SPREMA SE ODLUČUJUĆA BITKA Kroji se sudbina Ukrajine, mostovi ključ predstojeće borbe!
Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

"Ukrajinci sada ruše mostove koji prelaze Dnjepar, čime se ograničava logistička podrška, a time i dostupnost ruske artiljerije na zapadnoj obali", objašnjava Džek Vetling iz Royal United Services Institute.

"U smislu taktičkih akcija vidimo mala oportunistička napredovanja na višestrukim pravcima kako bi se Ruse uvalili u sve tešnji džep duž reke", piše britanski Telegraf."

Ova strategija bi mogla da upali, ocenjuje britanski list i navodi, da ako Rusi ne budu u stanju da se pojačaju, to bi moglo da dovede do kolapsa vojne volje u Hersonu. Sve u svemu, mogu da se identifikuju četiri mosta koja su ključ predstojeće borbe.

 

 

Prvi je drumski most Antonovski, koji je u ponedeljak stavljen van funkcije. Najveći je i najvažniji od tri koja Rusi kontrolišu preko kilometrima širokog Dnjepra. Reč je o ogromnoj konstrukciji koja fizički verovatno ne može da se uništi, ali može biti rizičan za prevoz logistike.

Železnički most, koji se nalazi oko pet i po kilometara uzvodno, ostaje otvoren, ali je jednako ranjiv na preciznu artiljeriju. Mnogo je sigurniji treći prelaz u Novoj Hakovi, koji se nalazi oko 50 kilometara uzvodno od Zaporožja.

Put ovde prelazi preko akomulacione brane. Ukrajina ne može da rizikuje da je uništi zbog straha da ne izazove poplavu koja bi mogla da odnese i sam Herson.

Mali deo koji Ukrajinci mogu (i jesu) pogodili je deo koji zaobilazi branu i može lako da se popravi. Ali da bi stigli do Hersona, kamioni koji ovde prelaze Dnjepar, takođe moraju da pređu pritoku Inhulets. Ukrajinci su prošle nedelje pogodili most koji prelazi preko te reke, u mestu Darivka.

Ruski PVO

Sledeći korak bio bi iscrpljivanje ruske protivvazdušne odbrane u tom području kako bi se omogućilo delovanje ukrajinskih bespilotnih letelica i pešadije. Bez podrške iz vazduha i daljeg logističkog snabdevanja, Rusi bi bili primorani da se povlače prema obali reke - suočeni s kopnenim napadima ukrajinske vojske.

Na kraju bi Ukrajinci mogli da preseku i autoput između Hersona i Nove Kahove, deleći ruski mostobran na dva dela i ostavljajući garnizon u glavnom gradu kompletno izolovanim.

Ruska komanda tada bi se suočila s istim izborom kao i Ukrajinci u regionu Lugansk: ostati i boriti se ili narediti povlačenje dovoljno rano da se izbegne potpuna katastrofa. Međutim, cilj ukrajinske vojske i dalje je predaleko.

Dosadašnji ukrajinski napori uključivali su probne napade manjih razmera. Tek će se videti imaju li nadmoć u pešadiji i artiljeriji za pokretanje jedne sveobuhvatne konvencionalne ofanzive protiv ukopanih položaja.

Ako Rusi odluče da im odbrana Hersona bude prioritetom i budu u mogućnosti da dovedu pešadijska pojačanja preko reke u grad, to bi mogla da bude krvava i skupa bitka. Rusima bi i odgovaralo da uvuku Ukrajince u višenedeljne urbane kaljuge u Hersonu. U tom slučaju za ukrajinske trupe i vojno i politički bilo bolje da se jednostavno povuku, ocenjuje Telegraf.

Rusi još imaju karata u rukavu

Conflict Intelligence Team, obaveštajni odred koncentrisan isključivo na rusku vojsku, pratio je tokom prošle nedelje povećanje železničke aktivnosti koja sugeriše masovno kretanje trupa iz ruskog Istočnog vojnog okruga preko Krima.

Podaci o kretanju zaustavljaju se na granici Krima, koju Rusija smatra svojom državnom granicom. Kada se uporede informacije iz drugih izvora čini se da Rusi gomilaju trupe negde u južnoj Ukrajini, kaže Kiril Mihailov, istraživač CIT-a. To bi mogla biti Rusima ta toliko potrebna pojačanja za Herson.

 

 

S druge strane i to bi mogao biti kontraproduktivan potez - više trupa zahtevalo bi više zaliha preko mostova i na kraju više žrtava kada se mostobran neizbežno uruši.

"Rusi ne stoje dobro u i oko Hersona, zbog čega ima smisla sada preuzeti ofanzivnu inicijativu", kaže Mihailov.

Trenutno zatišje u borbama dopušta obema stranama da se pregrupišu. Dok Ukrajinci užurbano obučavaju nove brigade, uz obilatu pomoć Britanaca, Rusi na poligonu pored Nižnjeg Novgoroda grade Treći armijski korpus sastavljen od dobrovoljaca koji bi mogao biti spreman do avgusta.

Ko prvi uvuče više ljudi u borbu imaće priliku da preuzme inicijatviu. Ta trka mogla bi da nagovesti i širu stratešku sliku. Nameće se pitanje - da li Ukrajinci mogu da računaju na sveprisutnu vojnu podršku Vašingtona?

Ukrajinska pobeda u Hersonu bila bi snažan udarac Rusiji, obezbedila bi ukrajinski južni bok od Dnjepra i pokazala saveznicima Kijeva da je oslobođenje moguće - posebno sa zapadnim oružjem. Međutim, to sigurno neće završiti rat.

Pobeda istočno od Dnjepra

"Treba razlikovati lokalnu protivofanzivu koja taera Ruse iz Hersona i veliki, opšti napad koji menja stratešku sliku", poručuje Džek Vetling iz Royal United Services Institute.

"Ukrajina je ekonomski odsečena od pristupa Crnom moru, veliki deo njenog istočnog industrijskog središta je okupiran i suočava se s vrlo teškom hibridnom pretnjom koja će trajati."

Ruse treba kompletno poraziti istočno od Dnjepra - što je ogroman zadatak koji zahteva potpunu predanost Ukrajine i njenih zapadnih saveznika. S druge strane, postoje specifični strateški i politički razlozi u Vašingtonu koji komplikuju te planove. Zalihe GMLRS raketa koje ispaljuju američki sistemi Himars polako se prazne, a SAD želi zadržati minimalne zalihe i za svoje druge odbrambene obveze.

"Ako Ukrajina želi protivnapad velikih razmera, bez teških gubitaka, pešadija mora da ima vazdušnu podršku i oficire koji su sposobni sve to da koordinišu."

Bitka za Herson biće prvi test tih sposobnosti.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte u našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
db

28.07.2022 21:25

Leto je - nizak vodostaj Dnjepra a ruske inžinjerske jedinicie najbolje na svetu i ne zavaravajmo se dalekometna raketna tehnika i artiljerija razbiće sve snove Zelenskog.