REZIME 142. DANA BORBI U UKRAJINI  Ništa od ublažavanja sankcija, Rusija izvršila precizne udare na ova tri mesta (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Snažne eksplozije potresle juče su Mikolajev, Herson i grad Vinica, gde je po podacima koje su objavilo Ukrajinci život izgubilo najmanje 23 lica. Ruske snage ušle u Seversk i Soledar. Ukrajinski dronovi su juče gađali Brjansku oblast.

"POSTAJE ZASTRAŠUJUĆE!" Vatreni govor Takera Karlsona - Najgori ljudi u Americi zagovaraju beskrajni rat u Ukrajini (VIDEO)

 

SAD pozvale svoje građane da odmah napuste Ukrajinu. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da oružje koje Vašington predaje kijevskom režimu produžava sukob. EU sprema novi paket sankcija Rusiji.

Moskva ističe da želi pregovore, ali da Ukrajina mora da prihvati realnost. Kaže da mirovni sporazum ne može biti postignut ako Kijev ne prihvati predlog da Ukrajina bude vojno neutralna i da na njenoj teritoriji ne bude raspoređeno nuklearno oružje.

OSTAVIO ŽENU I DVOJE DECE ZBOG UKRAJINSKE IZBEGLICE Napisao i pesmu kojom se ruga bivšoj - Sada sam sa plavušom (VIDEO) 

Kadirov: "Sada je jasno za šta se Ukrajinci bore"

22.38 - Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na Telegramu snimak hrane sa zapada koju koriste Oružane snage Ukrajine.

Amerikanci šalju rakete Norveškoj

22.10 - Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju projektila vazduh-vazduh i povezane vojne opreme Norveškoj za ukupno oko 950 miliona dolara, saopštila je američka agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (deo Pentagona).

Moldavija se sprema za borbu protiv Rusije?

21.40 - Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon smatra da Zapad snabdeva oružjem njegovu zemlju kako bi se borila protiv Rusije, prenela je agencija TAS S.

Rusija diverzifikuje izvoz gasa ako ga Evropa ne bude htela

21.18 - Rusija će diverzifikovati svoj izvoz energenata, ako u Evropi nedostaje interesovanja za kupovinu gasa, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

Napad?

21.00 - Prema lokalnim vlastima, pre oko pola sata ruske oružane snage su napale neprijatelja u Odeskoj oblasti.

Kijev planira da sruši Krimski most?

20.38 - Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost Ukrajine, rekao je da su "ruski okupatori" počeli veoma pažljivo da čuvaju Krimski most, ali da oni neće propustiti šansu da ga sruše čim se ukaže prilika.

Reznikov: Rat bi mogao da se završi do kraja ove godine

20.13 - Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je danas da bi rat koji je Rusija započela u Ukrajini mogao da se završi do kraja ove godine, ali i da to zahteva koordinisanu pomoć partnera i pojačan ekonomski pritisak na Rusku Federaciju.

Alarm za vazudšnu opasnost u Ukrajinskim oblasima

19.45

 

Berbokova: Ništa od ublažavanja sankcija

19.19 - Ublažavanje sankcija Rusiji, pa ni zbog gasa, za Berlin nije opcija, rekla je u četvrtak uveče šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

REZIME 142. DANA BORBI U UKRAJINI  Ništa od ublažavanja sankcija, Rusija izvršila precizne udare na ova tri mesta (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Zoran Žestić

 


Čak i da Evropska unija ukine neke od sankcija koje uvela protiv rusije zbog napada na Ukrajinu, nije sigurno da bi Moskva obnovila stabilnu isporuku gasa, rekla je Berbokova u Bremenu razgovarajući sa građanima. "Time se izlažemo dvostrukoj uceni," dodala je.

Evropska komisija dala predlog

18.45 - Evropska komisija je predložila novi paket sankcija Rusiji, uključujući embargo na izvoz zlata, izjavila je šefica EK Ursula fon der Lajen.

Evropska Unija okreće leđa Ukrajini

18.27 - Evropska unija stopirala je slanje pomoći Ukrajini iz straha zbog ekonomske krize u bloku.

Rusija izvršila precizne udare na ova tri mesta sa smrtonosnim rezultatima

18.10 - U napadima tokom poslednja 24 časa ruske snage su eliminisale oko 500 ukrajinskih boraca u Harkovu, u Zaporoškoj oblasti i samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ukrajina pristupila EU programu za zdravstvo

17.50 - Evropska komisija i ukrajinska vlada potpisale su danas u Kijevu sporazum o pristupanju Ukrajine evropskim fondovima namenjenim finasiranju zdravstva.

Ruski ambasador pozvan u Foreign Office zbog smrti Britanca u Ukrajini

17.33 - Foreign Office je danas pozvao ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina kako bi izrazio "duboku zabrinutost" zbog izveštaja o smrti britanskog humanitarnog radnika u Ukrajini. Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras rekla je da je šokirana vešću o smrti Pola Jurija koji je bio u zarobljeništvu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Ukrajina: Uvereni smo da ćemo dobiti HIMARS-e dometa od 300 kilometara

17.15

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov uveren je da će Ukrajina dobiti još moćnih zapadnih višecevnih bacača raketa tipa HIMARS, uključujući i verziju koja ima domet od 300 kilometara.

Novi zakon obavezuje ruske firme da podržavaju vojsku

16.50

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se uvode posebne odredbe u ekonomiji tokom borbe protiv terorizma i drugih operacija vojske u inostranstvu.

Blumberg: EU zbog ekonomske krize drastično smanjuje pomoć Ukrajini

16.35

Evropska unija će zbog ozbiljnih problema u ekonomiji izdvojiti za pomoć Ukrajini milijardu evra, umesto planiranih devet, piše Blumberg.

Ruski "Grad" otvorio vatru po ukrajinskim položajima u okolini Vuhledara

16.12

TOS-1 pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Donjecka

15.47

Ruševine

15.34

 

 

Ukrajina: Uvereni smo da ćemo dobiti HIMARS-e dometa od 300 kilometara

15.15 - Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov uveren je da će Ukrajina dobiti još moćnih zapadnih višecevnih bacača raketa tipa HIMARS, uključujući i verziju koja ima domet od 300 kilometara.

Mađarska preti Ukrajini

14.58 - "Da bi spasile 150 hiljada Mađara na zapadu Ukrajine, vlasti u Budimpešti imaju scenario "vojne vanredne situacije" - rekao je ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto.

Rusi tvrde: Počelo masovno dezerterstvo Ukrajinaca

14.33 - Pripadnici Ruske garde zaplenili su u LNR dokumenta koja potvrđuju masovno dezerterstvo vojnika u vazdušno-desantnim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, saopštila je pres-služba resora. Kako se navodi, od aprila do juna 2022. godine na desetine vojnika i vodnika padobranskih četa drugog vazdušno-desantnog bataljona vojne jedinice A1126 pod raznim izgovorima samovoljno je napustilo prvu liniju odbrane.

Njihova prezimena, imena, dužnosti i činovi navedeni su u desetinama izveštaja komandanta drugog vazdušnog-desantnog bataljona. „Ukrajinski padobranci beže iz vojske koristeći svaku priliku. Između ostalog, ne vraćaju se sa odsustva iz porodičnih razloga. Potraga za njima na mestu prebivališta takođe ne daje rezultate, a ne javljaju se na pozive“, zaključili su iz resora.

 

Sprečen teroristički napad u Melitopolju


14.09 - Policija Melitopolja uhapsila je muškarca koji je pripremao teroristički napad. Oduzeti su mu eksplozivna naprava ručne proizvodnje i 15 jedinica oružja i municije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zaporoške oblasti.

„Saradnici Grupe za brzo reagovanje Uprave za unutrašnje poslove Melipotopolja uhapsile su žitelja Priazovskog rejona, koji je pripremao teroristički napad. Planirao je da upotrebi eksplozivnu napravu ručne izrade“, navedeno je u saopštenju.

EK predlaže izmene sankcija protiv Rusije

13.56 - Evropska komisija će predložiti da se unesu izmene sankcija protiv Rusije, kako bi izbegla probleme u izvozu prehrambenih proizvoda, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane evropske činovnike.

Prema navodima izvora, u postojeće sankcije bi trebalo da budu unete izmene kako bi se uverila da ograničenja neće uticati na izvoz prehrambenih proizvoda i žita iz Rusije. Izvori agencije su, takođe, naveli da će Evropska komisija predložiti da se antiruske sankcije dopune ograničenjima izvoza ruskog zlata, kao i proizvoda hemijske i mašinske industrije u zemlje Evropske unije.

Saudijska Arabija udvostručila uvoz nafte iz Rusije

13.39 - Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, udvostručila je uvoz tog energenta iz Rusije, zato što Moskva svoju naftu trenutno prodaje uz značajne popuste.

Prema podacima kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija, Refinitiv, na koju se poziva agencija Rojters, u Sudijsku Arabiju je u drugom kvartalu 2022. godine stiglo 647.000 tona nafte preko ruskih i estonskih luka. To odgovara količini nešto većoj od 7.000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno.

Denis Manturov imenovan za vicepremijera Rusije

13.06 - Državna duma Rusije je na vanrednoj plenarnoj sednici u petak usvojila odluku da se ministar industrije i trgovine Denis Manturov imenuje za vicepremijera Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije potpisao ukaz o povećanju broja zamenika premijera sa 10 na 11.

Novi vicepremijer će obavljati i dosadašnju dužnost ministra industrije i trgovine.
Premijer Rusije Mihail Mišustin je podneo Državnoj dumi Rusije predlog da se za Manturov imenuje za vicepremijera.


Konašenkov: Ruske snage oborile dva ukrajinska aviona Su-25

12.29 - Ruski PVO sistemi oborili su dva borbena aviona Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti i devet bespilotnih letelica u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti i samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Takođe, ruski PVO sistemi presreli su devet raketa Uragan u oblastima naselja Harcišk, Korovij Jar i Hanženkovo u DNR-u, Andrejevka u Harkovskoj oblasti i Tomarino u Hersonskoj oblasti, dodao je Konašenkov.

Orban: EU pucala sebi u pluća nepromisljenim sankcijama Rusiji

12.05 - Evropska unija je "pucala sebi u pluća" nepromišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koje, ukoliko se ne povuku, rizikuju da unište evropsku ekonomiju, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u nogu, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da dahće za vazduhom", rekao je Orban, dugogodišnji kritičar sankcija.

Letonija usvojila zakon o zabrani uvoza ruskog gasa

11.39 - Letonski parlament usvojio je amandmane na Zakon o energetici, kojima se od 1. januara 2023. godine zabranjuje uvoz ruskog prirodnog gasa u tu zemlju.

Poslanici su takođe odobrili popis koji će regulisati sporazume sa drugim zemljama Evropske unije o načinu na koji će se zabrana sprovoditi.

Peskov: Rusija nije uticala na ostavke evropskih premijera

11.12 - Ostavke nekoliko evropskih premijera su unutrašnje pitanje njihovih zemalja i Moskva s njima nema nikakve veze, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je unutrašnja stvar svake od navedenih zemalja. Mi se ni na koji način nećemo mešati u ovo, nemamo ništa s tim. To je sve što se može reći", rekao je Peskov na molbu novinara da prokomentariše ostavke evropskih premijera, prenosi TASS.

Cilj napada u Vinici - dobavljači oružja

10.41 - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je napad na mornaričkim raketama Kalibar grad Vinica, u kojem su prema navodima Kijeva poginule najmanje 23 osobe, za cilj imao udar na objekat gde se održavao sastanak komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajina sa dobavljačima stranih aviona

Nemci većinom protiv sanckija

10.13 - Većina Nemaca smatra da sankcijama protiv Rusije Nemačka sebi šteti više nego Moskvi.

LNR: Ukrajina donela odluku o etapnom povlačenju iz Severska

9.47 - Oficir Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko tvrdi da je Kijev odlučio da fazno povuče jedinice iz Severska, u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine.

Jezive pretnje Vučiću i Srbiji

9.11 - "Ukrajina će se zajedno sa Hrvatskom osvetiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog njegovih izjava o specijalnoj operaciji Rusije", saopštio je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko na Telegramu.

Zaharova: Obnova isporuke gasa zavisi od poteza Zapada

8.42 - Puštanje gasovoda Severni tok 1 posle remonta zavisi od Zapada, ne Rusije, rekla  predstavnica Kremlja Marija Zaharova, dok je Gasprom nešto ranije naveo da o tome ne namerava da nagađa.

Zelenski: Poginula devojčica 

08.12 – Četvorogodišnja devojčica ubijena je u napadu u gradu Vinica, prenosi Gardijan.

„Devojčica je danas među mrtvima u Vinici, imala je četiri godine, zvala se Liza. Njena majka je u kritičnom stanju“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom najnovijem obraćanju.

Lizina majka Irina ju je odvela u obrazovni centar u gradu za koji se veruje da je daleko od fronta, četiri sata vožnje zapadno od Kijeva.

Ukrajina ne želi o broju žrtava

07.59 – Ukrajina neće saopštiti zvaničan broj vojnih žrtava pre kraja rata, rekla je zamenica ministra odbrane te zemlje Hana Maliar.

Maliar je navela potencijalnu štetu od korišćenja informacija o žrtvama za dalje informisanje o ruskoj analizi i strategiji kao razlog za izostanak tih vladinih podataka.

Zaporoška oblast "izgubljena"

7.42 - Član glavnog saveta regionalne administracije Zaporoške oblasti, na jugu Ukrajine, Vladimir Rogov ocenio je da je Zaporoška oblast zauvek izgubljena za Ukrajinu i da vlast u Kijevu treba da se pomiri sa tim.

Ruski izvori: Uništeno 70 odsto ukrajinske vojske kod Severska

7.23 - Seversk, grad u Donjeckoj narodnoj republici, od juče je pod "operativnom kontrolom" ruskih snaga kao i jedinica Donjecke narodne republike.

To znači da su ukrajinski vojnici potpuno okruženi i na njih može da se otvara vatra sa svih strana. U pojedine delove Severska već je ušla ruska vojska. U Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da je oko 70 odsto vojnika i oficira 25. ukrajinske desantne brigade koja se nalazi kod Severska već uništeno.

Rat će trajati sve dok Britanija šalje oružje

7.01 - Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin rekao je da će se rat u Ukrajini produžiti ukoliko Britanija nastavi da snabdeva Kijev oružjem.

On je rekao da se britansko oružje sada koristi da se granatiraju civili u regionu Donbas na istoku Ukrajine i ostalim oblastima.

"Sukob će se završiti, možda i vrlo brzo, jer će Britanija shvatiti da ne postoji mogućnost pobede nad Rusijom", kazao je Kelin za "Skaj njuz".

Ruski ambasador je rekao da što više oružja London bude slao Ukrajincima, kijevske vlasti će nastavljati konflikt.

Kelin je dodao da nova britanska vlada kad bude formirana treba da bude realna u vezi s politikom prema Ukrajini, jer "sukob neće trajati doveka".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
LAKO

15.07.2022 09:35

Je prekinuti sukob. Eliminisati London sa nekodva Smarta.