ZADUŽUJU SE DA BI POVEĆALI VOJNI BUDŽET Ukrajinu čeka visoka inflacija, dug se meri u milijardama dolara
Foto: president.gov.ua

Prema zakonu koji je usvojila Vrhovna rada Ukrajine, vlada će biti ovlašćena da prikupi dodatnih 7,3 milijarde dolara putem domaćeg zaduživanja.

Ovo će omogućiti da se dodatnih 6,5 milijardi dodeli Ministarstvu odbrane i da se obezbedi više sredstava za policiju, vojsku i obaveštajne službe.

 

 


- Moramo da brinemo o pobedi u ratu. Bolje je rizikovati visoku inflaciju nego ne plaćati vojnicima - rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko o strategiji Narodne banke Ukrajine da štampa više novca.

Marčenko je ranije rekao da se Kijev nada da će dobiti 12-16 milijardi dolara od stranih poverilaca do kraja godine. Tačan iznos zavisiće od pregovora sa stranim partnerima, rekao je on.

 

 

Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

 

 

Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Ujedinjene nacije će podržati posetu inspektora nuklearki Zaporožje - Alo.rs

Zelenski smenio šefove tri regionalne kancelarije službe bezbednosti - Alo.rs

Čečenski specijalci zauzeli strateški važan položaj kod ključnog grada! - Alo.rs

Komentari (0)

Loading