DRAMATIČNO UPOZORENJE ŠEFA IAEA: Igrate se vatrom! Postoji realan rizik od nuklearne katastrofe u Zaporožju! (FOTO/VIDEO)
EPA

Šef IAEA Rafael Marijano Grosi rekao je da je "izuzetno zabrinut" zbog izveštaja o granatiranju najveće evropske nuklearne elektrane.

 

Ukrajina je saopštila da su delovi postrojenja "ozbiljno oštećeni" u ruskim vojnim napadima. Rusija je zauzela elektranu u martu ali je zadržala zaposlene Ukrajince. Kijev, međutim, optužuje ruske snage da raketiraju civilne mete iz postrojenja, koristeći "taktiku terora".

Jučerašnji napadi podcrtavaju "veoma realan rizik nuklearne katastrofe koja bi mogla da zapreti javnom zdravlju i prirodnoj sredini u Ukrajini i dalje", rekao je Grosi. "Svako vojno vatreno delovanje usmereno na ili iz postrojenja znači igru s vatrom, sa potencijalno katastrofalnim posledicama", dodao je.

Ukrajinsko osoblje mora da ima mogućnost da obavlja svoje važne zadatke "bez pretnji ili pritisaka", naglasio je i dodao da bi njegovoj agenciji trebalo dozvoliti da im da tehničku podršku.

"U svrhu zaštite ljudi u Ukrajini i drugde od potencijalne nuklearne nesreće, svi moramo ostaviti po strani naše razlike i delovati odmah. IAEA je spremna", rekao je Grosi, nekoliko dana nakon što je izjavio da je elektrana "potpuno van kontrole".


Operater elektrane u Zaporožju rekao je da su ruski raketni udari doveli do zatvaranja jednog od reaktora i da postoji opasnost curenja radioaktivnih supstanci. Moskva tvrdi da je Ukrajina odgovorna za te napade. Nezavisne provere tvrdnji obe strane nema.

Dan ranije ruska uprava Enerhodara objavila da su električni vodovi u nuklearki Zaporožje prekinuti ukrajinskim granatiranjem, dok Kijev tvrdi da odgovornost za granatiranje snosi ruska strana.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading