REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za napad na nuklearnu elektranu Zaporožje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se danas da deo plaćanja za ruski gas bude u rubljama, javio je Interfaks, pozivajući se na zamenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Turska je saopštila da je u petak iz ukrajinskih luka isplovilo još tri broda sa žitaricama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala. 

BLOG UŽIVO

Oštre mere u Nikolajevu

22.55 - Vlasti Nikolajeva produžavaju policijski čas do 8. avgusta i organizovaće obilazak od vrata do vrata u potrazi za „nelojalnim“ stanovnicima.

Kako je rekla Ana Zamazejeva, predsednica regionalnog saveta, ljudi koji podržavaju rusku specijalnu operaciju moraju biti "pronađeni, zatim osuđeni i ne smeju da izađu uz kauciju".

Prema rečima Zamazejeve, snage bezbednosti idu od kuće do kuće, pregledaju svaki stan, proveravaju dokumenta i mobilne telefone, pišu lokalni mediji.

Ukrajinske trupe granatirale su dva okruga Donjecka

22.40 - DNR je saopštila da su Oružane snage Ukrajine ispalile 11 granata na Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka.

Obraćanje Zelenskog

22.16 - "Hvala našim partnerima - svima koji snabdevaju Ukrajinu neophodnim naoružanjem. Konkretno, ove nedelje je dogovoren još jedan paket podrške iz Sjedinjenih Država"- rekao je Zelenski.

 

 

Grosi: Izuzetno sam zabrinut zbog granatiranja nuklearke

21.35 - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi izrazio je danas duboku zabrinutost zbog granatiranja nukelarne elektrane Zaporižje u Ukrajini, rekavši da ta akcija pokazuje da postoji rizik od nuklearne katastrofe.


- Izuzetno sam zabrinut zbog jučerašnjeg granatiranja najveće evropske nukelarne elektrane, što pokazuje da postoji vrlo realan rizik od nuklearne katastrofe koja bi ugrozila javno zdravlje, životnu sredinu Ukrajine i šire - kazao je Grosi, preneo je Rojters.

U Ukrajinu stigao prvi strani brod od početka rata

21.25 - Prvi inostrani brod stigao je danas u Ukrajinu otkako je počeo rat u Ukrajini u februaru i biće natovaren žitaricama, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

On je u komentaru na Fejsbuku naveo da se teretni brod koji plovi pod zastavom Barbadosa nalazi u ukrajinskoj luci Černomorsk, preneo je Rojters.

Ove nedelje isplovio je i prvi brod iz Ukrajine sa žitaricama nakon nedavnog sporazuma Rusije i Ukrajine o deblokadi luka, a išao je preko Turske ka Libanu.

Celu vest pročitajte OVDE.

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

EPA/ FOCKE STRANGMANN

 

Ukrajinske trupe granatirale Horlivku

20.55 - Ukrajinski vojnici su za deset minuta ispalili tri mine kalibra 120 mm i tri granate kalibra 155 mm na Gorlovku u DNR, navodi se u saopštenju predstavništva DNR u ZSOK.

DRAMATIČNO UPOZORENJE ŠEFA IAEA: Igrate se vatrom! Postoji realan rizik od nuklearne katastrofe u Zaporožju!

20.35 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na hitan prestanak svih vojnih aktivnosti blizu ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, upozorivši na "vrlo realan rizik nuklearne katastrofe".

Celu vest pročitajte OVDE.

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Još 8 milijardi evra: EK pripremila novi plan finansijske pomoći za Ukrajinu

20.00 - Evropska komisija pripremila je novi plan finansijske pomoći Ukrajini od osam milijardi evra u vodu grantova i kredita, piše "Politiko" pozivajući se na izvore u EK.

Novi plan se pojavio pošto je Berlin odbio da da kreditne garancije za Ukrajinu na sumu od devet milijardi evra.

Ukrajinske snage napustile još jedan položaj u Donbasu

19.26 - Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

NM DNR izbacila Ukrajince iz Marinke

19.23 - Snage Narodne milicije DNR, uz podršku ruske vojske, izbacile su ukrajinske jedinice sa položaja na jugu Marinke, odakle su gađale stambena naselja Donjecka, rekao je zamenik ministra informisanja Donjecke Narodne Republike Danil Bezsonov. 

Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti

19.08 - Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pritvorila je dva muškarca pod optužbom da su ruski obaveštajni agenti odgovorni za identifikovanje meta tokom ruskog raketnog napada koji je uništio brodogradilište u južnoj luci Nikolajev, saopštila je danas SBU.

Kabinet Zelenskog potvrdio: Severna Makedonija isporučila tenkove i avione

18.35 - Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak potvrdio je da je Severna Makedonija isporučila Ukrajini avione i tenkove.

Prethodno su mediji pisali da su vlasti Severne Makedonije isporučile Ukrajini četiri jurišna lovca Su-25, koje je Skoplje od Kijeva kupilo još 2001. godine.

Međutim, letelice nisu bile u upotrebi od 2004. godine, i bile su spremljene za prodaju.
 

"KRIZA SE MOŽE REŠITI PREGOVORIMA" Erdogan nudi da bude domaćin sastanka Putin-Zelenski

18.06 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom sastanka u Sočiju održanog u petak predložio da Turska bude domaćin susreta Putina sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Vitalij Gur je preminuo nakon atentata

17.52 - Zamenik šefa Novokahovske administracije Vitalij Gur preminuo je u bolnici nakon što je na njega izvršen atentat.

O smrti ovog činovnika saopštio je šef administracije Nove Kahovke. Inače, ovaj grad se nalazi u Hersonskoj oblasti.

Celu vest pročitajte OVDE.


Nepoznati počinioci izvršili su atentat na zamenika šefa Novokahovske administracije Vitalija Gura

17.45- On se trenutno nalazi na reanimaciji, saopštio je rukovodilac administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
Kako je rekao, njegovo stanje je teško.

Nepoznati počinioci ispalili su više metaka u Gura u blizini njegove kuće, a pretpostavlja se da je na njega pucano iz pištolja Makarova.
 

Ukrajinska vojska je u roku od 15 minuta dva puta gađala Kujbiševski okrug Donjecka

17.30 - Ispaljeno je 14 granata NATO kalibra (155 milimetara), saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Napad na ključne gradove u Donjecku

17.17 - Ruske snage počele su danas napad na dva ključna grada u istočnom regionu Donjecka i nastavile sa raketnim udarima na druge ukrajinske gradove, uključujući i Nikopolj koji se nalazi blizu najveće nuklearne elektrane u Evropi, potvrdili su ukrajinski vojni i lokalni zvaničnici.

Brod sa 33.000 tona kukuruza iz Odese stigao u Istanbul

16.36 - Teretni brod sa 33.000 tona kukuruza, koji je juče isplovio iz luke u Odesi, stigao je u Istanbul, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turske.

- Brod "Navistar" pod zastavom Paname, koji je krenuo iz Ukrajine u Irsku i koji je isplovio iz Odeske luke sa 33.000 tona kukuruza, stigao je na naznačeno mesto na severu Istanbula i usidrio se. U narednim satima brod će pregledati Zajednički koordinacioni centar - navodi se u saopštenju.

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

EPA/ Qilai Shen

 

NEMAČKA ZATVARA GRANICE Moratorijum na prijem izbeglica iz Ukrajine u više opština

16.13 - Sve više pojedinačnih opština, okruga, pa čak i čitavih regiona u Nemačkoj uvodi moratorijum na prijem izbeglica iz Ukrajine, navodi Zidojče cajtung.

Celu vest pročitajte OVDE.

Iz EU "zagrmeli": Odmah

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

15:50 - Evropska unija osudjuje je Rusiju zbog "neodgovornog kršenja" principa nuklearne bezbednosti vojnim aktivnostima oko ukrajinske elektrane u Zaporožju, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

 

 


"EU osuđuje ruske vojne aktivnosti u okolini nuklearne elektrane u Zaporožju.

"Ovo je ozbiljno i neodgovorno kršenje principa nuklearne bezbednosti i još jedan primer ruskog nepoštovanja međunarodnih normi", napisao je Borelj na Tviteru.

Pozvao je da se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) odmah odobri pristup elektrani.

Zaustavljen jedan od reaktora nuklearke u Zaporožju

15:43 - Jedan od reaktora ukrajinske nuklearne centrale u Zaporožju, koja se nalazi pod ruskom kontrolom, je zaustavljen, objavila je u subotu ukrajinska agencija za atomsku energiju, Energoatom.

 

Snimak napada ukrajinske mornarice 

15:30 - 

 

 

 

Ruska avijacija u akciji

15:00 - 

 

 

Erdogan otkrio o čemu je sve pričao sa Putinom

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

 

14:30 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je reč o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.

Na povratku iz Sočija, gde je juče razgovarao sa ruskim predsednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom rekao da će Putin uvek biti uz Tursku u borbi protiv terorizma, preneo je Sputnjik.

Detaljnije pročitajte OVDE.

Konašenkov:Preko 400 ukrajinskih vojnika poginulo u Hersonu

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

 

14:00 -  Više od 400 ukrajinskih vojnika poginulo je u ruskom napadu na privremenu ukrajinsku vojnu bazu u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov na brifingu.

 

Ukrajinske brigade dezertiraju u Nikolajevskoj oblasti usled masovnih gubitaka

13:50 - „Ukrajinski vojnici 59. motorizovane pešadijske, 61. pešadijske jegerske i 35. brigade marinaca odbili su da izvršavaju naredbe o ofanzivi, ostavljaju položaje i dezertiraju“, saopštila je ruska vojska.

 

 

 

Još 8 milijardi evra

13:45 - Evropska komisija pripremila je novi plan finansijske pomoći Ukrajini od osam milijardi evra u vodu grantova i kredita, piše „Politiko“pozivajući se na izvore u EK.

Novi plan se pojavio pošto je Berlin odbio da da kreditne garancije za Ukrajinu na sumu od devet milijardi evra.

- Berlin je tvrdio da je Kijevu, koji je „do guše u dugovima", bolje davati grantove - navodi se u članku.

 

Ukrajinski poslanik predlaže priznanje nezavisnosti Kosova

13:40 - Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko podneo je ukrajinskom parlamentu nacrt rezolucije kojom se predlaže priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Nastavlja se granatiranje Donjecka

13:30 -

 

 

 

Ruske snage eliminisale ukrajinsku raketnu bateriju

13:25 - Oružane snage Rusije su uništile ukrajinsku bateriju višecevnih raketnih bacača opremljenu sistemima ukrajinske proizvodnje Vilka i američkim HIMARS, izjavio je na današnjem brigingu za novinare portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Ukrajinska baterija višecevnih raketnih bacača opremljena sistemima Vilka i HIMARS uništena je u blizini naselja Pjatigorskoje u Harkovskoj oblasti", rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

 

Oružane snage Ukrajine napustile su strateške visine koje su pokrivale Artjomovsk i povukle se u grad

13:10 -

 


 

 

 

Ruska zastava podignuta je na TV tornju, na visini od 110 metara, u mestu Dnjeprorudno u Zaporoškoj oblasti

13:00 - 

 

 

 

Brod sa ukrajinskim žitom stiže sutra u luku Tripoli

12:30 -  Brod Razoni sa ukrajinskim žitom koji plovi pod zastavom Sijera Leonea stići će u libansku luku Tripoli u nedelju 7. avgusta, izvestio je list Al Akbar, citirajući izvor u ukrajinskoj ambasadi u Bejrutu.

Erdogan predložio Putinu

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

Foto: Kremlin.ru

 

12:20 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu predložio da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim u Turskoj.

 

Komandant 20. bataljona Narodne milicije LNR sa pozivnim znakom „Džekson“

12:10 - Stratešku visinu koja pokriva Artjomovsk Oružane snage Ukrajine predale su gotovo bez borbe.

 "Još su mogli da se brane, ali nisu izdržali – ima direktnih pogodaka u zemunicama. Većina utvrđenog područja ostala je netaknuta. Imali su više prostora za otpor. Nisu hteli“, kaže on.

 


 

 

Razgovarali Putin i Kadirov

REZIME DANA - UKRAJINCI DEZERTIRAJU! Atentat na zamenika šefa Nove Kahovke; Privedena dva muškarca u Kijevu, optuženi da su ruski agenti (FOTO/VIDEO)

Foto: Ilustracija

 

12:00 - Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa liderom Čečenije Ramzanom Kadirovim o socijalnom i ekonomskom razvoju republike, saopštio je zvanični predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Prema rečima pres-sekretara ruskog lidera, tokom sastanka strane su analizirale stanje stvari u Čečeniji. "Prethodne noći, posle rusko-turskih pregovora, Putin je održao radni sastanak sa liderom Čečenske Republike Ramzanom Kadirovim", rekao je Peskov. Vladimir Putin je dan ranije u Sočiju razgovarao sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

Gubici Ukrajinaca u LNR

11:15 - Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti Narodne milicije LNR tokom proteklog dana iznosili su više od 40 ljudi. Ovo je saopštio zvanični predstavnik republičkog resora za odbranu Ivan Filiponenko.

Bitka za Artemovsk

11:00 - Komandant 20. bataljona Narodne milicije LNR sa pozivnim znakom „Džekson“ pokazao je položaje na uzvišenju koji, kako je navedeno, omogućavaju Rusima da drže ukrajinsku vojsku u Artemovsku na nišanu.

 

 

 

Britanci javljaju: Ruske trupe gomilaju snage na jugu, čekaju kontraofanzivu ili spremaju novi napad

10:30 - 

 

 

Artiljerci 2. AK šalju uputstva Oružanim snagama Ukrajine kako da pravilno napuste svoje položaje

10:00 - 

 


 

 

Snimci borbenog rada Jenisejskog oklopnog voza u zoni NVO

09:30 - 

 


 

Oružane snage Ukrajine planiraju da se povuku iz Artemovska, pa su počele da dižu u vazduh mostove

09:15 - 

 


 

 

Zelenski: Zaplenjena ruska imovina vredna 765 miliona dolara

08:30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je u Ukrajini već zaplenjena ruska imovina vredna 765 miliona dolara.

- Prema rečima vladinih zvaničnika u Ukrajini je već nasilno zaplenjena imovina vredna 28 milijardi grivni (765 miliona dolara) - naveo je Zelenski u saopštenju objavljenom na sajtu njegove kancelarije.

 

Isplovili brodovi iz ukrajinskih luka

07:30 - Dva broda iz Turske i jedan iz Bugarske isplovili su iz ukrajinskih luka, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

U okviru sprovođenja inicijative o međusobnom razumevanju o bezbednom transportu žita iz ukrajinskih luka iz luke Odesa su isplovili brodovi Najvi Star (Turska, natovaren kukuruzom), Polarnet (Turska, natovaren kukuruzom) i Rožen (Bugarska, natovaren kukuruzom) koji je isplovio iz luke Černomorsk 5. avgusta 2022. Rusija je striktno posvećena svojim obavezama iz sporazuma u cilju obezbeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinske luke - rekao je Mizincev, preneo je TAS S.

 

Poljanski: Uslovi Ukrajine su smešni

07:00 - Ukrajina nije spremna da vodi ozbiljne pregovore o nagodbi, uslovi koje ona postavlja su smešni, rekao  je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading