OVO JE PRAVI CILJ SAD U UKRAJINI Sve je počelo u bazi Ramštajn, odaje ih jedna fraza koju koriste
Foto: Shutterstock

Prema njegovom mišljenju, Vašington želi da oduzme Moskvi mogućnost rešavanja ukrajinske krize diplomatskim putem, što posledično može da eskalira situaciju u svetu do krajnjih granica.

Takvu odluku, podsetio je Čomski, NATO je usvojio tokom samita u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

- Na ovom samitu, alijansa, uključujući i evropske zemlje, usvojila je zvaničan stav Sjedinjenih Država prema kojem Rusiju treba oslabiti kako više ne bi mogla da preduzima akcije ovolikih razmera. Ako razmislite, to znači da Moskva treba oslabiti više nego što je Versajski ugovor iz 1919. godine oslabio Nemačku. Treba još ozbiljnije da potkopaju snage Rusije – da ona ne bi mogla da pregovara, da se bavi diplomatijom - objasnio je Čomski.

Njega je razočarala spremnost evropskih zemalja da se bezuslovno potčine odlukama Bele kuće kako bi izbegli da budu označeni kao "izdajice" zapadnih vrednosti.

Tanjug/Ap

 

- Evropa sada podržava ovu tačku gledišta. Amerikanci su se uvek držali takve politike, ali Nemačka i Francuska su imale neku vrstu alternativnog diplomatskog procesa. Međutim, na ovom samitu su samo zauzele i prihvatile stav Sjedinjenih Država - rekao je Čomski.

On je istakao i nepravednost takvog odnosa prema ukrajinskom sukobu, podsećajući na američke metode nametanja poretka u Iraku, Siriji ili Libiji, tako i na to kako se ono dešavanja u Ukrajini predstavljaju u medijima.

- Veoma je zanimljivo pratiti šta se piše u Sjedinjenim Državama. Ono što se dešava u Ukrajini stalno nazivaju "ničim izazvanim" sukobom. Tu frazu niko ne koristi kada su u pitanju drugi sukobi - rekao je lingvista.

NATO SE MOBILIŠE, RUSI UPLOVILI U JADRAN! Oglasio se admiral i poručio samo jedno

Čomski je provokacijom nazvao dugogodišnju želju Vašingtona da uvuče Kijev u Severnoatlantsku alijansu, uprkos stalnim protestima Moskve ili upozorenjima iskusnih američkih političara.

- Rusija je pre 30 godina – mnogo pre Putina – jasno stavila do znanja da bi ulazak Ukrajine u NATO, neprijateljski vojni savez, značio prelazak linije na koju nijedan ruski lider ne bi pristao. Ni Gorbačov, ni Jeljcin, ni Putin. Neki visoki američki zvaničnici su to razumeli: Džordž Kenan, Henri Kisindžer, Džejk Madlok i šef CIA Vilijam Berns. Ovo shvatanje postoji već dugo vremena. Od 1990-ih pokušavaju da upozore američke zvaničnike da bi pokušaj uključivanja Ukrajine u NATO bio nepromišljen i provokativan - rekao je Čomski.

Foto: Shutterstock

 

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je zadatak operacije "zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima".

Prema njegovim rečima, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa.

Ruska vojska je zajedno sa snagama DNR i LNR u potpunosti zauzela teritoriju Luganske Narodne Republike i značajan deo Donjecka, uključujući Volnovahu, Marijupolj i Svjatogorsk, kao i celu Hersonsku oblast, Azovske oblasti Zaporožja i deo Harkova.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading