HOĆE LI OVO POKRENUTI VELIKI RATNI SUKOB? Uz američku pomoć Ukrajina sprema stravičan udar na Rusiju
Foto: Shutterstock

- Sada su napeti zbog Krimskog mosta. On se veoma pažljivo čuva. Tu se obuka odvija skoro svakodnevno. Broj sistema PVO koji su angažovani da zaštite ovu strukturu je sulud. To nam govori da oružje koje naše trupe već imaju shvataju prilično ozbiljno.  Verovali su da nemamo vojsku, da nemamo volje i da se nećemo truditi da odbranimo svoju zemlju. To je bila percepcija sa kojom su došli ovamo 24. februara - izjavio je Danilov gostujući na Radio NV.

Danilov je istakao da su Rusi pojačali protivraketnu i protivvazdušnu odbranu i bezbednost oko Krimskog mosta kako bi odbili mogući napad Oružanih snaga Ukrajine.

Američki HIMARS-i prave ogroman logistički problem Rusima?

Amerika je dopremila Ukrajini obećanih osam savremenih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS koji omogućavaju ukrajinskoj vojsci napad na ruske pozicije duboko iza ruske linije.

Bi-Bi-Si na ruskom jeziku su prenele da su ukrajinske trupe, koristeći HIMARS i još četiri raketna bacača koje su dobili iz Velike Britanije, u junu uništile 14 skladišta municije i zaliha. 

Ovi napredni raketni sistemi se odlikuju po ogromnom dometu i neverovatnom preciznošću, što ukrajinske snage sada mogu i da demonstriraju. Domet HIMARS-a je 300 kilometara, ali je Vašington nakon upozorenja Rusije dostavio Ukrajini raketne sisteme sa ograničenim dometom, tj. do 80 kilometara.

HIMARS

Postoje glasine da je Vašington izigrao Moskvu, i da HIMARS-i koji su već u rukama Ukrajinaca imaju maksimalni domet od 300 kilometara, ali ne i dozvolu odnosno projektile za tu udaljenost. 

Aleksandra Ustinova, članica ukrajinskog parlamenta, istakla je da se ruske trupe prostiru u dubini od 200 kilometara na njihovoj teritoriji i zahtevala od Zapada da počnu da ih snadbevaju raketama većeg dometa.

- Da bi smo ih gađali, potrebne su nam rakete dugog dometa koje ćemo koristiti na našoj teritoriji, ovako se sukob sveo na "ping pong" artiljerijsku igru - tvrdi Ustinova.

Ukoliko Ukrajina zaista dođe u posed raketa kojim bi mogli da gađaju Krimski most, oni tu šansu neće propustiti.

 

Amerika će ipak Ukrajini dostaviti rakete velikog dometa?

 

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je u intervjuu britanskom listu „Fajnenšnal tajms“ izneo tvrdnje da će njegova zemlja dobiti od SAD veći broj višecevnih bacača raketa „Himars“, između ostalog i rakete koje imaju radijus 300 kilometara.

- Reznikov je rekao da je uveren da će Ukrajini biti isporučeno više sistema sa velikim dometom, između ostalog i američke višecevne bacače raketa ‘Himars’. SAD nisu želele da šalju ‘Himars’koji ima domet 80 kilometara i municiju koja ima GPS navođenje, strahujući da bi takav potez mogao da dovede do eskalacije rata. Reznikov je izjavio da je uveren da će partneri poslati više, uključujući i verziju sa dometom od 300 kilometara - navodi se u tekstu britanskog lista.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da će Ukrajini biti upućen novi paket vojne pomoći koji će obuhvatiti i višecevne bacače raketa „Himars“. Kako je navedeno, Kijevu će biti isporučena četiri ova sistema. U Vašingtonu su istakli da su ih ukrajinske vlasti uverile da neće koristiti to oružje za napade na objekte na teritoriji Rusije.

Zašto je Krimski most važan?

Među mnogim strateškim i simboličnim lokacijama u sukobu između Rusije i Ukrajine postoji jedna posebno osetljiva koju Rusi naporno pokušavaju da zaštite od potencijalnog kontranapada. To je Kerčki most, poznat i kao "Krimski most" preko Kerčkog moreuza koji spaja grad Kerč i Krimsko poluostrvo sa kontinentalnim delom zemlje. Deo mosta prolazi preko ostrva Tuzle i Tuzlanske kose. To je železnička veza koju su nacisti uništili 1944-45, a Putin je trijumfalno obnovio 2018. kao automobilski prelaz, a sledeće godine ponovo udvostručen sa železničkom deonicom.

Vode oko mosta su pod prismotrom Rusa od početka vojne operacije u Ukrajini, a poslednjih dana uzbuna je dostigla najviše nivoe. Mnogi ratni brodovi i sistemi radio-kontrole su stacionirani oko mosta da bi se branili od bilo koje pretnje.

Krimski most

Tehničke karakteristike strukture su se pojavile u štampi od 2017. godine, tokom izgradnje, a sada Kijev objavljuje sve detalje kako bi motivisao ukrajinske snage stavljajući im do znanja da je rušenje Krimskog mosta i dalje jedan od ciljeva.

Ovaj most služi i kao glavna linija snadbevanja, a samo jedan pogled na mapu je dovoljan da se primeti da upravo odatle Ruske snage najviše i napreduju.

Aleksej Danilov nedavno je priznao da trenutno Ukrajina nije u poziciji da izvede napad na Krimski most.

- Čim se ukaže i najmanja šansa da srušimo most, nećemo dozvoliti da nam promakne - tvrdi Danilov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
komandant 1001

16.07.2022 12:28

Pa videli smo kako stravično udaraju usrajinci po Rusima a....Ukrajina sve manja....sećem se komandanata "Azovstalja" kao su govorili da je nemoguće rusima osvojiti podzemni tunelski fortikacijski bedem...kad ono digla braća ruke odlagali oružje da bi ih Rusi počastili toplim jelom i pićem....nema šta Ukrajinci udaraju i rasturaju samo što nisu došli do Moskve

gege

16.07.2022 14:24

steta sto ih Putin miluje... realno moze da bude gotovo za 1 dan...