VREME ZA POLUMERE JE ISTEKLO Kuleba: Zabrana EU viza za Ruse bila bi prikladna
Foto: Printscreen

- Vreme za polumere je isteklo. Samo čvrsta i dosledna politika može dati rezultate - rekao je Kuleba danas Rojtersu, u danu kad šefovi diplomatija članica EU nastavljaju razgovore u Pragu.

Očekuje se da će se ministri drugog dana sastanka dogovoriti o suspendovanju sporazuma o olakšavanju viznog režima sa Moskvom, što znači da će ruski državljani duže da čekaju i više da plaćaju za vize, dok će Unija verovatno ostati podeljena oko potpune zabrane putovanja u EU, navodi Rojters.

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 189. dan - Alo.rs


- Zabrana viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi odgovarajući odgovor na genocidni agresijski rat Rusije u srcu Evrope, koji podržava ogromna većina građana Rusije - saopštio je Kuleba u izjavi poslatoj Rojtersu.

Takođe je predložio pokretanje posebnog programa za ruske vojnike koji odbiju da se dalje bore u Ukrajini, i njima je uputio poruku da se predaju.

- Spasite se i idite. Položite oružje, predajte se ukrajinskim snagama i dobijte priliku da počnete iz početka - rekao je Kuleba.

SPREMNI SMO Zelenski napušta Ukrajinu? - Alo.rs

On je naglasio da je „uveren da je ova ponuda vredna", jer čak i da "jedan ruski vojnik položi oružje i odluči da ode, to znači spasene živote Ukrajini i približavanje miru“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak ruske vojnike da beže, nakon što su snage Kijeva pokrenule ofanzivu da povrate južnu Ukrajinu, ali je Moskva saopštila da je odbila napad i nanela velike gubitke ukrajinskim trupama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading