EVROPSKA UNIJA OKREĆE LEĐA UKRAJINI? Ekonomska kriza dovodi do obustave pomoći
Foto: Shutterstock

Sredstva koja je EU obećala Ukrajini zadržana su zbog ekonomskih problema u bloku i sukoba u Briselu, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane, dobroobaveštene izvore.

Evropska komisija je još u martu obećala Ukrajini zajam od 9 milijardi evra koji bi bio podržan garancijama vlada članica EU. Međutim, do sada je blok uspeo da se dogovori samo o prvoj tranši vrednoj milijardu evra, koja je predstavljena u utorak, prenosi Raša tudej pisanje Blumberga.

Prema Blumbergu, do zastoja je došlo zato što je Nemačka pokušala da ubedi EU da obezbedi bespovratne grantove preko Međunarodnog monetarnog fonda, a ne zajmove Kijevu.

Neimenovani nemački zvaničnik rekao je da Berlin ne želi da snosi teret garantovanja ukrajinskih zajmova i da je zamolio druge članice da se dodatno uključe.

Rečeno je i da je zajam Evropske investicione banke u iznosu od 1,5 milijardi evra blokiran unutar EU jer su potrebne dodatne garancije da se ta suma obezbedi.

Vest o blokadi pomoći pojavila se u trenutku kada se EU bori sa rastućom inflacijom. Nemačka je posebno zabrinuta da bi sankcije i tenzije sa Rusijom mogle da dovedu do toga da Moskva prekine dotok ruskog gasa, što bi moglo da osakati nemačku ekonomiju.

Nemačka vlada je više puta upozoravala da bi takav scenario povećao nezaposlenost i siromaštvo. Nestašica goriva bi bila "katastrofalna" za neke industrije, rekao je ministar ekonomije Robert Habek za magazin Špigle prošlog meseca.

Mađarski premijer Viktor Orban danas je imao sličan komentar, rekavši da je uvođenjem sankcija "evropska ekonomija pucala sebi u pluća i sada grčevito pokušava da udahne vazduh".

Prema Blumbergu, oko trećine od 27 država članica upozorilo je na sastanku ministara finansija EU u utorak da je potrebna dodatna podrška "najugroženijim grupama unutar bloka pogođenim tekućom krizom kako bi se sprečilo nezadovoljstvo prema Kijevu“.

Navodi se da je zvaničnik EU rekao da je Paolo Đentiloni, komesar za ekonomiju bloka, rekao kolegama na sastanku iza zatvorenih vrata da nacionalne vlade moraju da "izbegnu rizik od zamora (Ukrajinom) među Evropljanima“.

Zapadne zemlje, uključujući zemlje EU, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji nakon što je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara. Prošlog meseca, Grupa sedam (G7), koja uključuje ekonomsku moć EU Nemačku, obećala je da će podržavati Kijev "koliko god bude potrebno“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zeljko Milivojevic

16.07.2022 14:41

Ma ta evropska unija je jedna velika sprdnja I sargarepa za naivne budale od organizaciju oni svojim gradjanima preporucuju da se nekupaju I da ce zimi gledati televizor u jaknama a milijarde salju u ukrajinu za rat protiv rusije,inace bi I'm Dali sipak da neratuju kao I s ojim siromasnim clanicama