PRVI BROD SA ŽITARICAMA BI MOGAO SUTRA DA NAPUSTI UKRAJINU; Donjeck granatiran zabranjenom municijom (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija A.V.

Nastavljaju se borbe u Hersonskoj oblasti. Ruska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad najvećom termoelektranom u Donbasu – "Ugljegorskom". Kijev navodi da će uzvratiti na sve provokacije, i optužuje Moskvu da teroriše Evropu cenama gasa i ostalih energenata.

Ukrajinske trupe izvršile su udar na jedini most preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti, koji ruske snage koriste za snabdevanje, saopštio je juče zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva cenama gasa "teroriše" Evropu, te je još jednom pozvao Evropsku uniju da pristane na strože sankcije Rusiji.  

BLOG UŽIVO

 

Ukrajinci se ne predaju

23.04 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je danas procenu da ukrajinska kontraofanziva u pravcu okupiranog grada Hersona dobija na zamahu.

Ministarstvo je u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru objavilo da su ukrajinske snage upotrebile artiljeriju dugog dometa, koje su dobile od zapadnih zemalja kao pomoć, da oštete najmanje tri mosta na reci Dnjepar na koje se ruske trupe oslanjaju pri snabdevanju zona pod njihovom kontrolom.

Ukrajina će povećati izvoz električne energije u Evropu

22.19 - Šef ukrajinskog državnog operatera električne mreže rekao je danas da će Ukrajina povećati svoj izvoz električne energije u Evropu sa 100 na 250 mega vata.

Ugrožena brana u Artjemovsku

 

21.33 - Militanti Ukrajine žele da dignu u vazduh branu u Artjemovsku Donjecke Narodne Republike i okrive Oružane snage Rusije, što će dovesti do poplava stambenih naselja sa više od 35 hiljada ljudi, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

 

Orban o sukobu u Ukrajini

20.45 Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se ovaj rat ne može dobiti. On je to rekao u Beču, posle razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

"Ovaj rat se ne može dobiti“, rekao je on. On je dodao da je strategija NATO-a pokazala da neće biti uspešna. On je rekao i da neće biti mira dok se ne promeni strategija. Kaže i da strahuje da bi EU mogla biti gurnuta u rat.


Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke višecevnih raketnih sistema „Grad“ 
 

 

 

 

Poginula četiri vojnika DNR

19.58 Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su za dan poginula četiri branioca DNR, a još 11 je povređeno.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su četiri branioca Donjecke Narodne Republike poginula, a jedanaest ih je ranjeno u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na svom Telegram kanalu.

Dan ranije, Narodna milicija DNR prijavila je smrt šestoro vojnika i ranjavanje 14 osoba.

 

Razmena zatvorenika

19.26 Pregovori između SAD i Rusije o razmeni zatvorenika, uključujući košarkašicu Britni Griner, moraju da se vode u tajnosti i bez pompe, saopštio je Kremlj u četvrtak.

"Znamo da se o takvim pitanjima razgovara bez objavljivanja bilo kakvih informacija", rekao je telefonom portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Javnost za to obično sazna kada su poslovi već sprovedeni.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da američka administracija radi na postizanju sporazuma sa Rusijom koji bi omogućio Grineru i drugom pritvorenom Amerikancu, Polu Vilanu, da se vrate kući.
 

Prvi brod sa žitom bi mogao uskoro da zaplovi

18.50 Prvi brod sa žitaricama mogao bi da napusti sutra Ukrajinu, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits.

 

 

18.19 Ruska vojska, iz podršku artiljerije i avijacije, već drugi dan zaredom nalazi se u ofanzivi na Avdejevku, koju kontroliše ukrajinska vojska. Upravo otuda se svakodnevno granatiraju Donjeck, Makejevka, Jasinovata i okoline ovih gradova.

 

 

 

Granatiran Donjeck

17.50 Ukrajinske trupe u 16.55 po moskovskom vremenu ponovo su gađale Donjeck, ispalivši osam granata kalibra 152 mm na Kujbiševski okrug grada, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

 

USVOJEN ZAKON: Poljaci dobijaju ista prava kao i državljani Ukrajine

 

17.25 Parlament Ukrajine usvojio je zakon kojim se izjednačavaju prava poljskih državljana sa onim koja uživaju državljani Ukrajine, izjavio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak. Na osnovu ovog zakona, Poljaci će godinu i po moći legalno da borave u Ukrajini bez posebnih dozvola i da tokom boravka uživaju sva prava i slobode koje imaju državljani Ukrajine, prenose RIA Novosti.

 

Vrhovna vlada Ukrajine usvojila je predlog zakona o posebnom statusu poljskih državljana u Ukrajini u celini

 

 

 

Istočna Evropa kivna na Nemačku!

16.55 Neke zemlje Istočne Evrope okrivljuju Nemačku da ne podržava Ukrajinu dovoljno efikasno po pitanju isporuke naoružanja i na odgovarajući način ne ispunjava obaveze u skladu sa sporazumima o obnavljanju zallihe zemalja koje svoje oružje predaju Kijevu, piše list „Fajnenšnal tajmas“

 

Trenutno u Mariupolju

 

 

 

Gubici na ukrajinskoj strani

16.14 Ukrajinska vojska pretrpela je gubitke nakon ruskog raketnog napada na Černihiv na severu Ukrajine, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Granatiranje je pogodilo selo Hončarivske između 5.25 i 6.30 časova. "Oko 20 raketa palo je na naše položaje. Među našim vojnicima ima gubitaka", rekao je zamenik tamošnjeg načelnika Aleksij Hromov.

 

Lavrov sa kineskim kolegom: Odnosi Rusije i Кine se dinamično razvijaju

15.45 Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Van Jijem na marginama samita šefova diplomatija Šangajske organizacije za saradnju u Taškentu, saopštili su u MIP-u Rusije.

"Ministri su dali pozitivnu ocenu tekućeg stanja rusko-kineskih odnosa koji nastavljaju da se razvijaju dinamično u uslovima složene geopolitičke situacije", navodi se u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora.

 

 

 

 

Dokazi potvrđuju krivicu: Osuđena novinarka

 

15.07 Sud u Moskvi osudio je danas bivšu rusku televizijsku novinarku Marinu Ovsjanikovu na novčanu kaznu od 50.000 rubalja (822 dolara) zbog diskreditovanja ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama u kojima se osuđuju ruske akcije u Ukrajini.

"Dokazi potvrđuju krivicu Ovsjanikove. Nema razloga da se sumnja u njihovu autentičnost", saopštio je sudija nakon kratkog saslušanja, prenosi Rojters.
 

 


Počeo je juriš na utvrđenje Avdiivka, javlja vojni komandant Izvestija Semjon Eremin

14:45 -

 


 

 

 

 

Orban u Beču

14:15 - Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao tokom posete Austriji da je evropsko jedinstvo važno i da će Mađarska prihvatiti plan Evropske unije za smanjenje korišćenja gasa, preneo je Rojters.

 

Peskov: "Ukrajina se mora osloboditi"

13:20 - "Kremlj podržava težnju da se Ukrajina oslobodi od svih mogućih pojava takvih neonacističkih raspoloženja. To je neophodno. I neophodno je da se preduzmu mere koje se već primenjuju tokom specijalne vojne operacije kako bi se zaštitili ljudi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je Peskov.

 

Zaharova: Još bez rezultata za razmenu zarobljenika Rusije i Amerike

13:18 - Nikakav konkretan rezultat nije postignut dosad kao rezultat pregovora o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane

13:15 - 

 

 

 

Predstavnici OD Narodnog fronta isporučili su humanitarnu pomoć za interno raseljena lica u gradu Ščastja

12:50 - 

 


 

 

 

NATO i Rumunija održavaju zajedničku vežbu

12:35 - Više od 20 borbenih aviona iz sedam zemalja članica NATO učestvuje u vežbi u Rumuniji, pod vojdstvom odseka NATO Aircom iz Nemačke.

Tokom vežbe, organizovane u skladu sa zakonodavnim i postojećim međunarodnim standardnima, avioni će simulirati uklanjanje potencijalnih neprijateljskih aviona iz borbe, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

 

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

12:30 - 

 

 

Dan krštenja Rusije

12:05 - Patrijarh Кiril predvodi litiju u Кremlju od Uspenskog sabora do spomenika Svetom knezu Vladimiru na Borovickom brdu, gde će odslužiti moleban.

 

 

 

U Kirovogradu su se čule jake eksplozije

12:00 - 

 


 

 

 

"Na ruskom – to je neuspeh, na ukrajinskom – pobeda!"

11:35 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je povodom Dana državnosti da je Ukrajina slobodna, nezavisna, suverena i nedeljiva država.

PRVI BROD SA ŽITARICAMA BI MOGAO SUTRA DA NAPUSTI UKRAJINU; Donjeck granatiran zabranjenom municijom (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 


Prema njegovim rečima, Ukrajina i Rusija se bore za različite stvari, tako da će i kraj sukoba za svakog biti drugačiji.

"Na ruskom, to je neuspeh specijalne operacije. Na ukrajinskom - pobeda u ratu", dodao je Zelenski.

 

Ukrajinske snage raketirale Gorlovku iz helikoptera

11:05 - Ukrajinska vojska ispalila je na Gorlovku 10 projektila "NATO kalibra" od 155 milimetara i 18 nenavođenih avijacionih raketa iz helikoptera, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Rusija je uspostavila potpunu dominaciju u Azovskom moru

10:20 - Kontrola je uspostavljena i nad severozapadnim delom Crnog mora, rekao je Igor Osipov, komandant Crnomorske flote.

"Brodovi i avioni flote uništavaju kritične neprijateljske ciljeve i podržavaju ofanzivna dejstva kopnenih grupa", naglasio je Osipov.

Od maja savezničke vojske Rusije, DNR i LNR kontrolišu čitavu obalu Azovskog mora.

 

Ruski parlament o integraciji teritorija

09:45 - Ruski parlament će, najverovatnije, tokom jesenjeg zasedanja razmotriti integraciju novih teritorija u teritoriju Rusije, izjavio je predsednik komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas.

 

Predstavništvo DNR 

09:15 - U protekla 24 sata ukrajinska vojska ispalila je na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 842 jedinice municije, tri čoveka su poginula, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Zapadno oružje na crnom tržištu

09:00 - Zapadno oružje, koje se isporučuje Ukrajini, počelo je da se pojavljuje na crnom tržištu, saopštio je generalni tužilac Rusije Igor Krasnov.

 

Oružane snage Ukrajine napale Donjeck kasetnim granatama, koje su napunjene zabranjenim protivpešadijskim minama PMF-1

08:30 - Pogođene su Кijevska i Кujbiševska oblast, a na lice mesta su izašli demineri i specijalne spasilačke službe, javlja načelnik gradske uprave Aleksej Кulemzin

 

 

 

Ukrajinske trupe pokušavaju da se povuku iz Severska u Soledar, ali ih sprečava artiljerija savezničkih snaga Rusije, LNR i DNR

08:10 -

 


 

 

Ekskluzivni kadrovi helikopterskog desanta ruskih specijalnih snaga na Zmijsko ostrvo

08:00 - U operaciji su učestvovali helikopteri Кa-52 i Mi-8AMŠT "Terminator".

 

 

 

Ukrajina: Ruske snage napale predgrađe Kijeva i niz regiona

07:20 -  Ruske snage raketirale su jutros Višgorodski okrug u Kijevskoj oblasti, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba.

Prema njegovim rečima, meta je bio infrastrukturni objekat, prenosi Unian.

Kako se navodi, ruske snage granatirale su i Nikolajev i Harkov. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da su se u gradu čule snažne eksplozije, a gradonačelnik Harkova Igor Terehov naveo je da je grad noćas gađan dva puta.

Zaharova: Sledeći samit Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu

PRVI BROD SA ŽITARICAMA BI MOGAO SUTRA DA NAPUSTI UKRAJINU; Donjeck granatiran zabranjenom municijom (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

07:15 - Drugi po veličini grad u Rusiji Sankt Peterburg biće domaćin samita Rusija-Afrika 2023. godine, objavila je na svom Telegram kanalu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

LNR:Vojska RUS preuzela kontrolu nad elektranom Ugljegorsk

07:00 -  Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading