NATO SE MOBILIŠE, RUSI UPLOVILI U JADRAN! Oglasio se admiral i poručio samo jedno
Foto: Printscreen

Ruski ratni brodovi su plovili duž italijanske obale sve do Ankone.

Dragone kaže da je admiral Aurelio De Karolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilisao najbliže jedinice.

Fregata Bergamini pratila je ruski razarač "Admiral Tributs", a fregata "Marćelja" krstaricu "​​Varjag". Stalno su ih nadletali mornarički avioni P72, pa je stigla i fregata "Libećo".

Postsovjetska Rusija držala je u Mediteranu, kaže Dragone, sve do 2015. godine samo jedan ratni brod.

- Zatim su uz znatna ulaganja obnovili sirijsku luku Tartus, u kojoj su od 2017. dobili koncesiju na pola veka, pretvarajući je u važnu bazu. Prošle godine u Mediteranu bilo je desetak jedinica. Kretale su se južno od Kipra, gde su ležišta nafte i gasa, i naravno gde su bile vežbe NATO. Sada, s obzirom na ukrajinsku krizu, imaju moćnu postavu, sa čak dvadeset brodova - kaže admiral.

On ističe da je Putin 31. jula "potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem".

- Biće veoma nasrtljivi na Bliskom istoku i u Africi, gde žele da stvore bazu u Sudanu. Pokušaće ponovo da se pokrenu u Egiptu, Libiji i Alžiru. Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu, već i u središnjem. Zbog toga, nakon događaja u Jadranu, naredio sam promenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija "Sigurno more" sada je postala "Sigurni Mediteran" a naše patroliranje se proširilo ne samo na zone najbliže Italiji: to je jedini način da se kontroliše situacija - kaže admiral.

Na Mediteranu su, prema njegovim rečima, "izvori snabdevanja Moskve, jer je severna Afrika područje koje Rusi žele da destabilizuju i moramo se pokrenuti da to sprečimo. Od obalnih država do Sahela ruska aktivnost je poznata i pokazaće se s većim intenzitetom u nadolazećim godinama."

Dragone ima iskustva još iz hladnog rata i tvrdi da je sada situacija napetija.

- Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se sa nadmetanja u krizu, koja preti prerastanjem u sukob - kaže on.

Admiral je podsetio da su se u aprilu dve ruske podmornice približile NATO floti u Jonskom moru, ali su ih italijanske fregate uočile od prvog dana.

NATO SE MOBILIŠE, RUSI UPLOVILI U JADRAN! Oglasio se admiral i poručio samo jedno

Foto: Printscreen

 

- Držali smo ih u sonaru deset dana, a onda je francuska jedinica zamenila našu. U podmornicama čuju naše sonare koji ih "pinguju" i tako ocrtavaju: shvatili su da ne mogu izmaknuti kontroli, pa su otišli.

Naglašava da nikad nije bilo nesreća i demantuje da su Rusi blokirali Otrant.

- Trgovinski promet ni u jednom trenu nije bio ugrožen.

Za ruske poteze na Jadranu kaže da je to "prilično rutinska aktivnost".

- Rusi su patrolirali, "ispipavali" postavu američke flote i procenjivali kako reaguje. Bio je tu špijunski brod "Vasilij Tatiščev", zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno ko koga uhodi."Držimo se podalje kako bismo ispitali radarske emisije, ali često smo stizali i na nekoliko stotina metara. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene periskopom pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama - rekao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading