UKRAJINSKI OFICIR OČAJAN! Posade su nesposobne da koriste američko oružje
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

- Ako se top pokvari u stranim vojskama, skine se i odnese na popravku, onda je ovde rečeno da treba da se popravi na licu mesta, ali to je gotovo nemoguće pod stalnim granatiranjem - rekao je Savčuk, komentarišući upotrebu američkih haubica u ukrajinskoj vojsci.

UKRAJINSKI OFICIR OČAJAN! Posade su nesposobne da koriste američko oružje

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

On je pojasnio da ukrajinske snage bezbednosti pri povlačenju bacaju neispravne M777, budući da se sa njima bore posade, koje iako su bile obučene na terenu, nemaju dovoljno veština.

- Postoje ukrajinski vojnici koji su obučeni za njih (M777 - prim. aut.): postoje zasebni majstori koji popravljaju i održavaju ove topove, a postoje i posade koje pucaju. Razgovarao sam sa onima koji su prošli brze kurseve. Nisu čak ni zaista znali kako i šta se radi - objasnio je ukrajinski komandant.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti su na početku specijalne operacije bile veoma dobro opremljene oružjem, ali je od sredine jula njegova jedinica ostala praktično bez municije i naoružanja. Savčuk je pojasnio da su značajan deo stranog naoružanja borci napustili prilikom povlačenja sa svojih položaja.

Ranije u julu, Narodna milicija LNR izvestila je da su republički vojnici prvi put zarobili američku haubicu M777 kao trofej i objavila video-snimak. Kako je objašnjeno na snimku, haubica je otkrivena vazdušnim izviđanjem, nakon čega su je uništile jedinice 2. armijskog korpusa. Iz izveštaja sa lica mesta proizilazi da je, uprkos ozbiljnoj šteti, informacioni borbeni sistem haubice ostao netaknut.

Sjedinjene Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, koje su ukrajinske snage u više navrata koristile za granatiranje gradova, uključujući Donjeck, što je dovelo do smrti civila.

Sve najnovije informacije o ratu u Ukrajini možete pratiti na našem BLOGU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading