"OVO JE TEK POČETAK" Otkriveno kako je došlo do diverzije na Krimu, uvertira za kontraofanzivu
EPA

- Ovo je tek početak! – poručili su Ukrajinci Vladimiru Putinu posle serije spektakularnih napada koje su izveli na Krimu, koji kontrolišu Rusi, piše Tajms. Iako Ukrajina nije zvanično preuzela odgovornost za napade, savetnik predsednika Vladimira Zelenskog sugerisao je na Tviteru da njegova vlada stoji iza eksplozija. Jutro kod Džankoja počelo je eksplozijama“, tvitovao je Mihajlo Podoljak.

Juče je eksplodiralo rusko skladište municije koje se nalazilo u vojnoj bazi koja se nalazi 200 kilometara od najbliže linije fronta. Eksplozije su potresle i bazu ruske pomorske avijacije oko 18 km severno od krimske prestonice Simferopolj, koja je izgorela ubrzo nakon detonacija.

„Ovaj vatromet je jasan znak da će se Krim uskoro vratiti Ukrajini“, rekao je portparol vojne administracije Odeske oblasti Serhij Bračuk.

Juče je istovremeno došlo do eksplozija na velikoj trafostanici u gradu Džankoi na Krimu, a oko 20 kilometara istočnije velika eksplozija skladišta municije u blizini železničke pruge u mestu Azovska, a vidi se i veliki požar u Azovskoj. na video snimcima koji kruže društvenim mrežama.

EPA

 

Ministarstvo odbrane Rusije priznalo je da su se napadi na skladište municije dogodili, okrivljujući ih diverzantima i okarakterisalo napad kao „teroristički“. Sergej Aksjonov, ruski lider Krima, rekao je da je 3.000 ljudi evakuisano, a dve osobe su povređene. Napadi na Krim takođe su primorali na bekstvo ono malo preostalih ruskih turista, čiji je egzodus izazvao ogromne saobraćajne gužve na Kerčkom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom. Dugi redovi su se formirali i na železničkoj stanici u Simferopolju.

Misteriozni napad

Najnoviji napadi usledili su nakon što je prošle nedelje u Novofedorivki izgorela ruska vazdušna baza sa deset aviona. Ukrajinski zvaničnici rekli su medijima da je napad rezultat operacije koju je izvela "elitna jedinica specijalnih snaga". Međutim, kada ih je kontaktirao Tajms, zvaničnici vojne obaveštajne službe i operateri specijalnih snaga jedinice, koja je sprovela nekoliko operacija na ruskom tlu, rekli su da nemaju saznanja o operaciji specijalnih snaga.

A satelitske fotografije vazdušne baze Novofedorivka, u blizini grada Saki, pokazuju velike kratere koji ukazuju na raketne napade, a ne na vrstu eksploziva koji bi mogao da koristi specijalne snage/diverzantski tim. Kremlj je tvrdio da je uništenje u vazduhoplovnoj bazi prouzrokovao požar izazvan nesrećnim spletom okolnosti.

EPA

 

SAD, pak, tvrde da Ukrajini nisu isporučile rakete tolikog dometa da bi mogle da pogode ciljeve koji se nalaze stotinama kilometara duboko na teritoriji koju kontroliše Rusija. Kijev poseduje protivbrodske rakete dugog dometa zvane Neptun, koje su već korišćene za potapanje bojnog krstaša Moskva, ali im je potrebna modifikacija da bi se uopšte koristile protiv kopnenih ciljeva i letele kroz troslojnu protivvazdušnu odbranu Rusije, što je neophodno za stići do Krima. Takođe je saopšteno da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo gađalo ruske protivvazdušne sisteme američkim antiradarskim raketama AGM-88, zbog čega su ruski radarski operateri isključili svoje sisteme kako ne bi bili pogođeni. Ukrajinski centar za strateške komunikacije saopštio je i da Rusija priprema rakete za napad 24. avgusta, na Dan nezavisnosti Ukrajine.

Ukrajinska kontraofanziva

U septembru Kremlj planira da održi „referendume“ u provincijama Herson i Zaporožje, što bi gotovo sigurno rezultiralo njihovim pripajanjem Rusiji. Ukrajina je stoga odlučna da zaustavi ono što se dešava. Plan Zelenskog je navodno da osvoji Herson i okolna naselja pod ruskom okupacijom na desnoj obali reke Dnjepar, nakon čega bi kontraofanziva trebalo da krene ka teritoriji na jugu i istoku i na kraju prema samom Krimu, koji je tajno okupiran. Ruski operativci 2014.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading