodaje da misiju IAEA prati tim predstavnika UN.

U Kijevu se sastali Zelenski i Rafael Grosi

07.08 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se juče u Kijevu sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem i njegovom delegacijom uoči posete predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Zelenski je govorio i o rizicima u vezi sa grejnom sezonom za ukrajinske građane i globalnoj pretnji zbog određenih nuklearnih rizika.

(UKRAJINA UŽIVO) EKSKLUZIVNO: SNIMLJENO DEJSTVO Su-25 KA NIKOLAJEVU; Stravične posledice granatiranja Donjecka (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

 

 

Kijev pretrpeo gubitke

07.00 - Ministarstvo je dodalo da je Kijev pretrpeo ove gubitke tokom neuspešne ofanzive čiji su pravci vodili do Nikolajeva, Krivog Roga i drugih gradova na jugu Ukrajine.

Ministarstvo je dalje saopštilo da su moskovske snage razbile jedinice 128. ukrajinske brdsko-jurišne brigade, koje su bile prebačene iz zapadne Ukrajine da bi učestvovale u operaciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading