Ministarstvo odbrane Rusije: U vazdušnom boju oboren ukrajinski avion Su-25
Foto: Shutterstock

Ruski lovac oborio je Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva tokom vazdušne borbe u DNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je istakao da Oružane snage Ukrajine imaju značajne gubitke u svim pravcima.

Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana visokopreciznim oružjem uništile privremenu dislokaciju 92. Mehanizovane i 40. Artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu, gde se nalazilo oko 200 ukrajinskih vojnika i 19 jedinica vojne tehnike.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su sedam komandnih mesta, dva skladišta municije i dve ukrajinske baterije višecevnih bacača raketa „Grad“.
Tokom protivbaterijske borbe, visokopreciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništena su četiri ukrajinska voda višecevnih raketnih sistema u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Zbog uspešne ofanzive ruskih trupa u LNR, Kijev je izgubio kontrolu nad tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i jednom brigadom teritorijalne odbrane koje su se povlačile.

Sa svoje strane, avijacija, raketne trupe i artiljerija uništile su tokom proteklog dana dva komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine i tri ukrajinska skladišta municije u DNR.

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane oborile su osam ukrajinskih bespilotnih letelica u DNR, Harkovskoj oblasti, Zaporoškoj oblasti i Hersonskoj oblasti, a presretnuto je 11 raketa sistema „Uragan“ u Harkovskoj oblasti, DNR i LNR.

Od početka specijalne vojne operacije ukupno je uništeno: 230 aviona, 134 helikoptera, 1.448 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.904 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 706 višecevnih bacača raketa, 3.084 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 4.002 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Komentari (0)

Loading