Snimljeni novi višecevni lansirni sistemi „Čeburaška“; Gori nebo nad Sevastopoljem (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/Twitter Printscreen

Eksplozije i u Belgorodu. Moskva i Kijev se i dalje međusobno optužuju za sve ozbiljnije napetosti oko nuklearke u Zaporožju.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres i Stejt department apeluju na demilitarizaciju područja oko nuklearke. 

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati novu vojnu pomoć vrednu 775 miliona dolara, u kojoj će između ostalog biti i najmanje 10 dronova za praćenje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da Rusija mora bezuslovno hitno da povuče trupe iz Zaporožja i prestane sa provokacijama i granatiranjem tog područja.

BLOG UŽIVO JE ZAVRŠEN

Rezime 187. dana rata u Ukrajini

  • Udari poslednjih dana narušavaju osećaj bezbednosti Krima 
  • Zašto inspektori još nisu posetili nuklearnu elektranu u Zaporožju?
  • Kijev popravlja i koristi oštećene ruske tenkove
  • Rusija smenila komandanta svoje oštećene Crnomorske flote
  • E.U. predlog zabrane viza ruskim turistima podelio čitav kontinent
  • Sevastopolj pod naletom ukrajinskih dronova
  • Novi lansirni sistemi proizvedeni u DNR
  • Rusi tvrde da je ponovo napadnuta NE u Zaporožju

"Ideja o zabrani ulaska svim Rusima u EU je nacistička"

23:46 - Ideja da se svim ruskim državljanima uskrati ulazak u EU predstavlja manifestaciju nacističke politike, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šok tvrdnje američkog dnevnika

23:24 - Mesecima su ruski špijuni planirali zauzimanje Kijeva i zbacivanje ukrajinske vlade i predsednika Vladimira Zelenskog, ali uprkos pažljivim pripremama, plan je, kako navode američki izvori, propao.

A kako se tačno ova pažljivo organizovana akcija pokvarila, sada prvi put pokazuju materijali do kojih su došli ukrajinske i druge bezbednosne službe i koje je navodno pregledao "Vašington post".

Guverner Sevastopolja: PVO aktivan, ne snimajte ga kako radi

22:55 - Protivvazdušni sistem ponovo radi od večeras u Sevastopolju, izjavio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

"PVO ponovo radi u Sevastopolju. Molimo sve da ostanu mirni. Imamo i zahtev - manje snimajte i ne kačite video snimke na internet, čime pokazujete kako radi naš odbrambeni sistem", naveo je Razvožajev na Telegramu.

Novo naoružanje za DNR

22:37 - Vojska Donjecke Narodne Republike dobila je nove višecevne lansirne sisteme „Čeburaška“ koji su proizvedeni u DNR, izjavio je lider te republike Denis Pušilin.

NATO projektili kalibra 155 milimetara sa američkim detonatorima M739

22.09 - Fotografije sa mesta artiljerijskog udara Oružanih snaga Ukrajine na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje.

Tokom granatiranja korišćeni su NATO projektili kalibra 155 milimetara sa američkim detonatorima M739.

 

 

Nemačka šalje Ukrajini 20 raketnih sistema

21.43 - Nemačka namerava da isporuči Ukrajini 20 raketnih sistema kalibra 70 milimetara na specijalnim automobilima i 2.000 odgovarajućih raketa, saopšteno je na sajtu nemačke Vlade.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Rusi aktivirali "Pancire" pod naletom flote ukrajinskih dronova

21.36 - Oružane snage Ukrajine večeras su izvele novi napad na Sevastopolj, najveći krimski grad.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šojgu: Rusija počinje sa serijskom proizvodnjom morske verzije rakete "Cirkon"

21.32 - Rusija pokreće serijsku proizvodnju morske varijante hiperzvučne rakete „Cirkon“, a ona je faktički već uvrštena u arsenal ruske vojske, izjavio je ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rakete na nebu iznad Sevastopolja

21.04 - U Sevastopolju je ponovo stupio u akciju ruski PVO - rekao je guverner grada Mihail Razvožajev.

Podsećamo, Rusi tvrde da je jutros dronom napadnut štab Crnomorske flote i da je letelica oborena.

Za dan evakuisano 40.000 ljudi

21.00 - Oko 40.000 ljudi, uključujući 6.000 dece, danas je evakuisano u Rusiju iz opasnih regiona Ukrajine i Donbasa. Ovo je u subotu saopštio načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije Mihail Mizincev.

- Uprkos aktivnom protivljenju kijevskog režima, tokom proteklog dana, 39.299 ljudi, uključujući 5.868 dece, evakuisano je na teritoriju Ruske Federacije iz opasnih regiona Ukrajine i republika Donbasa.

 

Mizincev tvrdi: Ukrajinci smestili vojne položaje u školama

20.45 - "Nacionalisti i Oružane snage Ukrajine postavile su vojnu opremu na teritoriji škola u Novodmitrovki, Konstantinovki i Nikolajevu" - tvrdi načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

U Moskvi izloženo zarobljeno ukrajinsko naoružanje

20.20

 

 

RUSKI GRADSKI ZVANIČNICI TVRDE: Ukrajinska vojska izvršila udar na nuklearku Zaporožje

19.59 - Oružane snage Ukrajine izvršile su artiljerijski udar na nuklearnu elektranu Zaporožje i predgrađe Energodara, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na izjave gradskih zvaničnika.

Celu vest pročitajte OVDE.

Odbijen raketni napad na Herson

19.17 - Raketni napad ukrajinskih snaga na Herson je odbijen, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonskog regiona.

Kako je rekao, sve projektile oborile su ruske PVO snage.

Ukrajinci granatiraju Donbas

19.00 - Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donbas, a u poslednjem naletu mete su bile Donjeck, Zajcevo i Novobahmutovka, javlja Zajednički centar za kontrolu režima prekida vatre.

U napadima su korišćeni projektili kalibra 120, 122 i 152 milimetra, iako za sada nema informacija o mogućim žrtvama i nanetoj šteti.

Američki časopis: Rublja ne propada

18.40 - Ruska ekonomija se pokazala otpornom na uticaj sankcija koje su uvele zapadne zemlje, što nas tera da razmišljamo o efikasnosti restriktivnih mera, izjavio je kolumnista Mark Episkopos u časopisu "Nešnal Interest".

Prema rečima autora članka, uspeh ruskog ekonomskog sistema zasniva se na četiri važna faktora. Prvo je nazvao neverovatne korake Centralne banke.

- Ruska centralna banka je preduzela brze mere da zaštiti rublju od naleta finansijskih ograničenja SAD i EU. Rublja nije propala, kao što je predsednik DŽo Bajden obećao u martu, a ove godine je postala jedna od najjačih svetskih valuta - rekao je Episkopos.

POKUŠAN ATENTAT NA GRADONAČELNIKA MARIUPOLJA Eksplodirala bomba, niko nije povređen u napadu (VIDEO)

18.15 - Neimenovani izvor je potvrdio ovu informaciju za rusku državnu agenciju.

Na gradonačelnika Marijupolja Konstantina Ivaščenka danas je pokušan atentat, u kojem nije povređen, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Celu vest pročitajte OVDE.

Gutereš: Sarađivati radi izvoza ruske hrane i đubriva

17.53 - Svetu neophodni ruska hrana i đubrivo.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da bi vlade i privatni sektor trebalo da sarađuju kako bi rusku hranu i đubrivo, kao i ukrajinsko žito isporučili na svetska tržišta u okviru sporazuma o izvozu hrane postignutom prošlog meseca uz posredovanje Turske i UN.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusko ministarstvo: Ukrajinci koriste bojne otrove

17.15 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije danas je saopštilo da je ukrajinska vojska upotrebila bojni otrov protiv ruskih trupa u regionu Zaporožja.

Celu vest pročitajte ovde.

Izdati prvi ruski pasoši u Harkovskoj oblasti

17.05 - U gradu Kupjansk, u Harkovskoj oblasti, izdato je prvih deset ruskih pasoša lokalnim stanovnicima, prenosi RIA Novosti.
 

Celu vest pročitajte ovde.

Zelenski se zahvalio Bajdenu na vojnoj pomoći u iznosu od od 775 miliona dolara

Snimljeni novi višecevni lansirni sistemi „Čeburaška“; Gori nebo nad Sevastopoljem (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

 

16.38 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se danas američkom kolegi Džozefu Bajdenu na najnovijem paketu vojne pomoći od 775 miliona dolara.

"Izuzetno cenim još jednu američki vojnu pomoć u iznosu od 775 miliona dolara. Hvala vam, predsedniče, što ste doneli ovakvu odluku. Napravili smo još jedan važan korak da pobedimo agresora. Ukrajina će biti slobodna", naveo je Zelenski na Tviteru.

Nešto ranije, državni sekretar SAD Entoni Blinken je rekao da je Vašington od dolaska nove administracije na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom vojno pomogao Kijevu sa 10,6 milijardi dolara.

Rogov: Sprečena provokacija Kijeva na nuklearnoj elektrani

16.33 - Provokacija Kijeva na Zaporoškoj nuklearki, koja je planirana da bude izvedena 19. avgusta, je sprečena, rekao je Sputnjiku predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

„Na teritoriji nuklearne elektrani je 19. avgusta bilo prilično tiho. Zahvaljujući ranom otkrivanju planova militanata ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, uspeli smo da sprečimo provokaciju. U suprotnom bi posledice mogle biti nepopravljive“, izjavio je on.

Rogov je podvukao da nema nikakve sumnje da će vlasti u Kijevu pokušati da realizuju nove provokacije i da granatiraju nuklearnu elektranu.

Zaharova: Moskva će adekvatno reagovati na novu provokaciju

Snimljeni novi višecevni lansirni sistemi „Čeburaška“; Gori nebo nad Sevastopoljem (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

14.55 - Moskva će adekvatno odgovoriti na proterivanje i proglašenje personom non grata ruskog diplomate u Rumuniji, jer je to izvršeno pod izmišljenim izgovorima, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Celu vest pročitajte ovde.

SAD planiraju da Ukrajini isporuče navođene projektile „Ekskalibur“

14.24 - Sjedinjene Američke Države planiraju da Ukrajini isporuče navođene projektile „Ekskalibur“, piše list „Politiko“. Pojašnjeno je da ovi projektili nisu bili uključeni u trenutni paket vojne pomoći.

Ukrajinske trupe granatirale kaznenu koloniju u Donjecku

14.10 - Ukrajinske trupe granatirale su kaznenu koloniju u Kirovskom okrugu Donjecka, tri zatvorenika su ranjena, saopštio je štab odbrane DNR.

"Oružane formacije Ukrajine napale su 124. popravnu koloniju u Kirovskom okrugu u Donjecku. Trojica zatvorenika su zadobila šrapnelske rane", saopštio je Telegram kanal glavnog štaba.

Šojgu: Ideja o zabrani ulaska svim Rusima u EU je nacistička

Snimljeni novi višecevni lansirni sistemi „Čeburaška“; Gori nebo nad Sevastopoljem (FOTO/VIDEO)

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

 

13.50 - Ideja da se svim ruskim državljanima uskrati ulazak u EU predstavlja manifestaciju nacističke politike, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Danas smo svedoci još jedne jasne manifestacije nacističke politike, kada visoki evropski zvaničnici proturaju rusofobičnu ideju o blokiranju ulaska u zemlje EU svim Rusima“, izjavio je Šojgu tokom obraćanja na sastanku prvog Međunarodnog antifašističkog kongresa u Moskvi, prenosi TAS S.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je ove nedelje na prekid izdavanja viza ruskim građanima na nivou cele Evropske unije, preneli su litvanski mediji.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, ali joj se protive nemački kancelar Olaf Šolc i Evropska komisija.

Češka, aktuelna predsedavajuća EU, najavila je da će se o tom pitanju razgovarati na ministarskom sastanku krajem avgusta.

Energoatom: Zaporoška elektrana radi sa rizikom od curenja radijacije

12:45 - Zbog napada u oblasti oko Zaporoške nuklearne elektrane, rađena je vanredna zaštita na jednom od energetskih blokova, a jedan od tri pogonska bloka je isključen. 

Tokom granatiranja azotno-kiseonička stanica i pomoćni objekat su ozbiljno oštećeni.

Rizici od curenja vodonika i radioaktivnog prskanja ostaju, a velika je i opasnost od požara, obaveštavaju stručnjaci "Energoaroma".

 

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je epski snimak lansiranja ruskih tankera u svemir

12:15 - 

 

 

 

Vazdušni alarm u mnogim regionima Ukrajine

11:30 - 

 

 

 

Zelenski: Rusiji potrebni gasovodi da bi "snabdevala" Evropu problemima

Snimljeni novi višecevni lansirni sistemi „Čeburaška“; Gori nebo nad Sevastopoljem (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

11:00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da su Rusiji potrebni gasovodi "Severni tok 1" i "Severni tok 2" da bi, kako je naveo, "snabdevala" Evropu problemima.

"Rusiji su potrebni tokovi da bi snabdevala Evropu problemima, a ne da bi pomagala u gasu", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski smatra da što duže "teroristička država", kako je nazvao Rusiju, bude prisutna na evropskom i globalnom energetskom tržištu, to duže neće biti stabilnosti na tržištu.

 

Sistem "Uragan"

10:30 - 

 

 

 

Oboren dron iznad sedišta Crnomorske flote

10:00 - Sistem PVO oborio je dron direktno iznad sedišta Crnomorske flote, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

- Pao je na sam na krov i zapalio se. Napad nije uspeo. Bravo momci - napisao je on na svom Telegram kanalu.

 

 

Očevici su na društvenim mrežama objavili snimak na kojem se, navodno, vidi dron koji se srušio na krov štaba Crnomorske flote u Sevastopolju.

 

Veliki gubici ljudstva na ukrajinskoj strani

09:00 - Ruska avijacija je visoko preciznim oružjem likvidirala 20 američkih plaćenika u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se precizira, kod mesta Andrejevka izveden je udar na položaje ekstremističke jedinice „Kraken“ i plaćenika i tom prilikom je likvidirano 100 Ukrajinaca i 20 stranih plaćenika.

 

Narodna milicija LNR isporučila je humanitarnu pomoć australijskih dobrovoljaca stanovnicima Severodonjecka i Lisičanska

08:30 - 

 


 

 

 

Portugal protiv zabrane ulaska u EU za ruske turiste

08:00 - Portugal je protiv zabrane ulaska u EU za ruske turiste, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
„Portugal smatra da glavni cilj sankcija treba da bude da se kazni ruska vojna mašinerija, a ne ruski narod. Učestvovaćemo u diskusiji o ovom pitanju na evropskom nivou kako bise došlo do zajedničkog stava“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu izdanja „Eko“.

 

Rusija: Potrebni gasovodi da bi "snabdevala" Evropu problemima

07:38 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da su Rusiji potrebni gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 da bi, kako je naveo, "snabdevala" Evropu problemima.

"Rusiji su potrebni „tokovi“ da bi snabdevala Evropu problemima, a ne da bi pomagala u gasu", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

Generalštab Ukrajine: Rusija pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu

07:20 -  Rusija je pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu na nekoliko pravaca, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Borbe se vode na pravcu Slavjanska, Kramatorska i Bahmuta, prenosi Unian.

Navodi se da na tim pravcima ruske snage granatiraju oblasti pojedinih naselja.

 

 

Blinken:Ukrajini do sada 10,6 milijardi dolara vojne pomoć

07:15 - Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je sinoć da je sa najnovijim paketom pomoći od 775 miliona dolara, Amerika do sada vojno pomogla Ukrajini sa 10,6 milijardi dolara, saopštio je Stejt department.

 

Granatiran Melitopolj,ruske snage oborile dve rakete

07:00 - Snažne eksplozije čule su se rano jutros u ukrajinskom gradu Melitopolju koji je pod ruskom kontrolom, prenosi TAS S sa lica mesta.

Agencija Ria Novosti izveštava, pozivajući se na izjavu zvaničnika ruske civilno-vojne uprave Zaporoške oblasti Vladimira Rogova da su se nešto posle ponoći čule četiri eksplozije a da su sistemi ruske PVO oborili dve ukrajinske rakete.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading